The Serpent (2020) * recensie

De film The Serpent (2020) mag je niet verwarren met de geslaagde Netflix mini-serie The Serpent (2021). Het is een B-actiefilm maar wij vonden het de moeite om er iets over te vertellen gezien de film geschreven, geproduceerd en geregisseerd door de hoofdactrice van de film Gia Skova. Dit is tevens haar debuutfilm. En op zich is dat toch wel iets van een prestatie. Het spijtige voor Gia is dat ze haar film meer dan een jaar lang op de planken heeft moeten laten liggen omwille van Covid-19.

Korte inhoud: Agent Lucinda Kavsky (Gia Skova) is hoog opgeleid en één van de meest dodelijke wapens van de CIA. Als ze een speciale opdracht krijgt die een rampzalige wending neemt, komt ze erachter dat ze wordt opgezet door haar eigen bureau door directeur Gozbiv (Richard E. Wilson). Terwijl ze hun afschuwelijke complot ontrafelt, ontdekt ze een web van leugens en geheimhouding die een enorme samenzwering blootleggen.

De film is niet om aan te zien. We hebben het met de meeste goede wil bekeken maar The Serpent is echt slecht en wie weet wordt dit over 10 jaar misschien cult, ook al betwijfel ik het. Het is niet eenvoudig om een langspeelfilm op de been te krijgen, gezien het een peperdure onderneming is, maar Gia had op de eerste plaats moeten samenwerken met een degelijke scenarist. Het verhaal met het diabolische plan kinderen met explosieve-implants rond te sturen, raakt kant noch wal. We gaan van de ene absurde wending naar de andere en je ziet waar de actrice haar inspiratie heeft gehaald; en ik denk dan aan de vele Luc Besson films alsook heel wat Angelina Jolie en Jennifer Lawrence femme fatale vehikels. Het grootste probleem met het karakter van Gia is ook dat ze een deels James Bond, deels Rambo en deels Wonder Woman te zijn. En karakters zonder zwaktes zijn vaak tergend vervelend.

Wat betreft de regie, Gia heeft geen ervaring in regie en dat merk je, zeker bij de actie-sequenties. Christopher Nolan is een geniaal filmmaker, maar zonder de coördinatie door zijn stuntmannen en vecht-instructeurs zou hij ook maar halfbakken actie-scènes hebben. Herinnerer jullie nog de parking-scène in The Dark Knight (2008)? Dit was één van de meest stuntelende actie-sequenties die ik ooit had gezien in een dergelijke blockbusterfilm. Het is bijna een vak apart, en niet iedereen is zo gedreven in dat vak als Chad Stahelski (regisseur van de John Wick films). De film begint met een achtervolgingsscène die me een beetje deed denken aan die oude A-Team afleveringen waarin veel wordt geschoten maar niks wordt geraakt. En op dit moment weet je meteen dat deze film geen Taken of Equalizer zal worden.

Gia is een Russische actrice en haar Engels is afschuwelijk tot het belachelijke af. Ik lees zelf geen ondertitels bij Engelstalige films, maar deze waren hier echt wel welkom. Mocht Gia al geen Oscar winnen voor Beste Vertolking zou ze zeker wel een award mogen krijgen voor Beste Haar. Zelfs na heftige sequenties blijft haar coupe alsof ze net uit het kapsalon stapt. Maar ook haar outfits zien er bijzonder stijlvol uit, ook al zou je denken dat ze gezien haar missie misschien net iets minder opzichtig gekleed zou moeten zijn à la Jason Bourne. Maar het is duidelijk, deze film is gemaakt als visitekaartje voor Skova, waarmee ze zich wil lanceren als actie-actrice. Ik ben er niet geheel van overtuigd of haar dat zal lukken, maar ik bewonder wel haar ambitie en doorzetting. Op is de film in de States uitgekomen, bij ons zal het via streaming op Blu-ray gebeuren.


Review The Serpent (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 1 / 5

rating

*** The Serpent trailer ***


Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *