Video game films altijd een flop?

Video game adaptaties hebben niet zo’n goede track record wanneer je de box-office cijfers bekijkt. We hebben een tijd geleden de vele Uwe Boll adaptaties van games zien floppen (Alone in the Dark, In the Name of the King, Bloodrayne), maar ook meer recente uitvoeringen als Prince of Persia (2010), Hitman: Agent 47 (2015) of de laatste Tomb Raider (2018). En toch zien we een stormloop om video games naar TV te brengen. Of ze het op het kleinere scherm beter zullen doen is nog maar de vraag.


Last of Us 2 © 2020 Naughty Dog

HBO gaat in ieder geval verder met haar plannen voor een tv-serie rond het populaire Naughty Dog’s actie-avonturengame The Last of Us, Showtime is bezig met een serie gebaseerd op ‘Halo’, Amazon Prime Video heeft dan weer een ‘Fallout’-serie op stapel liggen, Netflix is bezig met een bewerking van Resident Evil games, en dat is nog maar het topje van de ijsberg. Gezien de steeds groeiende populariteit van videogames, en de gigantische recettes ze maken, zozeer zelfs dat er studies zijn uitgevoerd om de netheid van consoles te vergelijken door onder andere Betway Insider en de behoefte van deze streamingdiensten om inhoud met een ingebouwd publiek te hebben, is het verrassend dat dit soort dingen niet eerder is gebeurd. We zijn enthousiast, maar het roept wel de vraag op: Als video game adaptaties niet werkten voor film, zal het dan anders zijn voor het witte doek?

In een recentere geschiedenis hebben we vaak aanpassingen van real-life spellen naar videogames gezien die vaak succes oogstten. Denk maar aan schaken, bowlen of casino-spellen. Maar kan dat succes ook voor films tellen? Schrijvers en regisseurs hebben in het verleden hun best gedaan om geliefde videogames te bewerken voor het witte doek, maar dat is vaak uitgelopen op een ramp (Super Mario Bros, Street Fighter, House of the Dead) of middelmatigheid (Doom, Assassin’s Creed, Warcraft), met een paar films die zich er doorheen hebben gevochten en een fanbasis hebben gevonden (de originele Mortal Kombat-film en de Resident Evil-films). Toch zijn gamers, na zoveel rotzooi in de loop der jaren, vaak sceptisch over nieuw aangekondigde game-adaptaties.

Toch mag je de game-adaptaties niet geheel afschrijven want onlangs waren we aangenaam verrast door Sonic the Hedgehog (2020) die ook veel lof en bewondering oogstten bij fans en critici. Ook al is The Witcher van Netflix gebaseerd op de originele romans van Andrzej Sapkowski, het valt niet te ontkennen dat de serie profiteert van de game-adaptaties van CD Projekt Red. Deze drie kunnen de basis vormen voor toekomstige verfilmingen van videogames, waarbij The Witcher in het bijzonder een beetje een wegbereider is, omdat zo veel studio’s hun focus op dit moment verschuiven naar streamingprojecten in lange vorm.

Televisie biedt een spannende nieuwe kans voor live-action videogame adaptaties. TV-shows zijn niet beperkt tot de 90 tot 120 minuten durende looptijden. Als kijkers een aantal jaren blijven hangen, raken ze gehecht aan de personages en het verhaal van de show. En er zijn heel wat games met rijke verhalen die rijp zijn voor een adaptatie. Het verhaal van ‘Halo’ zou veel baat hebben bij een seizoen-op-seizoen-formule waarin de showrunners de uitgebreide wereld, facties en personages van de games kunnen verkennen. ‘Resident Evil’ is niet anders met zijn complexe conflict tussen de sinistere Umbrella corporation en de Bioterrorism Security Assessment Alliance (geloof me, het is een lang verhaal).

Het verkennen van de complexiteit van deze verhalen over meerdere seizoenen is misschien de enige manier om ze recht te doen. Een televisiestructuur zou de personages ook de tijd geven om te groeien en zich te ontwikkelen in een rustig tempo. Hoe vaak heb je niet naar een film gekeken waar de ontwikkeling van een personage gehaast was of geforceerd aanvoelde? Maar op tv kunnen personages als Joel en Ellie uit ‘The Last of Us’ de tijd krijgen die ze nodig hebben om uit te groeien tot interessante karakters.

Update 24/04/2021: En zonet werd bekend dat er twee nieuwe regisseur aan boord zijn gekomen om de langverwachte The Last of Us serie te verfilmen met Pedro Pascal en Bella Ramsey in de hoofdrollen. Kantemir Balagov zou nog steeds de piloot-aflevering inblikken, maar nadien zouden Jasmila Zbanic (Quo Vadis, Aida) en Ali Abbasi (Border) aan de beurt komen. Jasmila Zbanic had onlangs nog gedraaid met Johan Heldenbergh in gebroken Engels over de gruwel die zich afspeelde in Srebrenica en de onmacht van de UN blauwhelmen.

1 Comment

  1. Vince

    Ik wacht nog altijd op een Bioshock film!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *