Saw: Spiral (2021) **½ Blu-ray recensie

Nee, deze Saw: Spiral (2021) is níet de negende film in de Saw-franchise. Dat is althans wat de makers ons willen doen geloven in de extra’s op de blu-ray. Spiral is wél een film ‘from the book of Saw’, wat dat dan ook moge zijn. Het is uiteraard een marketingtruc om de naam Saw niet overboord te kieperen en mee te fietsen op het succes van de franchise die begon in 2004. Bovendien is regisseur Darren Lynn Bousman ook gewoon de regisseur van Saw II, III en IV, helemaal schoon schip wordt er dus ook niet gemaakt. Maar goed, geen nieuwe Saw dus, wat is Spiral dan wel? Wel, het is een spannende, zij het weinig originele, thriller met enkele gore scènes en met een Chris Rock in overdrive.

Korte inhoud: Detective Zeke Banks (Chris Rock) is een buitenstaander in zijn korps. Hij werkt het liefst alleen en zijn collega’s houden hem liever op een afstand. Jaren geleden besloot Banks immers een corrupte collega aan te geven, wat door een deel van het korps niet in dank werd afgenomen. Collega’s horen immers collegiaal en loyaal te zijn en elkaar niet te verraden. Zekes vader Marcus Banks (Samuel L. Jackson) was jarenlang commissaris en werd na zijn pensioen opgevolgd door Angie Garza (Marisol Nichols), de enige die Zeke nog een beetje in toom kan houden.

Wanneer in de metro het gruwelijk toegetakelde lijk van detective Marv Boswick (Dan Petronijevic) wordt gevonden, krijgt Banks de leiding over het onderzoek. Hij wordt gekoppeld aan groentje William Schenk (Max Minghella) die van Banks de knepen van het vak moet leren. Al gauw vallen er nog meer slachtoffers en blijkt dat de moordenaar een spelletje wil spelen met de speurders en zijn inspiratie heeft gehaald bij seriemoordenaar Jigsaw. Gaat het hier om een ordinaire copycat of speelt er meer?

Het eerste dat opvalt aan deze nieuwe Saw, excuseer ‘Spiral from the book of Saw’, zijn de grote namen in de cast. Dat hebben we te danken aan Chris Rock die plots tot het besef kwam dat hij graag eens in een Saw-film wou spelen en daarvoor zelfs al een perfect idee had. Hij contacteerde de producenten die uiteraard blij waren met Rocks interesse. Met een naam als Rock op de poster spreek je uiteraard over andere budgetten. Zo zegde door de aanwezigheid van Rock ook Samuel L. Jackson toe en was de trein vertrokken.

Chris Rock is een heel aanwezige acteur en er is dan ook geen ontsnappen aan. Elke scène waarin Rock zit, draait volledig rond zijn personage Zeke Banks. Roepen, vloeken, grappen, huilen… het volume schiet altijd de hoogte in en subtiliteit staat niet op Rocks agenda. Het is bijwijlen vermoeiend om hem bezig te zien en het leidt de aandacht de aandacht meermaals af. Wat Rock bijdraagt aan Spiral is een streepje humor dat in de Saw-films niet aanwezig was. Zo begint Spiral met een vier minuten durende monoloog over Forrest Gump die vaag doet denken aan de Madonna-speech uit Reservoir Dogs.

In Spiral wordt meer gefocust op het politie-onderzoek en minder op de pure horrorscènes dan in de andere Saws. Vergis je niet, de slachtoffers komen allemaal op een gruwelijke manier aan hun eind, maar het wordt niet zo breed uitgesmeerd als in de rest van de franchise. In de extra’s wordt door de makers uitgelegd dat Spiral maar liefst elf keer werd voorgelegd aan de keuringscommissie voordat de film uiteindelijk zijn R-rating kreeg. Hierdoor zal er wellicht een ander publiek worden aangesproken maar zullen de fans van het eerste uur dan weer teleurgesteld zijn.

Verrassend voor een thriller is dat Spiral zich voornamelijk afspeelt bij daglicht. Geen duistere kamertjes waar het kwaad in elke schaduw loert, maar felle kleuren en scherp licht (de stad kreunt zelfs onder een hittegolf). Het is alsof de makers echt in elke scène willen zeggen: ‘kijk eens, dit is toch echt geen Saw-film!’. Maar dat is het natuurlijk wel, en de keuze van regisseur Darren Lynn Bousman bevestigt dit alleen maar. Bousman kan een spannende film maken, maar aan alles in Spiral is duidelijk dat het voor Bousman meer van hetzelfde is en de film volgt dan ook braaf het spoor van de voorgaande delen.

Is Spiral dan een slechte film? Zeker niet, met zijn 90 minuten is de duur perfect voor een avondje spannend entertainment. Er zijn ook veel slechtere films die er tegenwoordig op het publiek worden losgelaten, ook in dit genre. Maar wie uit is op een verrassende ontknoping en heerlijk sadistische moorden zal allicht een beetje op zijn honger blijven zitten. Maar dit is dan ook geen Saw-film 😉

De Blu-ray van Spiral is vanaf verkrijgbaar. Op het schijfje vind je twee audiocommentaren (eentje van Darren Lynn Bousman, scenarist Josh Stolberg en componist Charlie Clouser en eentje van producenten Oren Koules en Mark Burg), en een zevental features die je meer vertellen over het productieproces, het maken van de vallen of de marketing. Goed voor anderhalf uur extra’s.


Review Spiral (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** Spiral trailer ***


1 Comment

  1. Conan the Librarian

    Ik hou van Chris Rock, maar zijn serieuze gezicht met zijn insectenogen haalde me gewoon uit elke scène. En wat is er gebeurd met de Black Detective (Det. Drury)? Hij is in het grootste deel van de film en dan gaat hij het kantoor uit en komt nooit meer terug…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *