Fear of Rain (2021) **½ Recensie

Er was een tijd dat Katherine Heigl de nieuwe Meg Ryan werd genoemd. Haar vertolking van arts in opleiding Izzie Stevens in de immens populaire televieserie “Grey’s Anatomy” bezorgde haar een grote bekendheid en door haar ‘girl-next-door’-uiterlijk zou zij de nieuwe ster van de romcom worden. Maar zover is het niet gekomen: Heigl werd na 120 afleveringen uit de ziekenhuisserie geschreven na een paar akkefietjes met de makers. De jaren daarna kwam de nu 42-jarige actrice niet veel verder dan snel verteerbare B-films als Home Sweet Hell, Unforgettable of Jenny’s Wedding. In dezelfde categorie valt Fear of Rain (2021), een best vermakelijke thriller die echter ook niet lang zal blijven hangen.

Korte inhoud: De tiener Rain Burroughs (Madison Iseman) is net gediagnosticeerd met zware schizofrenie waarvoor ze al enkele malen is opgenomen. Rain heeft last van levensechte, angstaanjagende hallucinaties waardoor ze denkt dat iemand het op haar gemunt heeft. Haar ouders Michelle (Katherine Heigl) en John (Harry Connick Jr) proberen nog een laatste keer om Rain thuis te verzorgen, anders zal ze definitief worden opgenomen omdat haar aandoening te ernstig is.

Na een periode van afwezigheid, gaat Rain met een bang hartje terug naar school waar ze vaststelt dat haar beste vriendin iedereen tegen haar heeft opgezet. Gelukkig is er nieuwe leerling Caleb (Israel Broussard) die recent verhuisd is en nog geen vrienden heeft. De steun en vriendschap van Caleb helpen Rain om zich staande te houden.

Wanneer Rain ’s avonds door haar slaapkamerraam in het huis van haar buurvrouw Mevrouw McConnell (Eugenie Bondurant) een jong meisje ziet, gelooft Rain dat het gaat om het gekidnapte kind Malia (Hudson Rodgers). Ze wil onmiddellijk Malia gaan bevrijden, maar niemand gelooft haar. Het is immers niet de eerste keer dat Rain dingen ziet. Enkel Caleb gaat mee in haar verhaal. Maar bestaat Caleb eigenlijk wel echt?

Fear of Rain is zo’n film die de kijker constant op het verkeerde been wil zetten. In dit geval is de schizofrenie van Rain de ideale gelegenheid om bij de kijker verwarring te zaaien. Aan het begin van de film zien we Rain vastgebonden aan een ziekenhuisbed hevig te keer gaan om zich te bevrijden. Ze lijdt aan hallucinaties en waanbeelden en enkel een inspuiting met een sterk kalmeringsmiddel kan haar rustig houden. Wanneer dezelfde Rain verder in de film vermoedt dat ze een misdaad op het spoor is, weet je als kijker dat er best een paar korreltjes zout aan te pas komen. Een onbetrouwbare verteller is een beproefd concept en op zich voegt Fear of Rain hier weinig nieuws aan toe.

De 29-jarige regisseur en scenariste Castille Landon doet er wel alles aan om twijfel te zaaien bij de kijker. Heel subtiel is dit niet altijd, want Rain stelt zichzelf vaak letterlijk de vraag: ‘Is this real?’. Andere puzzelstukjes worden dan weer iets subtieler aangereikt. Enkele plottwists – sommige verrassend, andere iets minder – leiden naar een ontknoping waarnaar toch wel aardig wordt opgebouwd. Fear of Rain zal niet iedereen kunnen verrassen maar het slot is geloofwaardig en past bij de rest van de film. En dat is op zich ook al een serieuze prestatie in dit soort film waar de ontknoping er vaak bij de haren is bijgesleurd.


© Remain in Light

Dit is duidelijk een B-film met een beperkt budget en degelijke (televisie)acteurs. Naast Katherine Heigl herkennen we nog muzikant Harry Connick Jr, die het bekendst is voor zijn rol als Leo in de sitcom “Will & Grace”. Het is echter de 24-jarige Madison Iseman (Annabelle Come Home, Jumanji) die de moeilijke taak heeft om van de geesteszieke Rain een sympathiek personage te maken. Dat doet ze eigenlijk heel aardig en ze weet meestal niet in de val te trappen om haar rol met te veel hysterie te spelen.

Fear of Rain is geen film die grote prijzen zal winnen of een prominente plaats in de filmgeschiedenis zal innemen, dat weet je eigenlijk op voorhand. Maar in zijn genre van de B-film met beperkt budget is Fear of Rain een film die zorgt voor een prima avondje entertainment. Een beetje knippen in de speelduur had het tempo en de spanningsboog iets strakker kunnen houden. Maar al bij al een aardige film.

De Blu-Ray van Fear of Rain is sinds verkrijgbaar.


Review Fear of Rain (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** Fear of Rain trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *