Na Jean-Claude Van Damme nu ook Bill Murray aangeklaagd

Het moet weer die tijd van het jaar zijn waar celebrities ten prooi vallen aan carrière-imploderende-beschuldigingen. Waar is de tijd waar zaken achter gesloten deuren werd onderzocht en uiteindelijk in een rechtbank beoordeeld werd? Nu volstaat een beschuldiging om een filmset stop te zetten. Dat zou volgens de New York Post zijn gebeurd met de productie van Being Mortal (2023) van Aziz Ansari nadat acteur Bill Murray beschuldigd werd van “ongepast gedrag” door Keke Palmer op haar instagram.

Bill Murray wordt niet bij naam genoemd in deze Instagram-post, noch in de afbeeldingen noch in het lange bijschrift. Keke Palmer maakt echter deel uit van de hoofdcast van Being Mortal, en met de beschuldigingen van ongepast gedrag jegens Murray, is het moeilijk om uitspraken als “niet elke getalenteerde persoon is een professional” en “het kan je krediet verlagen wanneer mensen vinden het niet prettig om met u samen te werken” als relevant voor de zaak. We kunnen alleen maar concluderen dat Keke Palmer misschien zinspeelt op de ervaring van recentelijk met of rond Bill Murray te werken en dat het misschien niet prettig was, maar het zal in ieder geval voorlopig een beetje in de schaduw moeten blijven. We zouden ook iets kunnen zeggen over de professionaliteit van het plaatsen van verhulde verwijzingen naar collega’s op een openbaar forum naar bijna 11 miljoen volgers…


The World Needs Its Hero © Amazon Prime Video

Bill Murray heeft in het verleden al heel wat aanvaringen gehad met crewleden. Het meest bekende was zijn gedrag op de set van Groundhog Day (1993) waarin hij het niet kon vinden met regisseur Harold Ramis. Bill Murray onderging toen een scheiding op het moment van filmen en was geobsedeerd door de film. Hij belde Harold Ramis voortdurend op, vaak in de vroege ochtenduren. Ramis stuurde uiteindelijk scenarioschrijver Danny Rubin om bij Murray te gaan zitten en al zijn zorgen weg te nemen. Dat was één van de redenen waarom Murray jarenlang niet meer met Ramis sprak. Maar kijk, de man heeft deelgenomen aan 100 filmproducties en series en in contact gekomen met duizenden mensen. Het zou me echt verbazen dat er nooit eens “ongepast gedrag” is geweest. Zolang dit gedrag geen misdrijf is denk ik niet dat we er ons druk moeten over maken, maar in tijden van #CancelCulture is elke muggenscheet al voldoende voor het einde van iemands carrière.

De aanklacht tegenover Jean-Claude Van Damme is daarentegen andere koek, en mochten de feiten zijn bewezen is dit effectief het einde van zijn carrière. Maar laten we vooralsnog met twee woorden spreken, het gaat hier om beschuldigingen en de rechter zal zich hierover ten gepaste tijde uitspreken. De Morgen bericht dat het zou gaan om feiten die dateren van 20 augustus 2021. Het slachtoffer, een 33-jarige vrouw uit Brussel, bezocht in gezelschap de ­exclusieve champagnebar Impérial in het centrum van Brussel. Daar zou ze Van Damme hebben aangetroffen die een trouwe klant was van de bar. Na aanvankelijk onschuldig flirtgedrag zou de acteur de vrouw hebben proberen aanranden.

In het artikel staat dat Van Damme de vrouw zou hebben betast en gevraagd hebben om seks met hem te hebben. De vrouw beweert ook dat JCVD haar in een wc-hokje zou hebben geduwd en geprobeerd hebben haar te ontkleden en te dwingen hem oraal te bevredigen. De vrouw kon ontkomen en heeft na de feiten klacht ingediend. Dit is i ieder geval nog iets anders dan Cuba Gooding Jr. die een serveerster in een club dwong om hem te zoenen, ook al zijn beide feiten verwerpelijk. Cuba heeft zijn fout ondertussen in de rechtbank toegegeven, Van Damme zijn entourage weet van geen aanklacht en houdt vooralsnog te boot af.

JCVD is al een paar jaartjes opnieuw op volle toeren aan het draaien sinds hij terug in België is komen wonen. We zien hem regelmatig in tv-spotjes alsook in heel wat films. Onlangs was hij nog te zien in de grappige kortfilm The World Needs Its Hero en in de harde actiefilm Le Dernier Mercenaire (2021).

2 Comments

  1. Chapman

    Wel heel zware beschuldigingen tegen Van Damme, maar in zoveel zaken zal geld op tafel wel voldoende zijn om de zaak in de minne te regelen. Reputatieschade is wel enorm.

    Reply
  2. Pat

    Ik wist zelfs niet dat hij nog films maakte.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *