The Courier (2020) ***½ Blu-ray recensie

Spionnenfilms intrigeren altijd, zeker als de spion in kwestie een gewone burger is die met zijn heldhaftig optreden de tegenstander een stok in de wielen steekt en een wereldwijde ramp voorkomt. In The Courier (2020) zijn een Britse vertegenwoordiger en een Russische ambtenaar op het hoogtepunt van de Koude Oorlog de enigen die een nucleaire confrontatie nog kunnen stoppen. The Courier is een trage film die rustig de tijd neemt om zich te ontvouwen, maar vakkundig gemaakt met een solide Benedict Cumberbatch in de hoofdrol.

Korte inhoud: We schrijven 1962. De Tweede Wereldoorlog is nog geen twintig jaar achter de rug of er is al een nieuwe machtsontplooiing tussen de grote mogendheden. De Koude Oorlog zorgt achter de politieke schermen voor heel wat onrust en zowel de Amerikanen als de Russen (maar ook Fransen en Britten) werken naarstig verder aan de ontwikkeling van atoomwapens. Eén druk op de knop kan miljoenen mensenlevens kosten en het minste discussiepunt kan een catastrofe veroorzaken. Achter de schermen doen de grote landen er alles aan om informatie over elkaar los te peuteren.

Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) en zijn vrouw Sheila (Jessie Buckley) vormen samen met hun zoontje Andrew (Keir Hills) een gelukkig gezin. Wynne is voor zijn werk als zakenman vaak van huis, maar hij probeert zoveel mogelijk tijd met zijn gezin door te brengen. Plots wordt Wynne benaderd door Emily Donovan (Rachel Brosnahan) van de CIA en Dickie Franks (Angus Wright) van MI6. Zij zien in burger Wynne de perfecte man om geheime informatie van Moskou naar Londen te vervoeren.

De invloedrijke ambtenaar Oleg Penkovsky (Merab Ninidze) heeft immers een hand uitgestoken naar de Britten en Amerikanen en wil informant zijn voor het Westen. Er staan Russische kernwapens op Cuba en deze zijn gericht op de Verenigde Staten. Een nucleaire crisis dreigt en de informatie van Penkovsky lijkt de enige manier om het conflict te ondermijnen. Maar de Russen zijn uiteraard ook geen uilen en beginnen zich vragen te stellen over Wynnes veelvuldige aanwezigheid in Moskou.

Zoals gezegd is The Courier een vrij trage film. Regisseur Dominic Cooke (On Chesil Beach) en scenarist Tom O’Connor (The Hitman’s Bodyguard) nemen de tijd om het verhaal te vertellen. Dat is niet slecht want daardoor krijg je de tijd om de politieke situatie anno 1962 terug te leren kennen. De Cubaanse rakettencrisis, Varkensbaai, De Koude Oorlog, goelags, Kennedy, Chroesjtsjov en de telexlijn tussen het Kremlin en Witte Huis… het zijn begrippen die belletjes doen rinkelen, maar het is een deel van onze geschiedenis dat iets minder vers in het geheugen ligt dan de beide Wereldoorlogen of de meer recente conflicten.

Nochtans is dit een cruciale periode in de wereldgeschiedenis en The Courier toont dat het geen haar heeft gescheeld of een nucleaire oorlog was uitgebroken met alle gevolgen vandien. The Courier is gebaseerd op waargebeurde feiten en Greville Wynne en Oleg Penkovsky hebben wel degelijk bestaan. Maar een goed echtgebeurd verhaal maakt uiteraard nog geen goede film.

Gelukkig is er Benedict Cumberbatch, de ideale man om gestalte te geven aan Greville Wynne. Aanvankelijk is Wynne weigerachtig tegenover het voorstel van CIA en MI6, wat kan een doodgewone vader en zakenman nu aan een internationale politieke crisis veranderen? Gaandeweg zie je echter het besef bij Wynne groeien dat zijn missie broodnodig is. Cumberbatch weet de twijfel en radeloosheid treffend te vertolken en ondertussen vervreemdt Wynne door zijn geheime missie van zijn vrouw en kind. Wat Wynne ook doet, je gelooft hem omdat Cumberbatch hem zo geloofwaardig speelt.

De rest van de cast bestaat uit iets minder bekende koppen, maar Merab Ninidze (“Homeland”, Bridge of Spies), Rachel Brosnahan (“House of Cards”, Patriots Day), Jessie Buckley (“Fargo”, Misbehaviour) en Angus Wright (Rogue One, Official Secrets) kwijten zich uitstekend van hun taak. The Courier is geen film die het moet hebben van zijn groots opgezette vertolkingen, maar eerder van ingetogen, kleinere en menselijke vertolkingen. Missie geslaagd.

The Courier moet het ook niet hebben van spectaculaire achtervolgingen, zenuwslopende actiescènes of huiveringwekkende moorden. De spanning zit hem hier in de details. Wynne die voet zet op Russische bodem met het angstzweet in zijn schoenen omdat hij ultrageheime informatie het land moet uitsmokkelen. De voortdurende angst dat iemand Wynne en Penkovsky doorheeft. De kille en grauwe beeldvoering dragen bij tot dit ongemakkelijke gevoel en het gebrek aan optimisme van die tijd.

The Courier is een film die geen grote prijzen zal winnen of veel publiek naar de bioscoopzalen zal lokken. Daarvoor is het onderwerp van de Koude Oorlog niet sexy genoeg. Het is echter een uitstekend gemaakt en geacteerde film over een donkere kant van onze geschiedenis en je zal er geen spijt van krijgen om deze film een kans te geven. Als er een ding is dat The Courier ons leert, is dat gewone mensen tot grootse dingen in staat zijn.

De Blu-ray van The Courier is sinds 29 december 2021 verkrijgbaar.

Review The Courier (2020)

Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** The Courier trailer ***

2 Comments

  1. Julie

    Ik vond het leuk. Zoals je al zei, was Cumberbatch erg goed, een fatsoenlijke manier om een uur en 45 op een zondagochtend door te brengen. Ik vond de scène met het Zwanenmeer een hoogtepunt. Ik heb ook genoten van de muziekscore.

    Reply
  2. Denver

    Ik dacht dat het goed was. Niet waanzinnig goed, maar wel een goede film over een interessant onderwerp.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *