Ouders klagen Netflix aan na zelfmoord van tiener-dochter

Netflix noemt de rechtszaak die is aangespannen door de rouwende familie van een tienermeisje wiens zelfmoord naar verluidt werd geïnspireerd door de hitshow 13 Reasons Why (2017-2020), een schending van het ‘First Amendment’-recht. De rechtszaak zou een gevaar betekenen voor de vrije meningsuiting en expressie van artiesten en Netflix zelf, en dus gaat de streamingdienst in het verweer.

Netflix beriep zich op het Californische anti-SLAPP-statuut, dat eisers het recht geeft om een ​​motie in te dienen om een ​​klacht in te dienen tegen inhoud die als beschermde meningsuiting kan worden beschouwd. In zijn motie betoogt de streaminggigant dat het namens het eerste amendement het vermogen blijven behouden om potentieel triggerende inhoud te produceren. Indien zoiets niet meer kan zou een lange reeks creatieve werken – van klassiekers als Anna Karenina, Antigone, The Awakening, Madame Bovary en The Bell Jar, tot talloze moderne werken zoals Dear Evan Hansen, The Perks of Being a Wallflower, Wristcutters: A Love Story en The Virgin Suicides – ook in gevaar komen.

“Creators die verplicht zijn om bepaalde kijkers te beschermen tegen expressieve werken met zelfmoord, zouden zichzelf onvermijdelijk censureren om de dreiging van aansprakelijkheid te voorkomen”, schreven advocaten van Netflix in de nieuwe dossiers. “Dit zou de kracht dempen en de verscheidenheid aan publieke debatten beperken … Het eerste amendement staat een dergelijk resultaat niet toe.”

Gebaseerd op de gelijknamige jeugdroman van auteur Jay Asher, beschrijft 13 Reasons Why de gebeurtenissen die de zelfmoord van een middelbare schoolier en narrator Clay Jensen (Dylan Minnette) bespoedigen. Deze Netflix-rechtszaak wordt aangewakkerd door een enkele rouwende familie, maar een studie gepubliceerd door de Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry markeert een stijging van 28,9% in zelfmoorden onder Amerikanen van 10-17 jaar in de maand na de première van 13 Reasons Why. Een toename die groter was dan alle andere periodes gedurende een tijdspanne van vijf jaar die de onderzoekers bestudeerden. To be continued

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *