Family Ties / Kindred (2020) *** DVD Recensie

De film Family Ties / Kindred (2020) werd in België en Nederland uitgebracht onder de titel Family Ties wat een beetje vreemd is aangezien ‘kindred’ zich ongeveer hetzelfde laat vertalen als ‘family ties’, namelijk verwantschap of familiebanden. Misschien vertrouwt de distributeur het niveau van Engels in het Nederlands taalgebied gewoon niet. Enfin, het mag duidelijk zijn dat Family Ties gaat over de banden die je hebt met je familie. Banden die zijn ontstaan door geboorte en die je niet zomaar doorknipt. Het levert een sfeervolle thriller op met sterke vertolkingen.

Korte inhoud: Dierenarts Ben (Edward Holcroft) en zijn vriendin Charlotte (Tamara Lawrance) hebben het netjes voor elkaar. Ze zijn dolverliefd en willen graag hun leven verderzetten in Australië. Niets houdt Charlotte tegen in het grijze, regenachtige Engeland en ook Ben heeft behalve zijn halfbroer Thomas (Jack Lowden) en zijn moeder Margaret (Fiona Shaw) geen nauwe familie meer. Margaret en Thomas zijn voor Ben alvast geen reden om nog in Engeland te blijven, het contact verloopt moeizaam en zijn moeder heeft over alles een mening.

Wanneer Charlotte plots zwanger blijkt, besluit het stel om hun verhuisplannen toch door te zetten, maar dan gebeurt er een tragisch ongeluk waarbij Ben overlijdt. Charlotte wordt door Margaret en Thomas opgevangen op het riante familielandgoed. Margaret staat erop dat Charlotte daar blijft tot na de bevalling van Margarets eerste kleinkind. Aanvankelijk is Charlotte te diep in rouw om te protesteren, maar daarna begint ze te twijfelen aan de goede bedoelingen van Thomas en Margaret en zoekt ze een manier om te ontsnappen.

Family Ties is het regiedebuut van Londenaar Joe Marcantonio die met zijn kortfilms al te gast was op enkele filmfestivals en reclamespotjes maakte voor o.a. Amazon, Nike en Microsoft. Samen met Jason McColgan schreef Marcantonio ook het scenario. En Marcantonio heeft zijn ervaring uit de reclamewereld zeker gebruikt in Family Ties. Het kleurenpalet is vrij donker, waardoor er vrijwel constant een onheilspellende, mysterieuze sfeer over de film hangt.

Ook al weet je aan het begin van de film nog niet wat er precies aan de hand is, toch wordt vrij snel duidelijk dat Margaret niet helemaal spoort. Het is een dominante vrouw, die niet gewend is om tegengesproken te worden. Ze heeft Thomas in ruil voor onderdak zo gedrild dat deze alles voor haar doet. Dat Ben zijn moeder liefst niet te veel ziet, kan je begrijpen als je hun relatie ziet. Het siert Ben dat hij hun verhuis naar Australië toch persoonlijk aan zijn moeder wil vertellen, maar zoals hij zelf gevreesd had, krijgt hij niets anders dan een heleboel verwijten naar zijn hoofd.

Margaret wordt gespeeld door Fiona Shaw die tonnen ervaring meebrengt naar de set (“Killing Eve”, Harry Potter, Colette, “True Blood”). Shaw speelt Margaret op een erg kille manier waardoor het moeilijk is sympathie voor de vrouw te krijgen, maar waarbij je je ook afvraagt waarom Margaret zo verbitterd is geworden. Shaw is de bekendste naam uit de cast die verder bestaat uit jonge Britse acteurs met ervaring in de televisiewereld. Alle acteurs spelen hun rol met overtuiging en op de acteerprestaties valt dan ook niets aan te merken.

Hier en daar had het script echter iets strakker gekund. In het middengedeelte, waarin Charlotte vrijwel constant in bed ligt, verslapt de spanningsboog enigszins en vertraagt het tempo. In deze scènes moet de film het vooral hebben van de sfeer en de onaangename setting van het op het eerste gezicht imposante landgoed van Margaret. Wanneer je echter dichterbij komt, blijkt het huis echter erg vervallen te zijn en op enkele kamers na praktisch onbewoonbaar. De verwarming werkt niet goed meer, de elektriciteit laat het afweten en de grandeur van weleer heeft plaats gemaakt voor verval en kilte.

Een metafoor die uiteraard ook slaat op Margaret, de mater familias die enkel haar stiefzoon Thomas nog rond zich heeft. De nakende komst van een kleinkind geeft Margaret weer zin in het leven en ze wil dit kind dan niet zonder slag of stoot afstaan aan Charlotte. Margaret gelooft evenveel recht te hebben op het kind dan Charlotte. Ben was tenslotte haar zoon en de dakloze en psychisch kwetsbare Charlotte kan toch geen goed leven bieden aan een kind?


© Remain in Light

Family Ties is een strijd tussen Charlotte en Margaret. Charlotte die gelooft dat Margaret iets in haar schild voert, maar zich niet gesteund ziet door dokter dr Richards (Anton Lesser) en zelfs haar enige vriendin Jane (Chloe Pirrie) ziet twijfelen of Charlotte toch geen spoken ziet. Aan de andere kant Margaret die er alles aan doet om het ongeboren kind voor haar op te eisen.

Met dit debuut mikt Joe Marcantonio meer op een onheilspellende sfeer dan op grote schokeffecten. De film werkt toe naar een climax die er niet helemaal uitkomt en de kijker toch ietwat onbevredigd achter laat met enkele losse eindjes in de hand. Maar al bij al toch zeker geen slecht debuut van Marcantonio dat door filmcritici wordt omschreven als Rosemary’s Baby meets Get Out.

Family Ties werd uitgebracht op DVD op .


ReviewFamily Ties (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Family Ties / Kindred trailer ***


1 Comment

  1. Aless

    Ik heb het gezien 🙂 Het is goed, maar ik vond het echt voorspelbaar. Alsof ik wist dat dit hun plan was zodra ze in huis was. Dus het was een beetje bizar dat de hoofdpersoon niet leek te weten wat er ging gebeuren …

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *