Loki serie kan ons toch niet helemaal overtuigen

We hebben nog maar de eerste twee afleveringen gezien van de gloednieuwe Marvel serie “Loki” (2021), en we zitten toch wat met gemengde gevoelens. Enerzijds is het wel een verademing om “iets nieuws” te zien en de vele risico’s die de serie lijkt te nemen. Anderzijds voelt het bij momenten als een bij momenten sketchy talking-head comedy special tussen Owen Wilson en Tom Hiddleston waarin niets serieus wordt genomen en waar je zit te wachten op de actie. Al bij al is het nog te vroeg voor een definitief oordeel.

Korte inhoud: Loki wordt naar de mysterieuze Time Variance Authority-organisatie gebracht nadat hij de Tesseract heeft gestolen tijdens de gebeurtenissen van Avengers: Endgame (2019), en reist door de tijd en verandert daarmee de geschiedenis van de mensheid, waardoor hij vast komt te zitten in zijn eigen misdaadthriller.

Spoiler duh! Maar toen we Loki voor het laatst zagen, stierf hij in de handen van Thanos in de openingsscène van Avengers: Infinity War (2018). Maar toen kreeg Loki een nieuw leven ingeblazen in Avengers: Endgame (2019), toen een Loki (Tom Hiddleston) van eerder in de Marvel Cinematic Universe-tijdlijn – rond het einde van The Avengers (2012) om precies te zijn – de Tesseract (met de Space Stone) voor zijn voeten kreeg geworpen en ontsnapte ermee naar onbekend futuristisch universum met New York die in puin ligt.

In “Loki” volgen we nu de tijdlijn van Loki in een ander universum in een geheel nieuw avontuur. In de eerste twee afleveringen van de show zien we hem nog niet in veel gedaantes verschijnen, dus hier nog geen Vote Loki uit de 4-delige comic uit 2016. Loki lijkt bij momenten een beetje als de Joker van het Marvel universum. We krijgen wel een voorsmaakje van de main villain en dat is wel een leuke wending die ik hier niet ga verklappen. Een paar dagen geleden was er veel te doen omwille van het feit dat op de records van Loki “genderfluïd” stond, maar Loki neemt dus wel degelijk verschillende gedaantes aan, man als vrouw, en dus kan je deze bewering niet tegenspreken.

Marvel Studios heeft uiteraard een plan om vaak in te zetten op de Multiversum om flexibel te kunnen zijn met tijdlijnen en karakters. Eigenlijk was Endgame het einde van alles, maar met de verschillende tijdlijnen kunnen dode karakters nu terugkeren in een ander universum. Een beetje zoals de evolutie van de comic books, waar er ook heel wat kruisbestuivingen waren. Toch is deze serie wel een beetje van een buitenbeentje en is er toch wel een verschil tussen de humor in de vorige Marvel films en hier. Ik had een beetje van een Men in Black gevoel toen ik de serie zag, en niet zeker of dat een goede zaak is.

In de eerste twee afleveringen zagen we een geweldige rol van Owen Wilson als Mr Mobius, het hoofd van Time Variance Authority. De TVA claimt de verantwoordelijkheid voor het bewaken van het multiversum en kan tijdlijnen snoeien als ze te gevaarlijk worden geacht om te bestaan. Ze ondernemen ook actie om te voorkomen dat andere wezens het verleden of de toekomst veranderen. Een beetje de politie van het tijdreizen als u wilt. Daarnaast zien we ook nog Sophia Di Martino, Richard E. Grant, Wunmi Mosaku, Chris Brewster en Lucius Baston. Eind mei 2021 zullen we het allemaal mogen aanschouwen. Ik geef toe dat ik in het begin niet geïnteresseerd was, en niet al te enthousiast over de series aanpak van al die karakters. Nu ben ik al half al boord maar ik ben niet geheel overtuigd. Loki had echt wel bad-ass kunnen zijn, maar is hier toch meer iets van een arrogante kluns. Dit kan uiteraard allemaal veranderen in de komende afleveringen.


© Marvel Studios & Disney+

Dit zal misschien raar klinken maar ik vond de serie ook niet zo goed geregisseerd. Ik weet, het is een tv-serie en geen film, maar je voelt hier echt dat Kate Herron komt van de tv-wereld. De film zit boordevol van continuïteitsfouten en kadrages waar je in één shot een lachende Loki ziet en direct daarna in een tegenshot Loki ziet luisteren zonder lach. Ik weet dat zijn details, maar dat zijn schoonheidsfouten die voor mij een serie/film kunnen verpesten. Als er geen geld is voor een degelijke script-girl moet je misschien investeren in een 2-camera systeem. Maar goed, we zullen zien hoe alles zal evolueren.

*** “Loki” trailer ***


3 Comments

 1. Owen

  Het lijkt erop dat Disney een script had voor een soort van beginnende scifi-heistfilm en iemand zei: ‘Loki is een geweldig personage, laten we hem hier gewoon in stoppen’.

  Reply
  1. Danique

   Ik stel voor dat je eens wat Loki strips leest want deze gaan meestal over hem die een gekke mystieke overval doet.

   Reply
 2. Klaas1999

  Loki zal worden gerekruteerd om “zijn straf uit te zitten” voor zijn misdaden tegen het multiversum, dat is wat ik denk. Hij zal diegene moeten zijn om te verhinderen dat bepaalde individuen misbruik maken van het tijdreizen en zo krijg je een concept dat je met verschillende sequels kan herhalen.

  Loki is hier perfect voor, omdat hij iedereen kan nabootsen. Dit wordt in feite Quantum Leap met een Marvel-budget.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *