The Interpreter (2005) *** Blu-ray recensie

The Interpreter (2005) is de laatste film van Sydney Pollack, die in 2008 stierf aan de gevolgen van maagkanker. In 1975 maakte Pollack met Three Days of the Condor (1975) een film met een gelijkaardig onderwerp. Zijn bekendste films zijn The Firm (1993), Out of Africa (1985), Tootsie (1982) en de Harrison Ford rom-coms Sabrina (1995) en Random Hearts (1995). The Interpreter is vanavond te zien op VTM 4 om 20u30.

the interpreter,Three Days of the Condor,Sydney Pollack,the firm,out of africa,sabrina,random hearts,tootsie,nicole kidman,charlize theron,Earl Cameron,sean penn,naomi watts

Korte inhoud: Sylvia Broome (Nicole Kidman), een tolk van de Verenigde Naties hoort ’s avonds in het halfrond per ongeluk een gesprek waarin de moord op Afrikaans staatshoofd Zuwanie wordt beraadslaagd. Broome gaat met deze informatie naar de geheime dienst, maar ze lijkt niet echt serieus genomen te worden. Agent Tobin Keller (Sean Penn) wordt belast met de bescherming van Zuwanie (Earl Cameron). Beetje bij beetje ontdekt Keller ook meer over de achtergrond van Broome en lijkt zij zelf ook betrokken bij de samenzwering. Maar wie spreekt er nu eigenlijk de waarheid? En wie zit er dan achter Broome?

Sydney Pollack is de eerste regisseur die de toelating kreeg om te filmen in de gebouwen van de Verenigde Naties, iets wat bijvoorbeeld Alfred Hitchcock nooit gelukt is. Pollack had daarvoor zelfs een ontmoeting met VN-baas Kofi Annan. Daarom alleen is dit een interessante film want we krijgen plaatsen te zien die we als gewone sterveling waarschijnlijk anders nooit zouden zien. De crew mocht wel alleen tijdens het weekend in het gebouw filmen.

The Interpreter is een behoorlijk trage film, wie spannende achtervolgingsscènes, spectaculaire actiebeelden of knallende vuurgevechten verwacht, blijft dan ook grotendeels op zijn honger zitten. Pollack maakt daarentegen de keuze om te focussen op de relatie tussen Sylvia Broome en Tobin Keller en hun persoonlijke demonen. Dat is een keuze die misschien niet iedereen zal weten te appreciëren maar die wel te begrijpen valt. Actiefilms zijn er immers al meer dan genoeg en af en toe mag er ook wel eens een film zijn met échte personages. Maar daardoor valt The Interpreter wel tussen twee genres in, het is geen thriller want daarvoor is hij te traag en zitten er te weinig thrillerelementen in. Maar het is ook geen psychologisch drama want daarvoor zitten er dan weer te veel thrillerelementen in. Voor de liefhebbers van beide genres is The Interpreter dan ook een beetje noch vis noch vlees.


the interpreter,Three Days of the Condor,Sydney Pollack,the firm,out of africa,sabrina,random hearts,tootsie,nicole kidman,charlize theron,Earl Cameron,sean penn,naomi wattsthe interpreter,Three Days of the Condor,Sydney Pollack,the firm,out of africa,sabrina,random hearts,tootsie,nicole kidman,charlize theron,Earl Cameron,sean penn,naomi wattsthe interpreter,Three Days of the Condor,Sydney Pollack,the firm,out of africa,sabrina,random hearts,tootsie,nicole kidman,charlize theron,Earl Cameron,sean penn,naomi watts
the interpreter,Three Days of the Condor,Sydney Pollack,the firm,out of africa,sabrina,random hearts,tootsie,nicole kidman,charlize theron,Earl Cameron,sean penn,naomi wattsthe interpreter,Three Days of the Condor,Sydney Pollack,the firm,out of africa,sabrina,random hearts,tootsie,nicole kidman,charlize theron,Earl Cameron,sean penn,naomi wattsthe interpreter,Three Days of the Condor,Sydney Pollack,the firm,out of africa,sabrina,random hearts,tootsie,nicole kidman,charlize theron,Earl Cameron,sean penn,naomi watts
© Universal Pictures

Tobin Keller wordt gespeeld door Sean Penn, iemand die nooit teleurstelt. (De eerste die mij een film kan geven waar Penn niet goed speelt, mag zich altijd melden). Penn speelt ook nu weer zeer ingetogen en hij weet het niveau van de film op zijn eentje op te trekken. Voor de vrouwelijke hoofdrol had Sydney Pollack drie actrices in gedachten: Nicole Kidman, Charlize Theron en Naomi Watts. Alle drie uitstekende actrices, maar misschien heeft Pollack hier wel de verkeerde keuze gemaakt.

Kidman speelt zeker niet slecht maar het is niet echt overtuigend dat zij ooit in Afrika met een geweer in haar handen rebels liep te wezen. Met Monster in gedachten, was Charlize Theron misschien een betere keuze geweest. Tot slot de opmerking waarom iedere Hollywoodacteur tegenwoordig een nep accent moet gebruiken. Sylvia Broome is de dochter van een Engelse moeder en een Amerikaanse vader, maar je mag twee keer raden welk accent ze heeft in de film. Conclusie: The Interpreter is een goed gestructureerde ‘politieke-thriller-meets-psychologische-drama’ die echter een klein beetje korter had gemogen om een absolute topper te zijn.


Review The Interpreter (2005)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

1 Comment

  1. Jesse

    Ik moet zeggen, ik was aangenaam verrast. De scene met Silvia die in de beveiligde kamer kon overnachten was wel geheel onwaarschijnlijk gezien de geheime dienst op de hoogte was van een aanslag en zij de ruimte wel doorzocht zouden hebben. Maar al bij al heb ik er van genoten.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *