The Girl in the Spider’s Web (2018) ** Blu-ray recensie

Vanavond kunnen jullie de derde versie bekijken van Lisbeth Salander uit de Millennium serie van Stieg Larsson. Na Noomi Rapace en Rooney Mara, was het de beurt aan Claire Foy in The Girl in the Spider’s Web (2018) van regisseur Fede Alvarez die eerder indruk maakte met zijn Don’t Breathe (2016). Dat Claire Foy nadien ook geloofwaardig was als de Queen of England toont maar hoe veelzijdig deze dame is.

Korte inhoud: De jonge hacker Lisbeth Salander (Claire Foy) werpt zich op als de wraakzuchtige vrouw die het mannen betaald zet voor hun misdaden. Ze komt met de journalist Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) in een web van spionnen, cybercriminelen en corrupte ambtsbekleders terecht. Intussen kruist Salander het pad van een vrouw uit haar verleden.

Het is wel een grote sprong van de serie “The Crown” (2016-2017) naar deze film, maar Claire Foy heeft de transformatie met succes volbracht. Het is tevens de eerste big budget film voor Fede Alvarez, ook al zal het productiebudget lager liggen dan The Girl with the Dragon Tattoo (2011) van David Fincher. Deze film bracht wereldwijd slechts 232 miljoen dollar op met een productiebudget van 90 miljoen dollar. Bijgevolg is de sequel er uiteindelijk nooit gekomen, ook al vond ik het persoonlijk een sterke adaptatie met knappe vertolkingen van de gehele cast. Maar Sony hoopte alsnog de franchise om te toveren tot een succesverhaal, maar dat is met deze film niet echt gebeurd. De film bracht met zijn productiebudget van 43 miljoen dollar, slechts 35 miljoen dollar op wereldwijd!

Ik was nochtans een fan van de regisseur maar hier heeft hij toch maar een zwakke prent gemaakt, ook al waren de beelden bijzonder knap, en bepaalde scènes zijn op dramatisch als op stilistisch vlak best ok. In de cast is tevens een mooie rol weggelegd voor de Nederlandse Sylvia Hoeks, naast dat ander acteertalent Lakeith Stanfield.

Het grootste probleem van deze film is zijn script die net iets teveel onwaarschijnlijkheden vertoont. Zo zie je Lisbeth zowat alles besturen en hacken met haar smartphone. Ik wil wel, maar niet elk systeem is zomaar te te kraken en hier lijkt het wel of ze airbags kan laten springen met een simpele druk op een toets. Er zit ook iets James Bond achtig in het verhaal met een systeem dat alle nucleaire raketten kan controleren in de wereld. Zoiets kan werken in een Bond-film (en dan nog, de franchise is al een tijdje bezig om afstand te nemen van de krankzinnigheid uit de Pierce Brosnan films), maar in deze film ga je toch met de wenkbrauwen fronsen. Dus een enkele gebruiker kan een derde WereldOorlog starten vanaf zijn laptop, omdat dit de manier is hoe technologie werkt in deze film.

Stieg Larsson had het plan om 10 boeken te schrijven met Lizbeth Salander en Mikael Blomquist. Zijn onverwachte overlijden strooide echter roet in het eten en de familie schakelde dan maar zelf een nieuwe schrijver in, met name David Lagercrantz. Het script van de film werd wel geschreven door Steve Knight. De bedoeling was dat deze film eigenlijk een soort sequel is op de film van Fincher, met een volledige nieuwe cast en crew. Ikzelf blijf wel een fan van de originele Zweedse films en niets beter om op een vrije dag de drie films te bench watchen in een luie sofa met een aan huis geleverde foodbag of pizza met kortingsbon. Altijd goed meegenomen.

The Girl in the Spider’s Web is ondertussen uit op DVD, Blu-ray en UHD met deleted scenes, alles over de stunts, making of én audio-commentaar van de regisseur en scenarioschrijver Jay Basu. Maar jullie kunnen vanavond de film bekijken op Play 5 om 19u45. Let wel, ondanks het vroege uur is deze prent niet bestemd voor de allerjongsten. Er zitten een aantal heftige scènes in en wat naakt. Jullie zijn bij deze gewaarschuwd.


Review The Girl in the Spider’s Web (2018)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

rating

*** The Girl in the Spider’s Web trailer ***

1 Comment

  1. Lisa

    Dus ze maken een film over het slechtste boek uit de serie (het vertrekpunt was redelijk, maar de schrijver heeft de personages gewoon verwrongen) en de film omzeilt dan nog eens het grootste deel van de plot. Kunnen we alstublieft gewoon teruggaan en doorgaan met de remake die redelijk fatsoenlijk was in termen van de karakterisering? Kunnen we alsjeblieft David Fincher kwaliteit hebben en een verderzetting van de remake. Dit is een verspilling van tijd, geld en energie.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *