HBO’s The Last of Us tv-series trailer voelt aan als bad casting

Ik ben een grote fan van ‘The Last of Us’ (2013) game, zelfs van ‘The Last of Us: Part II’ (2020). Ik vond het game uit 2013 misschien wel één van de beste games ooit gemaakt. Het script van Neil Druckmann, de art direction van Erick Pangilinan, de muziek van Gustavo Santaolalla, de (stem)casting van Troy Baker en Ashley Johnson, alles was perfect in harmonie en hier kon je echt wel spreken van eeen meesterwerk. Maar dan komt nu deze “The Last of Us” (2023) tv-serie, waarover al jaren gesprekken zijn, en de trailer viel toch wat tegen.

Korte inhoud: Twintig jaar nadat een schimmelinfectie het grootste deel van de Amerikaanse bevolking heeft uitgeroeid en de slachtoffers in geïnfecteerde wangedrochten heeft veranderd, krijgt Joel (Pedro Pascal) de taak om Ellie (Bella Ramsey) naar de Fireflies te begeleiden om een geneesmiddel te reverse-engineeren. Dit is echter voor geen van beiden gemakkelijk, aangezien Joel na de dood van zijn dochter bijna permanent verbitterd is achtergebleven en Ellie hem niet kent en dus ook niet meteen kan vertrouwen.

Op 6 maart 2014 had Sony aangekondigd een verfilming van The Last of Us te willen, geschreven door Neil Druckmann en geproduceerd door Sam Raimi. In januari 2015 had Druckmann een tweede versie van het script geschreven en met enkele acteurs doorgelezen, waaronder actrice Maisie Williams die de rol van Ellie zou spelen, een karakter die eigenlijk op twee druppels water trok op de jonge Elliot Page, ook al was hij (toen nog zij) hiervan niet op de hoogte en zelfs al aan het samenwerken met makers van een ander game ‘Beyond: Two Souls’ (2013). Nadat Reddit de kat de bel aanbond hebben de makers Ellie meer laten lijken op de stemactrice Ashley Johnson, ook al was dat maar half gelukt.

In ieder geval kwam de filmproductie maar niet van de grond en Druckmann zei dat ze waren terecht gekomen in een ontwikkelingshel. In november 2016 verklaarde Raimi dat de film stil lag nadat Sony onenigheid had met Druckmann, en deze discussies zullen vermoedelijk hebben gedraaid rond het productiebudget. Laten we ook duidelijk zijn, gezien de apocalyptische setting, de vele locaties en vooral ook de vele monsters die voor een groot stuk met dure cgi zouden geanimeerd moeten worden zou het kostenplaatje vermoedelijk op 150 miljoen dollar hebben gezet. En dit geven aan iemand met NUL filmregie ervaring is en blijft een groot risico. Dat ze nu hebben besloten om er een serie van te maken en de dure productiekost spreiden over 10 afleveringen leek misschien wel een oplossing, maar je bleef wel steken met iemand zonder filmervaring aan het roer.

HBO is er dan toch in geslaagd om Druckmann te overtuigen dat hij niet meer dan 1 aflevering zelf zou regisseren maar dat hij niet de piloot aflevering zou maken – iets wat in vele gevallen echt wel bepalend is voor de toon. Hoe ze in hemelsnaam zijn terechtgekomen bij de al even onervaren Kantemir Balagov is dan weer een andere discussie, maar wat deze serie lijkt te missen is een ervaren filmmaker die het project naar zich toe kan trekken uit de handen van Druckmann, zoals bijvoorbeeld een David Fincher of Guillermo del Toro. Dan zou je vermoedelijk een een betere casting hebben gehad en een meer overtuigende eerste trailer. Dat Druckmann wil werken met dezelfde acteurs als de stemmencast werkt tot op een zeker niveau maar als filmmaker moet je een adaptatie zien als een nieuw werk en afstand kunnen nemen van het bronmateriaal. Een boek is een boek, een scenario is een scenario, een film is een film. Drie verschillende etappes in het productieproces. Een romanschrijver is niet altijd een talentvol scenarist en vise-versa, en een talentvol scenarist of romanschrijver is niet altijd een talentvol filmregisseur.

De eerste teaser trailer stelt teleur omdat ik het gevoel had dat er geen connectie werd gemaakt tussen Joel en Ellie, het hart van de game. En dat is ook moeilijk wanneer je een trailer maakt ZONDER HEN TE LATEN SPREKEN! Indien er geen connectie is tussen die twee mag je nog zoveel voertuigen laten exploderen en monsters opvoeren, het zal allemaal niet uitmaken. En daar wringt wat mij betreft het schoentje – de casting zit niet goed. Op papier had ik al moeite met de combinatie Bella Ramsey en Pedro Pascal, maar nu ik het zie had ik ook zoiets van, waarom in godsnaam die twee?!? Dat de makers zijn gaan shoppen in Game of Thrones voor hun acteurs maakt mij niet uit maar dat ze dan niet hebben ingezien dat hun Joel er al jarenlang rondliep blijft me verbazen. De Deen Nikolaj Coster-Waldau IS GEWOON JOEL! Hoe je naast deze casting kan grijpen gaat mijn verstand te boven. Het is een beetje als Kevin Costner casten als ‘Maximus’ terwijl Russel Crowe in de aanbieding stond voor Gladiator (2000). Pedro Pascal is op zich geen slechte acteur maar je voelt meteen aan dat je hier de SNL versie aan het maken bent en niet de adaptatie waar de fans op zitten te wachten. Pedro is geen Joel. Joel zoals in het game had geen Zuiderse looks, hij is niet hetzelfde type acteur als Pedro en klinkt ook niet als Pedro! Welk kieken dacht dat dit een perfecte cast was?!

En dat heb je Bella Ramsey, die nu niet meteen de meest gemakkelijke fysiek heeft, trekt ook weinig op Ellie en lijkt ook niet te matchen met Pedro. Deze Mckenna Grace op deze foto trekt al meer op Ellie dan Bella. In bepaalde shots in de trailer zie je zelfs nauwelijks haar verzonken ogen en het heeft echt wel een creepy look. Ellie was allesbehalve creepy. Misschien hadden ze zelfs Dafne Keen kunnen aanspreken voor de rol van Ellie (zie pic). Maar kijk, dit kan uiteindelijk nog allemaal goed uitdraaien indien er een goede chemie is in de serie tussen beiden, maar we zullen dat pas zien in januari 2023.

Maar misschien zijn al mijn bekommernissen voor niets en zetten de twee acteurs een geweldige vertolking neer of zijn mijn verwachtingen te hoog, de toekomst zal het uitwijzen en deze toekomst ligt ergens in 2023 maar tot op heden nog geen releasedatum bekend. Wat denken jullie van deze eerste trailer.

*** “The Last of Us” trailer ***


2 Comments

  1. Accu

    Ik snap niet dat niemand een recast heeft overwogen?? Joe is gewoon een miscast, Bella zou nog wel kunnen werken maar er waren veel betere teenagers die in de aanbieding waren.

    Reply
  2. Dark Side of the Moon

    Josh Brolin en Hugh Jackman waren waarschijnlijk te duur maar beiden hadden een veel betere keuze geweest, maar ik denk dat een overgrote meerderheid het game niet kent en er zich ook niet zo druk over zullen maken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *