Cobra Kai serie wordt steeds beter

Dat de opvolger van de Karate Kid-franchise een schot in de roos was, moeten we hier niet meer duidelijk maken, en ook het 4de seizoen van “Cobra Kai” is een geslaagde aanvulling. In het vorig seizoen zagen we de terugkeer van John Kreese en de Cobra Kai-dojo, en toen besloten Daniel LaRusso (Ralph Maccio) en Johnny Lawrence (William Zabka) dat de enige manier om de oude slechterik neer te halen was om samen te werken en hun studenten samen op te leiden. Maar dit ging uiteraard niet zonder ‘slag of stoot’. En ik dacht nooit dat het nieuwe seizoen het tweede seizoen zou kunnen overtreffen, maar seizoen 4 is er op de één of andere manier in geslaagd om het beste seizoen tot nu toe te worden, met knap acteerwerk, een zeer goed geschreven verhaal en alles afgesloten met waarschijnlijk de meest verbluffende seizoensfinale vol met cliffhangers.

Korte inhoud: Het grote nieuws over seizoen 4 is natuurlijk dat Thomas Ian Griffith terugkeert om zijn rol als de snode Terry Silver, de oude vriend van John Kreese (Martin Kove) uit de oorlog in Vietnam, opnieuw op te nemen. In The Karate Kid Part III hebben we kennis gemaakt met Terry terwijl hij Cobra Kai wil versterken en dingen zegt als “De komende weken is mijn zaak strikt wraak.” Niet bepaald subtiel. Maar het was de jaren ’80 toch? Overmaat was de naam van het spel. Nu woont Terry in een modern huis aan de oceaan, drinkt hij dure wijn, eet hij tofu en beoefent hij mindfulness. Kreese wil hem terug de dojo in trekken. Samen kunnen ze het All Valley Under 18 Karate Tournament winnen. Maar Terry heeft niet zo veel goede herinneringen aan het verleden. “Ik was zo verslaafd aan cocaïne, wraak. Ik heb maandenlang een tiener geterroriseerd tijdens een karatetoernooi op de middelbare school. Het klinkt krankzinnig om er alleen maar over te praten”, zegt Silver. Maar Kreese is vastberaden.

Het nieuwe seizoen begint dan ook direct na de gebeurtenissen van de derde seizoensfinale, die eindigde met Cobra Kai die Daniel LaRusso’s dochter Sam (Mary Mouser) en de rest van Miyagi Do en Eagle Fang aanviel in het huis van LaRusso. Nu hebben Daniel en Johnny een wankele alliantie. Als Cobra Kai wordt verslagen in het All Valley-kampioenschap, heeft Kreese beloofd de deuren van Cobra Kai voor altijd te sluiten. Daniel’s vrouw Amanda (Courtney Henggler) klaagt altijd met de stem van de rede: “Als je me een jaar geleden had verteld dat de veiligheid van ons gezin afhing van het winnen van een karatetoernooi…” Een statement dat kan tellen en natuurlijk is het belachelijk dat iedereen karate zo serieus neemt, maar daarom houden we ook zo van deze serie. Kijkers zullen ook moeten beseffen dat er slechts een jaar is verstreken tussen het eerste seizoen en dit seizoen. Om je een idee te geven, in die tijd werd Miguel (Xolo Maridueña) van een tweede verdieping gegooid, brak hij zijn rug, kreeg hij fysiotherapie en keert hij terug naar het All Valley Tournament als titelverdediger.

Daniel’s zoon Anthony (Griffin Santopietro) krijgt ook meer schermtijd, omdat hij van een klein kind is veranderd in een snurkende middelbare scholier. Seizoen 4 introduceert ook Kenny (Dallas Dupree Young), een nieuwe student op Anthony’s school die zich tot Cobra Kai wendt nadat hij is gepest. Door een nog jongere generatie aan de serie toe te voegen, zorgt het er ook voor dat er een dramatisch voer is voor potentiële toekomstige seizoenen. Ja de makers willen dit goudhaantje duidelijk nog een paar seizoenen uitmelken.

Hoewel Johnny en Daniel beweren samen te willen werken, blijven hun fundamentele verschillen bestaan. Daniel leerde van Mr. Miyagi dat verdediging de manier is om te vechten. Begin nergens aan, verdedig alleen. Dat is niet hoe Johnny Lawrence rolt. Terwijl Daniel zijn studenten yoga laat beoefenen, schreeuwt Johnny: “Wees geen poesje. Sla hem in zijn gezicht!”. Daniel wil ze leren door klusjes te doen (cf. wax on, wax off) terwijl Johnny denkt dat ze gewoon een goed wespennest moeten vinden om te trappen. “Het enige dat LaRusso en ik gemeen hebben, is een hekel aan Kreese”, zegt Johnny. Ja, er is een beetje van de serie die zijn eigen staart achtervolgt. Hoe vaak kunnen Johnny en Daniel vechten en het goedmaken? Het constant indrukken van de resetknop begint een beetje vermoeiend te worden. Toch blijven de dingen die Cobra Kai zo’n genot hebben gemaakt, bestaan. De montages zijn fantastisch. En het gebruik van clips uit de originele films om context te bieden wordt oordeelkundig ingezet.

Maar die vele flashbacks naar de originele film hebben wel een duidelijke consequentie en dat is dat toekomstige seizoenen binnenkort niet meer zullen kunnen grijpen op datgene wat al behandeld is geweest. We hebben al de terugkeer van Elizabeth Shue en Johnny’s Cobra Kai-vrienden gehad. Vorig seizoen keerde Tamlyn Tomita ook terug als Kumiko. Persoonlijk wacht ik nog steeds op Hilary Swank om haar rol als The Next Karate Kid opnieuw te spelen – dat zou zalig zijn! Maar dit circus zal ook een einde kennen en ik hoop echt dat Netflix het niet nodeloos zal uitrekken.© Netflix

Hoewel er een paar zwakke schakels zijn onder de jonge cast, is de meerderheid van hen redelijk goed en helpen ze de show op een multi-generationeel niveau te werken. Peyton List, die in het tweede seizoen bij de serie kwam, geeft veel diepte aan haar rol als de inwonende bad girl Tory Nichols. Jacob Bertrand blijft ook een opvallende verschijning als Hawk, die vorig seizoen bij Cobra Kai kwam en nu het goed moet maken met zijn vrienden. En als Hawks beste vriend Demetri geeft Gianni DeCenzo een nieuwe draai aan het tv-nerdy cliché.

Wat de oorspronkelijke generatie betreft, blijft Zabka een genuanceerde, gelaagde en hilarische uitvoering geven als een man die zijn eigen demonen moet bevechten om het juiste te doen. Zabka is ook zo goed in het leveren van Johnny’s over de quotes, zonder dat hij ooit in een karikatuur verandert. Er worden echter nogal wat verhaallijnen weggelaten of niet volledig gevolgd, wat echt opvalt als je alle 10 afleveringen achter elkaar kunt streamen, en ik denk dan aan de verhaallijn rond Terry. Maar ondanks dit hou ik nog steeds van Cobra Kai. De show is pure ontspanning. Ik ben blij om tijd door te brengen met de personages en hun karate-liefhebbende wereld, hoe onzinnig de verhaallijnen ook zijn. En ja, ik kijk uit naar Cobra Kai 5, als allerlaatste seizoen. Dit seizoen is tezien vanaf op Netflix.

Review Cobra Kai season 4 (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Cobra Kai season 4 trailer ***

3 Comments

 1. Justin

  Ik vind het geweldig hoe Terry erkende hoe belachelijk de plot van KK3 was. En deels de schuld gaf aan cocaïne 😀

  Reply
 2. Skylar

  Het is een prestatie een serie te maken voor teenagers, met volwassenen vermengd in een teenage drama gebaseerd op teenage films.

  Reply
 3. Choxy

  Ik zit met gemengde gevoelens. Enerzijds vind ik dit seizoen wel oké, maar de rol van Silver hebben ze in de laatste episode’s compleet verneukt. En je kent ook nauwelijks de leden van elke karategroep, ze lijken precies op jongeren die in het echte leven alles zouden doen behalve vechtsporten.
  Komt daar nig bij dat ze allemaal boven de 20 zijn in rollen van niet ouder dan 17 …

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *