Hacksaw Ridge (2016) ***½ Blu-ray recensie

Mel Gibson was een paar jaar geleden van zijn troon gestoten maar heeft zich zo stilaan terug bij de mensen weten te zetten. Het is en blijft een talentvol filmmaker en Blood Father (2016) van Jean-François Richet maakte duidelijk dat hij niets van zijn energie verloren had. Vanavond wordt Hacksaw Ridge (2016) uitgeoznden op VTM naar een script van Robert Schenkkan en Andrew Knight.

Korte inhoud: Hacksaw Ridge vertelt het waargebeurde verhaal over Desmond Doss (Andrew Garfield). Desmond was een Amerikaanse legerdokter die zich op het slagveld van 1942 bevond, maar weigerde om te moorden en wapens te dragen. Tijdens de slag om Okinawa wist hij 75 mannen te redden, gewonden te evacueren en werd hij een oorlogsheld die risico’s nam om de levens van zijn kameraden te redden.

Oorlogsfilms zijn meestal wel dankbaar materiaal voor Awards en deze film werd dan ook wel beladen met Oscar-nominaties, ook al won het maar alleen voor Beste Montage en Beste Klank Mix. Het verhaal op zich is in ieder geval bijzonder opmerkelijk, en het feit dat het nog eens gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal, maakt het allemaal boeiender. Gibson is tevens ook een regisseur die van actie houdt, en dit is verre van een saai oorlogsdrama. Deze R-rated film schuwt ook geen bloed we krijgen de oorlog te zien zoals het er echt aan toe gaat, ook al is het in essentie een pacifistische oorlogsfilm. Gibson is ook een regisseur die van emotie en dramatiek houdt, en dus krijgen we ook geen leeghoofdig Michael-Pearl-Harbor-Bay spektakelfilm.

Het probleem met heel wat oorlogsfilm is dat ze de oorlog gaan verheerlijken, en dat is altijd wel een beetje het gevaar bij ‘big budget’ films die de middelen hebben om van elk shot een schilderij te maken. Gelukkig is het niet zo grotesk als American Sniper (2014) die een platvloerse en leugenachtige propagandafilm bracht en in de media beweren dat het een anti-oorlogsfilm was. Kijk, Platoon (2002) is een anti-oorlogsfilms, The Deer Hunter (1978) is een anti-oorlogsfilm, Apocalypse Now (1979) is een ant-oorlogsfilm, Full Metal Jacket (1987) is een anti-oologsfilm. American Sniper is al evenveel propaganda als Black Hawk Down (2001). Deze Hacksaw Ridge is noch het één noch het andere. Het is op de eerste plaats een film die een opmerkelijk waar gebeurd verhaal wil vertellen zonder politieke agenda en op zich is zoiets wel een welgekomen afwisseling.

Hacksaw Ridge brengt onderbuikgevoel-realisme, en serveert ons een demoraliserend bootcamp-segment in de stijl van Full Metal Jacket en plaatst de tweede helft in een omstreden oorlogsgebied in de Stille Oceaan die soms lijkt op scènes uit de invasie van Saving Private Ryan. In de hoofdrol zien we Andrew Garfield die een gelaagde en genuanceerde uitvoering brengt. Het is niet genoeg dat hij op een geloofwaardig manier het geloofssysteem van de pacifistische Desmond Doss belichaamt, hij ziet er ook uit en gedraagt ​​zich in elk opzicht als de eenvoudige – maar niet onnozele – boerenkerel. Hoewel, het valt mij wel op dat zijn zuiderse accent niet echt loepzuiver is.


© Summit Entertainment

Zoals hij heeft bewezen met Apocalypto en elke film die hij heeft geregisseerd over gewapende conflicten, brengt Gibson een contemplatieve boodschap naar voren waarin hij zegt dat vrede beter is dan oorlog, maar waar geweld vaak onvermijdelijk blijkt om die vrede te herstellen. Iets wat je tegenwoordig vaak hoort van wereldleiders die een oorlog beginnen “in naam van de vrede”. Gibson is gebleken een diep-religieus man te zijn en dat staat soms in fel contrast met zijn voorliefde voor geweld met hoog octaangehalte en bloed.

Het begin kost tijd om onze hoofdrolspeler en zijn vroege leven te presenteren maar nadien duiken we onder in een verrassende en opmerkelijke oorlogsrealiteit. Persoonlijk kende ik niets van Hacksaw Ridge, maar ik had toch het gevoel dat deze inname nogal twijfelachtig geportretteerd werd en dat er misschien iets teveel vrijheden werden genomen met wat echt was gebeurd. Maar oordeel zelf van deze vintage Amerikaanse oorlogs-melo-drama, vanavond om 20u40 op VTM 3.

Review Hacksaw Ridge (2016)Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Hacksaw Ridge trailer ***

4 Comments

 1. Dries

  Inhoudelijk stelt de film eigenlijk niet zo heel veel voor. Het is een actie-drama, zonder veel diepgang.

  Reply
 2. Meekz

  De film was verdomd geweldig. Het was zo brutaal en toch erg opbeurend. Ik werd behoorlijk emotioneel toen hij zichzelf vastbond en begon te lopen terwijl iedereen naar hem staarde.

  Reply
 3. Zoya

  Ik hield echt van Hacksaw Ridge. Het was zo goed gemonteerd en elke acteur heeft geweldig werk geleverd.

  De eet-scène waarin Desmonds ouders erachter komen dat zijn broer zich heeft aangemeld, was zo goed gedaan. Hugo Weaving als Thomas Doss was perfect gecast.

  Ik denk dat een van de meest dramatische delen van de film was toen hij naar beneden kwam en iedereen stil bleef.

  Ik vond het geweldig.

  Reply
 4. bRuN

  Echt wel een brutale film, had dit niet verwacht.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *