Terminator: Dark Fate (2019) *** Blu-ray recensie

Vandaag is Terminator: Dark Fate (2019) te zien op VTM 2 om 20u35. Ik vond deze sequel beter dan zijn drie voorgangers, maar het schiet toch tekort op heel wat vlakken en uiteindelijk is Dark Fate een film die je snel zal vergeten. De film is het directe vervolg van regisseur Tim Miller op Terminator 2: Judgment Day (1991) van James Cameron.

Dark Fate verwezenlijkt de terugkeer van Linda Hamilton naar de franchise als Sarah Connor samen met Arnold Schwarzenegger altijd aanwezige titelmachine. Zij worden vergezeld door nieuwkomers Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Diego Boneta en Gabriel Luna.

Korte inhoud: ‘Terminator: Dark Fate’ volgt een jonge vrouw, Dani Ramos (Natalia Reyes) genaamd, uit Mexico City. Ze raakt betrokken bij de oorlog tussen mensen en cyborgs, beter bekend als ‘Terminators’. De cyborgs zijn weer herrezen en trachten een eind te maken aan de mensheid en diens beschaving. Vervolg op ‘T2: Judgment Day’.

En dat is toch wel iets van een verrassing dat de makers 3 Terminator films gaan negeren alsof ze niet hebben bestaan. Dat James Cameron de hoofdproducer is zal ook wel hebben meegespeeld in deze beslissing om terug naar de essentie te gaan. De enige acteur die niet is terugkomen was acteur Ed Furlong als John Connor, en dat zal waarschijnlijk ook deels te maken hebben met de toestand waarin de acteur zich bevindt. Vergelijk het een beetje met Kelly McGillis in Top Gun die zich ook wat heeft laten gaan. Maar met de verdiensten van CGI hebben ze wel een jonge Ed Furlong in de film gewerkt en het resultaat is echt wel verbluffend.

De film voelt helemaal niet aan als een herkauwing van het origineel of de sequel. Davis speelt de rol van Kyle Reese, maar ze is een ‘verbeterde mens’ en de persoon die ze moeten beschermen lijkt op geen enkele manier verwant met de Connors – maar er zijn ook enkele leuke knipoogjes naar de franchise, zoals de quote “I’ll be back”. Het is een R-rated film vooral omwille van het taalgebruik en wat naakt scènes, maar had eigenlijk evengoed PG-13 kunnen zijn. De tijden zijn veranderd en iets wat in de jaren 80 R-rated was zou tegenwoordig toch een mildere rating krijgen en omgekeerd.

Wat is het grootste probleem met Dark Fate? Een simpel antwoord: het script! There where too many cooks in the kitchen. De eerste tien minuten zijn belachelijk. Het is verrassend goed gemaakt maar als fan van de franchise ga je het gevoel hebben dat de makers jou als kijker niet ernstig nemen. Het verhaal werd niet alleen geschreven door James Cameron, maar ook door Justin Rhodes, David S. Goyer, Josh Friedman en Charles H. Eglee. David S. Goyer, Justin Rhodes en Billy Ray hebben uiteindelijk het script geschreven. Wat mij betreft zijn ze allemaal verantwoordelijk anders hadden ze hun naam wel van de credits gehaald.


© 2019 20th Century Fox Belgium

Het verhaal is zo dom dat je je afvraagt of de meeste van de scenaristen eigenlijk wel de eerste twee films hebben gezien of dat James Cameron aan de drugs of drank zat. ***spoiler*** Want hoe schrijf je een verhaal van een Terminator die na zijn moordmissie plots wroeging krijgt en een relatie aangaat met een vrouw om zo een gezin te stichten en ondertussen berichtjes sturen naar Sarah. Wie bedenkt zoiets?! En hoe rijm je dit met het einde van T2 waarbij de “goede Terminator” de beslissing nam zijn eigen leven te nemen om de laatste chip te vernielen om zo te vermijden dat Skynet zou ontstaan? En als de Terminator zichzelf kan socialiseren, waarom kon hij niet bij John blijven en hem beschermen? En waarom sturen ze een oud model naar John Connor om die te doden en niet het nieuwe model? En waarom en waarom en waarom? ***end spoiler***

Een ander probleem is dat we ook voor geen seconde meevoelen met Dani Ramos/Natalia Reyes, die eigenlijk een beetje John Connor/Ed Furlong moet vervangen, gewoon door het feit dat de intro van de film eigenlijk laat zien dat het toch niet veel uitmaakt. Je kan de toekomstige leider van het verzet neerknallen en daarmee verander je de toekomst, maar dan komt er een nieuwe “Skynet” en moet je opnieuw jagen op een verzetsleider. Tevens blijft de vraag zoals altijd waarom ze ee, Terminator niet terugsturen wanneer de verzetsleider nog maar een baby is en net kan weglopen.

Maar los van dit plotgegeven is het karakter van Dani Ramos oersaai. Er zit een plottwist in het verhaal maar ik kan me niet inbeelden dat iemand 30 minuten in de film deze twist niet zou hebben zien aankomen. Het is zo vanzelfsprekend dat je met je ogen zal rollen wanneer ze de twist onthullen. Gelukkig voor de aanwinst van Mackenzie Davis die zonder veel moeite iedereen van het scherm speelt, of toch op z’n minst op gelijke voet speelt met Linda Hamilton die hier een sterke rol neerzet. Zij heeft een legitieme reden waarom ze een Termiator-jager is geworden. De villain Terminator is qua visuele effecten echt wel indrukwekkend. De T800 Terminator heeft een serieuze upgrade heeft gekregen vertrekkende van het model T1000 uit T2. Hij lijkt een saai figuur te zijn, maar het is echt een wezen die dood en vernieling kan zaaien.© 2019 20th Century Fox Belgium

Het succes van Judgment Day was net te danken aan de grote twist die NIEMAND zag aankomen, en waarbij The Terminator (Arnold Schwarzenegger) in een held veranderde op weg naar verlossing. Terwijl het verhaal zich ontrolt, krijgt het publiek sympathie voor hem, net als Sarah en haar zoon John (Edward Furlong). Het zorgde voor sterke emotionele banden, en dat kwam naast die explosieve rollercoaster die James Cameron uitwerkte. Er zat een kloppend hart achter het cybernetische exoskelet. In Dark Fate voel je die banden niet en dus ben je ook minder bertrokken tot het gebeuren en ga je van actie-scène naar actie-scène, wachten op dat finale moment wanneer Schwarzenegger opnieuw zijn leven zal geven om andere levens te beschermen. In de film heb je trouwens Arnold introducties als Terminator, één met die verdomde de-aging techniek die nu in elke film gebruikt moet worden, en één als old Terminator. Wel ik had kippenvel bij de eerste introductie – hoe oerdom de scène ook was – en niet bij de tweede en dat vond ik een gemiste kans van de regisseur Tim Miller die hier toch beter werk kan kunnen leveren.

Al bij al zijn er veel slechtere Terminator-films geweest in de afgelopen twintig jaar en los van het krankzinnig scenario zijn er momenten in deze film die aanvoelen als een echt vervolg op de eerste twee films. Ik denk dat een aap dit script had kunnen bewerken en er een betere versie van had kunnen maken. En was dat gebeurd, dan had dit een uitstekende film kunnen zijn. De drie sterren zijn toch hoofdzakelijk te danken aan Linda Hamilton en Mackenzie Davis. De film heeft een aantal grootse actiemomenten die indruk zullen maken op fans en Sarah Connor/Linda Hamilton heeft waarschijnlijk de beste comeback van elk oud personage dat ik de laatste jaren heb gezien. Verwacht er dus niet al teveel van, wie weet word je hierdoor aangenaam verrast.

Op de Blu-ray staan heel wat extraatjes, gaande van verwijderde en uitgebreide scenes, tot making of filmpjes rond de wereld van Terminator, de franchise, de eind-sequentie en een blink op de visuele effecten van de film. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur of producer en scenarist James Cameron.


Review Terminator: Dark Fate (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Terminator: Dark Fate trailer ***
5 Comments

 1. Batiste

  Veel beter dan de laatste trailer! Waauw!

  Reply
 2. Sinister

  Ziet er goed uit en voelt voor een keertje aan als een echte Terminator film en geen derivaat ervan.

  Reply
 3. Donnatello

  Het lijkt wel op een herhaling van T2, niet?

  Reply
 4. Fabian

  Als het R-Rated was hadden ze beter een Red Band trailer uitgebracht want nu is het allemaal wel PG13 in de trailer.

  Reply
 5. Martinox

  Ik ben tevreden met wat ik zie, nu ga ik ook stoppen met trailer te bekijken of de gehele film wordt gespoiled.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *