Denis Villeneuve heeft interesse in een derde Dune film

Laten we duidelijk zijn, het gaat niet om Dune te verkappen in een trilogie dan wel de vederzetting van het universum van Frank Herbert met een derde film – en dus defacto toch een trilogie. Dune: Part Two (2023) zal het verhaal afronden. Maar regisseur Denis Villeneuve lijkt interesse te hebben in het boek Dune Messiah (1969) die verhaal verteld 12 jaar na de gebeurtenissen in Dune en zou draaien rond Paul Atreides die de rol van messiah van de Fremen op zich heeft genomen. Frank Herbert heeft overigens nog 4 andere vervolgboeken geschreven dus het kan een werkelijke saga worden.

In een interview met The Playlist zei scenarist Jon Spaihts dat Denis zeker interesse zou hebben om het verhaal verder uit te werken na Part 2. En ook al is het een apart boek gaat het nog steeds over dezelfde figuur en zou je effectief de film kunnen verkopen als Dune: Part 3. Maar zover zijn we nog niet.

Dune Messiah is het volgende boek, en het is een van de drie boeken met Dune, Dune Messiah en Children of Dune, die de levens beschrijven van de personages die we in de eerste roman ontmoeten. Vervolgens is er een gigantische sprong in de tijd en wordt de serie vreemder en epischer naarmate het vordert. Maar Dune Messiah begint een aantal jaren na het einde van Dune, en ja, Denis heeft serieus gepraat over het maken van die film, als afsluiting van de trilogie. Dune Messiah is een zeer interessant boek, dat in zekere zin Dune deconstrueert en speelt als een waarschuwend verhaal, zelfs meer dan Dune doet, over de gevaren van het vermengen van religie en politiek, de gevaren van het volgen van charismatische leiders en de gevaarlijke strijd die altijd leven tussen het individu en de instellingen. zei Jon in het interview op de vraag over er nog meer Dune materiaal verfilmd zou worden.

Voor een studio is de eerste film duur omdat je alles van nul moet bouwen, maar eenmaal de decors en de kleding er zijn, kan je er maar best gebruik van maken. De eerste Dune heeft een recette opgehaald van 400 miljoen dollar te midden van de Covid en het lijkt erop dat Warner Bros eerst wou zien hoe goed de film zou lopen alvorens het groen licht te geven op Part 2. Maar nu we voorbij dit punt zijn lijkt niets hen te beletten om alle boeken te verfilmen. Beter dat dan een zoveelste Batman remake zou ik zeggen. Ik moet trouwens dringend die andere boeken van Frank Herbert lezen.

Vanavond zijn trouwens de Oscar-uitreikingen. Laten we hopen dat Dune: Part One (2021) de eerste sci-fi film wordt in de filmgeschiedenis die de BEST PICTURE Oscar wint! (Ja zelfs 2001: A Space Odyssey (1968) won slechts 1 Oscar en was deze voor speciale effecten). Fingers crossed !

4 Comments

 1. Joe Wuertenberg

  Ik heb de eerste trilogie gelezen. Ik bezit alle boeken van Frank Herbert, ik ben er alleen niet aan toegekomen.

  Het tweede en derde boek waren niet zo goed als het eerste. Het tweede boek verliest echt het avontuurlijke aspect van het origineel in ruil voor extra politiek en intriges. Het derde boek krijgt een deel van het avontuurlijke aspect terug en ik heb er veel meer van genoten dan het tweede.

  Ik zou zeggen, ga de boeken gerust lezen, maar met aangepaste verwachtingen. Sommigen zeggen dat “God Emperor of Dune” de beste van allemaal is.

  Reply
 2. The Cutting Room Floor

  De andere boeken zijn niet veel waard en daarom dat ze ook nooit in aanmerking kwamen voor een verfilming. We zijn ver weg van de boeken van George R.R. Martin

  Reply
 3. DarthLucas

  Dune Messiah is inderdaad zwak, maar Children of Dune vind ik eerlijk gezegd leuker dan het origineel. God Emperor of Dune is een beetje warrig. De boeken die door de kinderen van Herbert zijn geschreven, zijn vrij dunnetjes. Gewoon mijn mening, neem het voor wat het waard is.

  Reply
 4. Anthony

  Bwa valt nog best mee. De eerste vier boeken zijn ok. De eerste 3 vertonen in wezen dezelfde stijl als Dune en volgen dezelfde dramatische curve die in de eerste roman zijn ontwikkeld. Het vierde boek, God Emperor of Dune, verschuift van stijl en focus, maar blijft eigenlijk wel goed. De volgende twee boeken nemen echt af in termen van kwaliteit, vooral omdat het 7e boek, dat nooit af is, je geen resolutie geeft. Het 7de boek trouwens opgedeeld in 2 boeken (Hunters of Dune en Sandworms of Dune) geschreven door de zoon Brian Herbert.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *