Insidious: Chapter 3 (2015) *** Blu-ray review

De eerste Insidious (2010) van de Maleisisch cineast James Wan was nog wel ‘ok’. Het was niet The Exorcist of de originele Poltergeist, maar de regisseur kent het horrorgenre voldoende om toch voor een aantal akelige scènes te zorgen. Maar echt “scary” kan je de film toch niet noemen en zelfs de trailer was meer schrikwekkend dan de film.

insidious_chapter_3_2015_blu-ray.jpg

Ondertussen zijn we aangekomen aan de derde film en ik kan me niet ontdoen van het idee dat heel veel te danken was aan de efficiënte promo-campagne, meer dan aan de kwaliteit van de films. De sequel Insidious: Chapter 2 (2013) is ronduit crap, er bestaan geen andere woorden voor om het omschrijven. De eerste film was al kantje boordje, maar de sequel is een aanslag op de goede horror-smaak. Dit is het soort films dat gemaakt wordt voor mensen die niet van horrorfilms houden, en die waarschijnlijk ook geen enkele andere horrorfilm hebben gezien – laat staan dat ze er interesse in zouden hebben. Jullie kennen vast wel die horrorfilms waar je iemand door een gang ziet lopen … heel stilletjes…er gebeurt niets…hij/zij loopt verder…het blijft stil…en dan plots EEEEEEK! Wel, dat is het hoofdingrediënt van deze films. Dit is het niveau van die YouTube filmpjes, waar je naar een rustig tafereel kijkt om dat plots het creepy gezicht te zien van Linda Blair uit The Exorcist of nog, je vriend die plots achter jou komt opduiken met een masker van Michael Myers terwijl je dacht dat je alleen was. Alle originele ideeën uit de sequel komen regelrecht uit andere en véél betere horrorfilms

Vanavond op om 23:00 op VTM 3 kunnen jullie Insidious: Chapter 3 (2015) bekijken. Het derde deel van een reeks die nooit echt kon overtuigen, waarvan de sequel bespottelijk slecht was, en waarbij het derde deel werd geregisseerd door iemand anders, met name debuutregisseur, scenarist én acteur (Leigh Whannell ) die ook al te zien was als acteur in de twee voorgaande films). Vreemd genoeg vond ik deze film stukken beter dan de vorige film. Het is dan ook een prequel op Chapter 2 en deze Australische filmmaker heeft de film wel iets meer naar zijn hand kunnen zetten.

Korte inhoud: Een paar jaar voor de gebeurtenissen bij de familie Lambert krijgt Elise Rainier (Lin Shaye) bezoek van Quinn Brenner (Stefanie Scott), een tiener wiens moeder is overleden. Quinn gelooft dat haar moeder contact probeert te maken vanuit de spirituele wereld en ze vraagt Elise om hulp. Elise probeert haar te helpen, maar tijdens de lezingen stopt ze na het horen van demonische aanwezigheid, die haar bedreigt met de dood. Ze waarschuwt Quinn om te stoppen haar moeder op te roepen als ze alleen is want “Als je naar één van de doden vraagt, horen alle doden je.” Kort daarna begint Quinn ‘s nachts geluiden te horen en ziet meer bovenmenselijke gebeurtenissen.


insidious_chapter_3_2015_blu-ray_pic01.jpginsidious_chapter_3_2015_blu-ray_pic02.jpginsidious_chapter_3_2015_blu-ray_pic03.jpg
insidious_chapter_3_2015_blu-ray_pic04.jpginsidious_chapter_3_2015_blu-ray_pic05.jpginsidious_chapter_3_2015_blu-ray_pic06.jpg
© Sony Pictures Home Entertainment

De terugkerende personage is dat van Elise Rainier gespeeld door Lin Shaye en zij brengt opnieuw een bijzonder knappe vertolking die het niveau van deze prent toch wat optilt. En het is hoopvol dat zo’n mainstream horrorprent gedragen kan worden door een vrouw van oudere leeftijd. Er is dus nog hoop in Hollywood voor de actrices. In de film wordt een zekere intimiteit opgebouwd en we gaan als kijker iets meer met de personages meevoelen. Chapter 3 heeft nog steeds die jump-scare momenten uit de voorgaande edities, maar de intenties zijn iets meer nobel geworden. Het is naar mijn gevoel ook de meest scary film van de drie. Het blijft nog steeds een commercieel product met heel veel getelefoneerde horrormomenten, maar gezien het materiaal heeft de regisseur hier toch tegenin alle verwachtingen toch een degelijke horrorfilm gemaakt. Wie had ooit kunnen denken dat Whannell een betere film zou maken dan de vorige twee Wan films. Maar één ding blijf ik me afvragen bij deze drie Insidious films… wat is hier eigenlijk ‘insidious’ aan?

De film is ondertussen uitgekomen op DVD en Blu-ray met making of filmpjes, deleted scenes, een filmpje over de stunts en de macabere creaties. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur. Komt er een Chapter 4, ik betwijfel het. Ondanks dat de film met zijn minuscuul budget van 10 miljoen toch 100 miljoen dollar heeft opgebracht, heeft de franchise toch moeten inleveren in vergelijking met de vorige films. Maar de toekomst zal het uitwijzen.


Review Insidious 3 (2015)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Insidious 3 trailer ***


2 Comments

  1. Cedric

    Ik heb nog een bittere nasmaak van Chapter 2, dus heb ik deze niet gaan zien in de cinema.

    Reply
  2. Isabelle C.

    Ik heb de helft van de film gezien en er zaten toch redelijk wat schrikmomenten, ook al ben ik een zeer goed publiek voor dergelijke films en schrik wel ik snel. Maar ik was zeker niet de enige die zijn hand voor zijn gezicht deed in de cinema.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *