Lansky (2021) *** Blu-ray recensie

Er zijn niet zo zot veel maffiabonzen die een echte “oude dag” hebben gehad. Er was natuurlijk John Franzese die tot 103 jaar leefde (hij stierf in 2020), weliswaar voornamelijk achter tralies, maar de meesten krijgen wel een vroegtijdig brutaal einde op de één of andere manier. Meyer Lansky is in ieder geval ook zo een rare vogel die de dood heeft weten te ontsnappen. Hij werd er 80 en deze Lansky (2021) van Eytan Rockaway maakt een aardig biopic van de man, geheel in Scorsese stijl-achtig.

Korte inhoud: De verouderde Meyer Lansky (Harvey Keitel), in de geschiedenis bekend als de “Joodse Godfather”, heeft nog maar weinig tijd te gaan in zijn leven. Hij overtuigt de worstelende schrijver David (Sam Worthington) ervan om een boek te schrijven over zijn criminele bestaan. Na 50 jaar is de FBI er nog steeds van overtuigd dat Lansky miljoenen heeft verborgen en proberen ze via de nieuwste kennis over de gepensioneerde gangster dichter bij hem te komen.

Het is een verhaal in een verhaal. Het belangrijkste deel is van de ongelukkige schrijver David Stone (Worthington) die vervreemd is van zijn vrouw en dochter en door het land reist op zoek naar dat volgende grote verhaal. Stone wordt opgeroepen naar Florida door Lansky (Keitel). Hij wil dat Stone zijn biografie schrijft, maar heeft veel verplichtingen, en op ware maffia-manier eist Lansky vertrouwen en loyaliteit.

Elke ochtend ontmoeten Stone en Lansky elkaar in een restaurant en praten ze over zijn leven. Lansky bepaalt wat Stone kan zeggen en publiceren, maar is meer dan bereid om “off the record” open te stellen voor context. We worden dan terug in de tijd getransporteerd naar het begin van Lansky (gespeeld door John Magaro) en oude medewerker Ben “Bugsy” Siegel (David Cade).

Een ding dat ik verfrissend vond aan Lansky, is de verhaalstructuur. In plaats van de traditionele route af te leggen van een stervende Lansky die op zijn sterfbed ligt, waarbij zijn laatste verklaring alleen verschuift naar een uitgebreide flashback, vertellen de schrijvers twee verhalen om te laten zien dat zelfs als senior, een gangster nog steeds een gangster is, en die niet vlucht voor zijn verleden. Het flashback-gedeelte is vrij eenvoudig, na de lange carrière van Lansky als het enige Joodse lid van de maffia. Lansky en Siegel vormden een behoorlijk formidabel team. Siegel was de stoere vent en Lansky was de zakenman. Hij wist de juiste allianties te vormen en de twee klommen snel op in de gelederen.© Universal Pictures Home Entertainment

Ik zei in het begin dat deze film Scorsese-stijl-achtig was, maar het is geen Scorsese film, noch een Coppola film. Er zijn geen grote gebreken waar ik de vinger op kan leggen, behalve misschien één: fans van het genre hebben letterlijk elk element ervan eerder gezien. Iedereen die Casino, Goodfellas, The Godfather, The Irishman of The Sopranos en Boardwalk Empire heeft gezien, heeft dit verhaal al eens gezien. Lansky is op DVD en Blu-ray sinds met een aantal maling of filmpjes.


Review Lansky (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Lansky trailer ***


Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *