Batman Returns (1992) **** 4k UHD Blu-ray recensie

En nog een andere Batman film die een 4k UHD Collectors Edition krijgt in deze Batman Returns (1992) van Tim Burton. Gezien het box-office succes van Batman (1989) moest er een vervolg komen, en tot onze verbazing was deze film wel een stuk beter. De film is ook een stuk donkerder, maar bewaarde wel zijn art deco-gotiek uit de eerste film, ook al zijn de frivoliteiten en de bizarre dialogen wel wat meer getemperd. En gelukkig is ook Danny Elfman van de partij met een variatie op zijn eerste muziekscore.

Korte inhoud: Oswald Cobblepot (Danny DeVito) was bij zijn geboorte zo afzichtelijk lelijk, dat hij door zijn ouders in een mandje het water op is gegooid. Hij is opgegroeid tussen de pinguïns in het riool. Samen met een corrupte zakenman verzinnen ze een plan om de stad over te nemen en Batman (Michael Keaton) van moord te beschuldigen. Behalve deze twee slechteriken heeft Batman ook nog te kampen met Catwoman, maar aan welke kant staat ze nu eigenlijk?

De film begin heel kil met twee ouders die een levend misvormd kind dumpen in een riool, en dit door niemand minder dan Pee-wee Herman Paul Reubens. Het is in ieder geval in regel met het nieuwe Amerikaanse model in heel wat staten die tegen elke vorm van abortus zijn. Na de presentatie van de ouders van Penguin krijgen we een eerste blik op Selina Kyle, de toekomstige Catwoman (Michelle Pfeiffer) en de altijd schitterende Christopher Walken als Max Shreck die een gigantische energiecentrale wil maken, ook al heeft de stad al voldoende energie. De actie laat niet op zichzelf wachten met een aanval van een bende clowns en apen. Pas na na de 13de minuut krijgen we eindelijk een blik op Bruce Wayne (Michael Keaton) te zien, gevolgd met de Batmobile. Wat meteen opviel was dat de vecht-scènes wel een iets betere choreografie hadden in vergelijking met de eerste film. Batman was wel een stuk arroganter maar het werkte wel. En terwijl Batman ook nog eens Selina redt van een schurk zien we dat Penguin het schouwspel vanop veilige afstand bekijkt. Zijn tijd moet nog komen.

Elke film waar Stan Winston iets te maken mee had is bijzonder en het werk dat hij deed op Pinguin en zijn minions brengt deze karakters wel tot leven. DeVito is ook geweldig gecast en hem zien samenwerken met Christopher Walken is een echte traktatie voor elke filmfan. Pinguins zijn eigenlijk keurige wezens maar Tim Burton koos ervoor om Pinguin te transformeren is een dikke en degoutante rioolpinguin. En eigenlijk is Pinguin in de nieuwe The Batman (2022) ook al niet veel beter. Maar de twee films hebben één ding gemeen, beide versies van Pinguin worden vertolkt door bijzonder talentvolle acteurs.

In de comics zijn er minstens twee bekende versies van Selina Kyle als Catwoman, één is van een stewardess die na een klap op het hoofd het geheugen verlies (al dan niet ge-faked) en met inspiratie van Batman een nieuw leven begon als cat burglar en dan nog een versie van een prostitué/dominatrix die ook een dief was. Dat laatste was ook meer de richting wat Matt Reeves in gedachten had voor zijn Catwoman. Maar gezien Tim Burton NUL interesse heeft in comic books hebben we hier ook een eigen creatie van Selina als een uitgebluste secretaresse – met neonverlichting in haar enorme flat – die door een raam wordt geduwd door Max. Zo’n Hudsucker Proxy raam op de bovenste verdieping van een flatgebouw waar mensen gemakkelijk uit kunnen vallen of springen.

Dood op de grond wordt ze dan terug tot leven gebeten door katten! Geen betoverde Egyptische katten of biologisch gemanipuleerde Oscorp katten, maar gewone straatkatten. De casting van Michelle werkt perfect en niemand stelt zich vragen bij de toch wat vreemde transformatie, maar goed, we zitten in de fantasiewereld van Burton, waarin Catwoman ook melk drinkt. Ha ja, want het is een CAT-woman. Echter, buiten in deze film en de nieuwe Batman kan ik mij niet herinneren dat Catwoman in de comics melk dronk. Maar laat het weten in de comments mocht er een DC Comic zijn met Catwoman die melk drinkt.

Toch valt de amusementswaarde van dit fantastische spektakel niet te ontkennen. Terwijl je kijkt naar Burton’s onuitwisbare visioen van The Penguin en Catwoman zoals uitgevoerd door DeVito en Pfeiffer, voel je Keaton verder in de duisternis verdwijnen en verlang je naar meer. Het verhaal komt wel heel traag op gang, en hoewel er een aantal leuke quotes waren, had het script iets meer ontwikkeld kunnen worden. Op is ook deze film uitgekomen in een 4k UHD Collector Editie met art cards en lobby cards, een steelbook en fotoboek. Een editie die niet mag ontbreken in jullie filmcollectie.


Review Batman Returns (1992)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Batman Returns trailer ***


2 Comments

  1. Fabian

    Ik heb die film niet meer gezien in 20 jaar en kan er mij nog veel uit herinneren, dus zal wel een goede film zijn geweest

    Reply
  2. Glenn

    Michelle Pfeiffer blijft de beste Catwoman, Anne Hathaway had niets van impact en Zoe niet overtuigend genoeg.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *