De Netflix docu-sensatie Tiger King klaar voor verfilming

Mochten jullie de docu Tiger King: Murder, Mayhem and Madness (2020) van Rebecca Chaiklin en Eric Goode nog niet hebben gezien, dan mist u toch wel het fenomeen van de laatste maanden, want zowat iedereen met Netflix spreekt hierover. Het is zo’n sensatie dat een mogelijke verfilming een kwestie van tijd is en allerhande namen van acteurs steken de kop op.

Korte inhoud: Onder de excentriekelingen en cult-persoonlijkheden in de vreemder-dan-fictie-wereld van grote kattenbezitters vallen er maar weinigen meer op dan Joe Exotic, een gepolijste, gewapende polygamist en countrywesterse zanger die de leiding heeft over een dierentuin langs de weg in Oklahoma. Charismatisch maar misplaatst, deelt Joe samen met een bonte verzameling van bizarre figuren – waaronder drugsbaronnen, oplichters en sekteleiders – een passie voor grote katten. Maar hun passie is niet zonder enige controversie, want tussen liefde voor dieren en uitbuiting ervan is vaak een dunne lijn. Maar de zaken nemen een duistere wending wanneer Carole Baskin, een dierenactivist en eigenaar van een groot kattenreservaat, dreigt om hun bedrijf stop te zetten, waardoor een rivaliteit ontstaat die uiteindelijk leidt tot Joe’s arrestatie voor het beramen van een moord, en onthult een verwrongen verhaal waar het enige dat gevaarlijker is dan een grote kat de eigenaar is.

Wat deze docu zo leuk maakt is dat de makers ervan al betrokken waren bij de figuur van Joe vanaf het prille begin en toegang hadden tot de interne keuken van het reservaat. En dit was voornamelijk mogelijk via de figuur van producer Rick Kirkham die voor Joe Exotic een reality show aan het maken was. Een andere factor zijn de kleurrijke andere figuren, zoals de rivaliserende Carole Baskin van Big Cat Rescue wiens goede intenties om de tijgers en leeuwen te beschermen van de “uitbuiting” door Joe overschaduwd wordt door het feit dat ze misschien wel haar rijke man van de aardbol heeft laten verdwijnen en dat ze eigenlijk niet zo zot veel verschilt van Joe in die zin dat ze ook een park wil runnen.

Daarnaast zien we het personeel van Joe, zoals zijn twee homo-vrieden, John Finlay en Dillon Passage die met hem trouwden en later te kennen gaven dat ze eigenlijk heteroseksueel zijn. En dan is er nog de parkeigenaar Bhagavan Antle van Myrtle Beach Safari die eigenlijk leeft als een halve cultleider en zich omringt met heel wat jonge vrouwen. Alsook de geslepen zakenman Jeff Lowe en het personeel van G.W. Zoo John Reinke (zonder benen), Kelci Saffery (zonder arm), Erik Cowie (die er uitziet als een oude rocker) en Joshua Dial, de campagneleider van Joe. Want ja, Joe was effectief presidentskandidaat en deed later ook een gooi naar het gouverneurschap van Oklahoma, wat volgens hem misschien beter geschikt was.

En we zouden het haast nog vergeten, maar de docu zit uiteraard vol van tijgers en leeuwen. Naar verluidt zouden er meer grote katten in gevangenschap leven in de States dan dat ze in het vrij rondlopen in de wereld. En daar draait de discussie – net zoals deze bij ons woedt rond dieren in circussen. Het is enerzijds een economische discussie over de broodwinning van heel wat mensen, alsook een dierenkwestie waarbij het behoud van deze wilde dieren centraal staat maar in de ogen van iemand anders het een zaak van uitbuiting is.


© Netflix

Een nieuw seizoen brengen van Tiger King is moeilijk gezien de hoofdfiguur achter tralies zit voor de komende 21 jaar. Maar gezien de populariteit zitten filmstudio’s nu al te azen op de rechten, indien Netflix niet zelf de productie van de film zou leiden. Kate McKinnon (pic) staat in ieder geval klaar om de rol van Carole Baskin te spelen, ook al zou ik zelf liever Tilda Swinton zien in deze rol. Carole zelf wil liever niets met de docu te maken wil hebben, gezien de FBI nu op haar hielen zit in de verdwijningszaak van haar man. Voor de rol van Joe Exotic duiken verschillende namen op, zoals Brad Pitt (pic) en zelfs Edward Norton, Dax Shephard, en Michael Keaton. Mijn persoonlijke voorkeur is Sam Rockwell. Het magazine Elle.com deed hierover al een collage.

Steve Buscemi zou de rol kunnen spelen van de man van Carole Baskin (pic), Will Ferrell lijkt geknipt voor de rol van de halve cultleider Doc Antle (pic), de zakenman/playboy Jeff Lowe zou gespeeld kunnen worden door Sean Penn (pic), en diens vrouw Lauren zou dan weer gespeeld kunnen worden door de redhead Isla Fisher (pic). En dan is er nog Bill Hader in de rol van Erik Cowie (pic), Shia LaBeouf of Channing Tatum in de rol van John Finlay (pic), Zac Efron in de rol van Dillon Passage (pic), Matthew McConaughey in de rol van John Reinke (pic) en Billy Bob Thornton als de producer Rick Kirkham (pic). Ik hoop nu al dat ze er snel werk van maken nu het ijzer heet is om gesmeed te worden.

*** Tiger King trailer ***

1 Comment

  1. Jon

    Wat een geflipte docu. je moet het toegeven dat Netflix echt wel kwalitatieve docu’s kan uitbrengen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *