Mare of Easttown (2021) **** Blu-Ray recensie

Met zestien nominaties is de miniserie “Mare of Easttown” (2021) uit de HBO-stal een van de grote favorieten bij de uitreiking van de Primetime Emmy Awards op 19 september 2021. Naast een nominatie voor “Outstanding Limited or Anthology Series or Movie”, maakt de serie ook kans in belangrijke categorieën als regie en scenario en er zijn ook vier nominaties voor de acteerprestaties. En dat is niet meer dan terecht, o.a. Kate Winslet speelt in deze serie de pannen van het dak en het zou al zeer vreemd moeten lopen mocht zij volgende week niet bekroond worden voor haar ijzersterke prestatie. Het intelligente “Mare of Easttown” mag dan ook nu al bijgeschreven worden bij de beste series van 2021.

Korte inhoud: Rechercheur Mare Sheehan (Kate Winslet) is een alleenstaande moeder die woont en werkt in het dorpje Easttown in Pennsylvania. Haar privéleven nam een dramatische wending wanneer haar zoon Kevin (Cody Kostro) na een kort leven getekend door psychologische problemen en een zware drugsverslaving uit het leven stapte. Het kostte Mare haar huwelijk met Frank (David Denman) en leidde tot de mentale vervreemding van haar dochter Siobhan (Angourie Rice).

Kevin liet bovendien een jonge baby achter bij zijn eveneens verslaafde vriendin en Mare is vastbesloten het kindje een drugsvrije toekomst te geven. Haar ex-man Frank gaat met zijn nieuwe vriendin in een huis aan de overkant van de straat wonen waardoor Mare constant met haar verleden geconfronteerd wordt. En als klap op de vuurpijl moeit Mares assertieve moeder Helen Fahey (Jean Smart) zich voortdurend met de puinhoop die Mares privéleven is.

Daarbij komt dat er een jaar geleden een meisje is verdwenen in Easttown en Mare en haar collega’s nog steeds geen spoor hebben naar de dader of het kind. De hechte gemeenschap van Easttown kijkt daarvoor vooral naar Mare omdat zij het onderzoek leidt. Wanneer een andere jonge vrouw dood wordt teruggevonden, krijgt Mare opnieuw het onderzoek in handen. Ze wordt daarvoor – tegen haar zin – gekoppeld aan de jonge inspecteur Colin Zabel (Evan Peters) die als buitenstaander misschien een andere kijk op de zaak kan werpen.

“Mare of Easttown” werd bijeengeschreven door Brad Ingelsby en geregisseerd door Craig Zobel, twee nog relatief onbekende namen die met deze zeven afleveringen durende miniserie wel meteen hun visitekaartje afgeven en van wie we nog mooie dingen kunnen verwachten. Het valt vooral op hoe Zobel zijn hele cast tot ongelooflijk sterke vertolkingen kan aanzetten. Er is niemand die uit de toon valt en alle personages worden met veel overtuiging en inleving neergezet. Het is Kate Winslet die met alle aandacht gaat lopen omdat ze in 90% van alle scènes voorkomt, maar ze is omringd door schoon volk.

Het personage Mare Sheehan is de spilfiguur van deze serie en wordt het diepst uitgewerkt. We zien haar voortdurend balanceren op het randje tussen de puinhoop van haar privéleven en de radeloosheid en hoop naar een doorbraak in het onderzoek in haar professionele leven. Er hangt een constante vermoeidheid rond Mare, moe van het vechten, maar ze kan niet opgeven voor haar kleinzoon en de verdwenen meisjes. Door alle tegenslagen is Mare cynisch en ietwat bitter geworden, maar je begrijpt haar en je vergeeft het haar ook.

Easttown vormt daarbij het perfecte, ietwat troosteloze decor van een hechte gemeenschap waar iedereen elkaar kent, en de minste misstap rond gaat als een lopend vuurtje. Zware thema’s als tienerzwangerschap, echtscheiding, verslaving of zelfmoord komen aan bod maar toch is “Mare of Easttown” geen serie waar je instant een spontane depressie van krijgt, want er zit wel degelijk humor in de serie. Deze uit zich vooral in de interactie tussen Mare en haar moeder Jean, die aan een half woord en een halve blik genoeg hebben om elkaar op de kast te jagen.


© Warner Home Video

Doordat de focus zo sterk ligt op de karakterverdieping, komt het misdaadgedeelte af en toe een beetje op de achtergrond waardoor dit eerder een psychologisch drama is met een misdaadrandje, dan een misdaadserie pur sang. De ontknoping is geloofwaardig en bevredigend, maar je zit niet de volledige zeven afleveringen op het puntje van je stoel van de spanning. Dat is het grootste verschil met een gelijkaardige serie als “Sharp Objects” die de spanning wél constant kon vasthouden.

Maar dat mag je absoluut niet tegenhouden om deze voortreffelijke serie een kans te geven. Al was het maar om Kate Winslet – na “Mildred Pierce” terug op het kleine scherm – te zien schitteren.

“Mare of Easttown” was al te zien voor de abonnees van Streamz, en vanaf is ook de Blu-ray verkrijgbaar met daarop ook enkele extra’s zoals ‘Invitation to the Set’, ‘Welcome to Easttown’, ‘Mare of Easttown: A Closer Look’ en ‘Making Mare of Easttown’.


Review Mare of Easttown (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Mare of Easttown trailer ***

1 Comment

  1. Safia

    Kate Winslet kan niets fout doen 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *