Controversiële dramareeks A Teacher met Kate Mara

Is er nog ruimte voor controversie? Stand-up comedy artiesten hebben als eersten de collateral damage ervaren van de #MeToo #CancelCulture #Woke rage. Iedereen is een slachtoffer en mensen moeten het zwijgen worden opgelegd. We krijgen dan geregeld te zien hoe stand-up artiesten te midden van een comedy set van het podium worden geschopt omwille van een “foute grap”. Maar ook bij acteurs is er een backlash wanneer hun identiteit teveel verschilt van de rol die ze willen vertolken, tot zelfs filmprojecten die gecanceld worden. Alles moet doorheen de PC-filter (Political Correctness) en projecten die iets controversieels willen aansnijden, zoals bijvoorbeeld de seksuele ontwikkeling van tienermeisjes, dan mag je je verwachten aan online boycot storm door een meute schreeuwerige woke-vertegenwoordigers, ook al heeft niemand datgene gezien die ze nu willen cancelen voor anderen.

Regisseur en scenariste Hannah Fidell had 8 jaar geleden A Teacher (2013) gemaakt over een lerares die een seksuele relatie had met een minderjarige student. De film vergaarde een aantal prijzen maar werd toch niet al te positief onthaald door het publiek. Maar nu krijgt het project “A Teacher” (2020) een nieuw leven met een 10 episoden lange miniserie.

Korte inhoud: A Teacher speelt zich af van 2013 tot 2014 en richt zich op Claire Wilson (Kate Mara), een lerares Engels op de fictieve Westerbrook middelbare school in Austin, Texas, die een ongeoorloofde seksuele relatie aangaat met een 17-jarige student, Eric Walker (Nick Robinson). De miniserie onderzoekt de complexiteit van de relatie en de gevolgen voor hen beiden en de mensen om hen heen.

Sommige zaken zijn onbespreekbaar, voor andere zaken kan je begrip opbrengen ook al keur je de situatie niet goed, en het toont hoe complex deze zaken wel niet zijn. Mocht een mannelijke leraar een affaire beginnen met een 17-jarige studenten, zou je denk ik wel een compleet andere film hebben dan hier waarin actrice Kate Mara (38) eigenlijk wel een match zou kunnen zijn met acteur Nick Robinson (26). Leeftijd is een rekbaar gegeven in Hollywood en hoeveel films zijn er niet waarin een filmkoppel 20 tot 30 jaar verschillen in leeftijd. Maar ook in het echte leven zijn er daadwerkelijk gradaties in ‘seksueel misbruik’. Een turnleraar die ongewenst zijn leerlingen betast is van een compleet andere orde dan een 17 jarige jongen die een flirt begint met een smoking hot lerares. Dit is tevens ook de reden waarom die foute leerkrachten zelden tot nooit echt gestraft worden, los van hun ontslag.

Vreemd genoeg is de grootste kritiek op de serie net dat de maker eigenlijk op safe speelt en heel wat controversie uit de weg gaat en bijgevolg overblijft met een slaapverwekkende nabeschouwing van de schandaaltjes die er de afgelopen jaren zijn geweest. Elk episode duurt ook amper 25-30 minuten en voor je het weet heb je alle afleveringen gezien. Er is ook bitter weinig karakter-ontwikkeling. In de serie is Claire geen psychotische manipulator die Eric zijn “king-zijn” ontvreemd; in het begin zijn beide partijen betrokken bij hun ongepast gedrag en bij uitbreiding hun inspanningen die nodig zijn om dit allemaal te verbergen. Maar voor Eric, wiens ervaring met seks zich beperkt tot praten in de kleedkamer met een paar beste vrienden, blijkt het al snel gevaarlijk als hij wordt meegezogen in de geestverruimende kracht van een groeiende erotische uitwisseling. Maar we komen narratief gewoon niet verder tot wat schuldige blikken.

“A Teacher” besteedt zijn tijd aan het analyseren waarom Claire een jongen heeft verleid, inclusief een subplot waarbij haar herstellende alcoholische vader betrokken is. Op het dieptepunt trekt Claire zich terug in kinky seks met een gewillige nieuwe vlam, maar hun ontmoetingen duwen de serie alleen maar verder in de banaliteit van de Paul-Verhoeven-erotische-thrillers als Claire smeekt om in het rond te worden geslagen en een ‘vuile slet’ wordt genoemd. Eindelijk, als ze tot een bepaalde versie van haar zintuigen komt en de gevolgen van haar affaire begrijpt, probeert Claire haar gebroken leven jaren later weer op te pakken en realiseert ze zich dat niemand het wil horen. Die momenten zijn krachtig, maar tegen die tijd is de serie letterlijk voorbij. Heel spijtig, maar hier zat veel meer in. De serie is te zien op Huli sinds


Review A Teacher (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** A Teacher trailer ***


1 Comment

  1. Stef

    Trailer is wel grappig ook al verklapt deze nu wel heel veel.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *