Daniel Craig zet The Girl with the Dragon Tattoo sequels op de helling

De remake The Girl with the Dragon Tattoo (2011) mag dan nog wel een uitstekende thriller zijn, de film heeft niet kunnen overtuigen aan de box-office. De film had een productiebudget van 90 miljoen dollar, maar bracht in de States slechts 102 miljoen dollar op, wat nog steeds 10 keer meer is dan wat het origineel heeft kunnen opbrengen. Wereldwijd heeft de film 232 miljoen opgebracht , maar MGM had meer verwacht.

david fincher,the girl with the dragon tattoo,mgm,box-office,the departed,vanilla sky,john carter

Sony had de distributierechten in handen en bracht een wel heel controversiële DVD uit in de spirit van de hacker Lisbeth Salander, op een Sony DVD-R schijfje met handgeschreven tekst. Ook al dachten velen dat het om een bootleg versie ging, bracht het nog eens 20 miljoen dollar in het laatje. De studio wou de sequels maken voor minder geld, maar dat is buiten de hoofdacteur gerekend die een serieuze opslag wil.

Ik blijf het vreemd vinden dat er gedaan wordt alsof de remake geen succes was. Wat hebben die bollebozen verwacht dat deze prent zou maken? Remakes van buitenlandse films zijn nooit hoogvliegers geweest en een 2u40 minuten lange remake van een film die nog fris in het geheugen zit was ook al geen evidente zaak. Kijk maar naar The Departed (2006), die 60 miljoen heeft gekost en in de States “maar” 130 miljoen heeft opgebracht (wereldwijd 289 miljoen). Zelfs de remake Vanilla Sky (2001) die voor 70 miljoen werd gemaakt, met Tom Cruise, bracht in de States maar 100 miljoen op (wereldwijd 203 miljoen). Als we de cijfers mogen geloven is The Girl with the Dragon Tattoo zelfs de 6de best verkochte remake van een buitenlandse film ooit. Vergelijk dat maar eens met John Carter (2012) die 230 miljoen heeft gekost en wereldwijd maar 282 miljoen heeft opgebracht, en dit werd verkocht als een blockbuster-actieprent.

De vraag aan ieders lippen is nu niet meer op de 2 Millennium sequels er uiteindelijk zullen komen, dan wel met wie. Regisseur David Fincher is geen goedkope vogel en hij zal niet gappig zijn om veel van zijn prijs te doen, laat staan het productiebudget beperken. MGM CEO Gary Barber was daar toch duidelijk in. “The company has interest in adapting the next two books in Stieg Larsson’s Millenium Trilogy, but only if it can make financial sense. Assuming we can achieve better economics.” Vrij vertaald klinkt dat: “Yup, als we de films voor minder geld kunnen maken.” Wat toch een beetje tegenin de logica gaat van het sequel-principe: Bigger Stronger Faster. Komt daar nog bij dat David Fincher geen goedkope vogel is en hij niet zal willen besparen op zijn productiekost (fotografie, stilisme, setdecoratie, …), zeker gezien zijn recente avontuur met House of Cards.


david fincher,the girl with the dragon tattoo,mgm,box-office,the departed,vanilla sky,john carterdavid fincher,the girl with the dragon tattoo,mgm,box-office,the departed,vanilla sky,john carter
© Sony Pictures Home Entertainment

Ik vind dit een spijtige zaak, maar in plaats van te besparen op het productiebudget – die honderden mensen te werk stelt – zou het misschien opportuun zijn om het productiebudget in te perken door de lonen van de sterren deels te betalen in een percentage van de winst. Misschien moeten ze hun kosten-systeem eens herzien want Hollywood accounting methoden komen nooit de kwaliteit van de film ten goede. En een film uitbrengen in de kerstperiode met moord en seksueel misbruik als thema is misschien ook niet ideaal. In ieder geval, de oorspronkelijke Zweedse film was een bioscoopfilm, deel twee en drie waren eigenlijk goedkopere tv-films. Het zou spijtig zijn mocht Sony diezelfde toer willen opgaan.

Wat er precies gaat gebeuren met de looneisen van Craig is nog niet duidelijk. Er wordt zelfs gesuggereerd dat het personage (Mikael Blomkvist) uit het script verwijderd zou worden als de acteur voet bij stuk houdt. Deze remakes zijn bij voorbaat al een dure producties omdat de salarissen van regisseur David Fincher, producent Scott Rudin en scenarist Steve Zaillian zeer hoog zijn uitgevallen. Hoewel dit simpelweg een logische onderhandelings-truuk van Craig is, heeft Sony Pictures er even genoeg van. Wordt vervolgd…

***Related Posts ***
09/05/2012: The Girl with the Dragon Tattoo review
29/12/2011: Top 10 Beste Films van 2011
02/06/2011: The Girl with the Dragon Tattoo trailer
29/07/2010: David Fincher werkt aan The Girl with the Dragon Tattoo

3 Comments

  1. Gilles

    David Fincher zou beter zijn energie steekt in originele films in plaats van remakes. Anderzijds wel spijtig want ik vond de vertolking van Daniel Craig wel sterk. Zou een zonde zijn als ze zijn personage uit de film schrijven.

    Reply
  2. geike

    Ze kunnen toch niet zomaar Mikael Blomkvist uit het verhaal schrijven, of gaan ze de Millennium franchise compleet herschrijven??

    Reply
  3. Tom

    Ik vond de remake niet noodzakelijk beter dan de versie van Fincher, maar de vervolgfilms zonder Daniel Craig is wel wat dom.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *