Carole Baskin klaagt Netflix aan over seizoen 2 van Tiger King

Carole Baskin was al geen grote fan van de eerste Tiger King en nu zet ze zelfs een advocaat op de zaak nadat Netflix de eerste trailer van het tweede seizoen online had gezet. Blijkbaar zou de trailer beelden bevatten die in strijd zijn met de overeenkomst met het gebruik van haar beeltenis.

Slechts enkele dagen na het uitbrengen van de trailer voor “Tiger King 2”, wordt Netflix voor de rechter gedaagd door Carole Baskin, de eigenares van een grote kattenopvang die één van de belangrijkste personen was in de originele streaming-docuseries. Geruchten doen de ronde dat zij haar man zou hebben vermoord en gevoederd aan de leeuwen, of dat weren althans de speculaties in het eerste seizoen. Baskin heeft maandag de productie aangeklaagd in de federale rechtbank van Florida en een noodmotie ingediend voor een tijdelijk straatverbod dat hen zou verbieden van “elk gebruik van filmbeelden van de Baskins en het Big Cat Rescue-reservaat in Tiger King 2 of in enige gerelateerde promotie of reclame.”


© Netflix

Baskin, samen met haar nieuwe man Howard, beweren dat de beelden in strijd zijn met de verschijningsreleases van 30 april 2016 en 3 april 2018. Ze zegt dat ze in 2014 voor het eerst werd benaderd over deelname aan wat Royal Goode beschreef als een documentaire in Blackfish (2013)-stijl. Ze stemden ermee in en werden gedurende vijf jaar in totaal 10 dagen gefilmd. Het paar beweert dat de release van 2016 voor één ‘documentaire film’ was, en de release van 2018 heeft alleen de potentiële titel van het project gewijzigd. Ze zeggen ook dat ze geen toestemming hebben gegeven voor extra opnames die werden gemaakt in het Big Cat Rescue-opvangcentrum, en dat ze niet werden betaald voor deelname – het uiteindelijke product leek ook niet op wat ze hadden verwacht.

“Verre van een documentaire film te zijn die de illegale handel in privébezit van grote katten, het fokken en het aaien van welpen aan de kaak wil stellen, is Tiger King 1 een serie van zeven afleveringen die voornamelijk is gericht op het portretteren van Joe Exotic als een sympathiek slachtoffer en Carole als de schurk”, schrijft advocaat Frank Jakes in de aanklacht. De Baskins beweren dat de serie ervoor zorgde dat hun bedrijf eruitzag als het ‘ethische en morele equivalent van Joe Exotic’s dierentuin’, wat ze vooral hinderlijk vonden vanwege hun persoonlijke geschiedenis. “Joe Exotic was één van de grote kattenmisbruikers die het doelwit waren van de belangenbehartiging van de Baskins”, schrijft Jakes. “Een eerdere rechtszaak tussen de Big Cat Rescue en Joe Exotic resulteerde in een vonnis van meer dan $ 1 miljoen tegen Joe Exotic en zijn dierentuin. Uit angst voor het verlies van zijn levensonderhoud, vroeg Joe Exotic een huurmoordenaar om Carole Baskin te vermoorden. Gelukkig werd het complot ontdekt. In 2019 werd Joe Exotic veroordeeld voor zowel het huurmoord als voor het doden van enkele van zijn tijgers.”

Verder stelt het paar dat het eerste seizoen van Tiger King “Carole Baskin afbeeldde als een moordenaar die … de overblijfselen van haar overleden echtgenoot liet verdwijnen door ze aan haar grote katten te voeren.” Dat is hun ook niet zo bevallen. Als gevolg van de populariteit van Tiger King beweren de Baskins dat ze haatmail, intimidatie en doodsbedreigingen hebben ontvangen en dat ze hun cat-rescue moesten opschorten uit angst voor geweld. Netflix heeft een waslijst aan advocaten op hun payroll en het is niet de eerste keer dat ze aangeklaagd worden. Netflix is ondertussen uitgegroeid dat één van de meest succesvolle filmhuizen in de wereld. Tot op heden hebben ze nog niet gereageerd op de aanklacht maar ik vermoed dat ze niet snel op de knieën zullen gaan.

2 Comments

  1. Bram

    Dit was echt wel een leuke docu, zal wel niet hetzelfde zijn als het eerste deel.

    Reply
  2. Laurie

    Volgens mij heeft die geen voet om op te staan gezien ze al een akkoord gaf voor het eerste seizoen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *