Terminator 2: Judgment Day (1991) ***½ Blu-ray review

Mocht je nog op zoek zijn naar een film voor je Blu-ray collectie raad ik het Blu-ray exemplaar aan van Terminator 2: Judgment Day (1991) van James Cameron, een waardige opvolger op de culthit The Terminator (1984).

blu-ray,dvd,terminator 2,terminator,james cameron,linda hamilton,arnold schwarzenegger,the terminator,the sarah connor chronicles,robert patrick,science-fiction,cgi

Let wel op welke Blu-ray disc jullie willen aanschaffen want er circuleren diverse releases, gaande van originele bioscoopversies, director cuts, alternatieve montages, audio-commentaar, bonus-materiaal, … Blijkbaar is het Blu-ray formaat nog niet in staat om alles op één drager te zwieren of wil de distributeur gewoon meer geld slaan uit hetzelfde product. Maar hoe dan ook is een dergelijk exemplaar een must have voor elke filmfan.

Het concept van tijdreizen blijft een delicate zaak, want hoe meer je begint na te denken hoe meer je stuit op fouten, wat de geloofwaardigheid van het verhaal aantast. Maar ook al zijn er hier en daar wel wat denkfouten (cf. de creatie van de compleet nutteloze neusgaten bij de Terminator) is het toch één van de betere science-fiction franchises die ik ken. De sequel had uitzinnige actie-sequenties en het verhaal bleef trouw aan de eerste film. En zelfs zonder de actie zou T2 nog steeds indruk kunnen maken. De personages zijn heel zorgvuldig uitgeschreven met voldoende background en personaliteit.

Ook de casting was geslaagd, met een slanke en kort geknipte, moderne moordmachine (Robert Patrick) die in contrast stond met de oude zwaargebouwde spierbundel (Arnold Schwarzenegger). Het feit dat je in het begin van de film compleet op het verkeerde spoor werd gezet van wie nu uiteindelijk de moordmachine was en wie de familie Connor moet redden. Wanneer je de The Sarah Connor Chronicles bekijkt besef je trouwens hoe goed Linda Hamilton uiteindelijk was. Ze speelt haar paranoïde en over-gestresseerde rol met voldoende overtuiging dat je volledig met haar gaat meevoelen. Maar ook Arnold draagt bij tot het succes van de prent. Door zijn koele, berekende vertolking van Terminator komt de humor des te beter tot uiting en zijn de on-liners tot op vandaag nog steeds heel memorabel.

De achtervolging in het kanaal blijft tot op vandaag nog steeds één van de betere scènes uit de filmgeschiedenis en de visuele effecten met de T-1000 moeten nog steeds niet onderdoen voor de hedendaagse cgi. De film heeft de cgi trouwens naar een nieuw niveau getild.© Carolco Pictures

In de extended diretor’s cut versie zijn maar liefst 16 minuten toegevoegd met extra karakter-development. De scènes geven uiteraard wel iets meer duiding aan het geheel, maar de oorspronkelijke montage vond ik eigenlijk wel beter. Maar hoe je het ook bekijkt, de film blijft een science-fiction meesterwerkje, die je uiteraard moet zien met perfecte audio- en beeldkwaliteit.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 29 september 2008

*** Terminator 2: Judgment Day (3D) trailer ***

4 Comments

 1. Sho

  T2 behoort ook absoluut tot Arnold’s beste films. Het is gewoon Schwarzenegger op z’n best. De zowel actie als drama-scènes zijn zeer spectaculair in beeld gebracht. Het verhaal is van het begin tot het eind origineel te noemen. Meestal is een vervolg niet beter dan deel I, maar T2 is wat dat betreft zo een uitzondering.

  Reply
 2. JJ

  Na het bekijken van Terminator 3 is duidelijk wat hier zo goed aan is. De eerste Terminator had een tot de verbeelding sprekend verhaaltje, een stevige dosis sfeer, wat jaren 80 camp en hier en daar wat adembenemende actie. Dit is een perfect vervolg dat alles goed weet op te schudden en de 80ties camp heeft ingeruild voor het 90ties spektakel zonder dat het resultaat aan charme verliest. Het eerste deel is net wat spannender terwijl dit net iets te veel draait om de ontploffingen, maar een beter vervolg kun je je niet wensen.

  Reply
 3. ventiel

  dat niet alle filmversies op de schijf kunnen heeft te maken met de hoge 1080p resolutie van de film . Mochten er verschillende versies op staan, kan je er van uit gaan dat de kwaliteit ook een stuk lager zal liggen.

  Reply
 4. Mike's Webs

  Klassieker, zeker! Veel beter dan het derde deel of de tv-serie The Sarah Connor Chronicles.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *