Tomb Raider (2018) **½ Blu-ray review

Dit moet zowat de meest tegenvallende film zijn van 2018 tot nu toe. Nochtans had deze Tomb Raider (2018) een slam-dunk film moeten zijn, maar de makers hebben er een smaakloos drama van gemaakt die nauwelijks boeiender is dan gras zien groeien. En ik had al zo een vermoeden na het zien van de weinig overtuigende trailer.

Korte inhoud: Het is inmiddels zeven jaar geleden dat de vader (Dominic West) en excentrieke avonturier van de 21-jarige Lara (Alicia Vikander) verdwenen is. In plaats van het bedrijf van haar vader over te nemen, werkt ze als fietskoerier in de chaotische straten van Londen terwijl ze collegelessen volgt. Gezet om haar eigen pad te smeden en tegen de wil van haar vader, wordt ze uiteindelijk geïnspireerd om de verdwijning te onderzoeken en reist ze naar zijn laatst bekende locatie: een fabelachtig graf op een mythisch eiland Yamatai ergens voor de kust van Japan, gecontroleerd door de brutale Matthias Vogel (Walton Goggins). Maar haar missie zal niet makkelijk zijn en het bereiken van het eiland zeer verraderlijk. En de inzet lijkt alleen maar hoger te worden.

Ik was één van de weinige die helemaal verkocht was voor Oscar-winnares Alice Vikander als Lara Croft, ook al ziet ze er poeslief uit en heeft ze een bescheiden cupmaat – iets wat helemaal niet in overeenstemming is met de verschillende game-adaptaties. Lara Croft is een vrouwelijke Indiana Jones met boobies, net zoals Gamora groen haar heeft, Bullseye een tattoo op zijn voorhoofd, Blade vampierentanden, Nick Fury een ooglap en Nightcrawler een staart. Met de #MeToo storm en de herwaardering van de positie van de vrouw in de maatschappij, zijn heel wat van de karakteristieken van het personage en het verhaal door een politiek correcte filter gehaald. En het resultaat is … toch wat smaakloos geworden. De vorige Lara Croft: Tomb Raider (2001) films waren al niet veel soeps, deze is niet zo heel veel beter.

De film werd gemaakt door de Noorse regisseur Roar Uthaug, die indruk maakte met zijn actie drama The Wave (2015), en hier zijn eerste Hollywood film inblikt. Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat Warner Bros een buitenlandse regisseur heeft aangetrokken om zo volledige controle te hebben over hun meer dan 100 miljoen dollar project.

Waar slaagt Indiana Jones in waar Lara Croft blijkbaar niet in slaagt? Wel, enerzijds is het (1) een leuk karakter en anderzijds (2) een stevig onderbouwd verhaal die avontuur afwisselt met actie en humor. Deze Tomb Raider versie wil er een gewichtig drama maken en heeft al het “leuke” uit de franchise gewerkt. Roar Uthaug zet in op de ernst maar vergeet dat hij een game-adaptatie aan het maken is waarin de reis en het avontuur net datgene is wat deze franchise zo aantrekkelijk maakt. Logan (2017) is ook een dramatische interpretatie van de comic book, ze hebben er zelfs een western van gemaakt, maar de makers hebben nooit de essentie vergeten van wat Wolverine zo bijzonder maakt.


tomb_raider_2018_pic001.jpgtomb_raider_2018_pic002.jpgtomb_raider_2018_pic003.jpg
© 20th Century Fox (Belgium) / Warner Bros. All rights reserved.

Uitpakken met een donkere versie van Tomb Raider werkt op papier, spijtig genoeg valt deze uitwerking zwaar tegen. Bepaalde scènes werken wel, zoals de realisatie dat Lara voor het eerst iemand moet vermoorden. We zien de emotionele impact die ze te verwerken krijgt, en Vikander is een actrice die drama in een rol kan steken, maar voor de rest rijkt het script van Alastair Siddons en Geneva Robertson-Dworet – die een beetje ervaring heeft en ondertussen het script aan het schrijven is van Sherlock Holmes 3 (2018) en de game-adaptatie Dungeons & Dragons (2018) – zo goed als niks aan. We zien de humor ook snel verdwijnen eenmaal Lara op het eiland aankomt, en nevenpersonages zoals Mathias Vogel (Walton Goggins) en Lu Ren (Daniel Wu) worden onderbenut. De film is gewoon Lara die door de jungle loopt, door elkaar geschud en hoe ze omgaat met haar emotionele bagage. Met de spelversie kan je je nog af en toe ontspannen met de gameplay, maar deze optie heb je niet wanneer je in de bioscoop zit.

Ik had nooit gedacht dat ik ooit zou zeggen dat ik de Angelina Jolie mis als Lara Croft. Ja het was onnozel, maar ik had er op z’n minst nog plezier mee. De games zijn niet geweldig, maar goed genoeg om puzzels mee op te lossen en slechteriken af te schieten. Dit plezier is er niet in deze filmversie en we blijven over met een somber, saaie avonturenfilm die gewoon aanschuift bij al die andere slechte game-adaptaties. De enige reden waarom ik deze film alsnog een 2.5 op 5 geef is omwille van Vikander die desondanks alles toch een actrice is die je gewoon wil zien op het witte doek.

Op 18 juli 2018 komt Tomb Raider uit op DVD, Blu-ray en 4k Ultra HD. Er is geen audio-commentaar track over de gehele film, maar wel heel wat making of filmpjes.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 17 juli 2018

 


*** Tomb Raider trailer ***

3 Comments

  1. jerre

    Ik vond de Angelina Jolie films wel bereslecht, deze was gewoon ‘meh’.

    Reply
  2. Kons

    Kon mij niet echt boeien en was behoorlijk voorspelbaar, ik had er ook iets meer van verwacht. Ik vond die Vikander totaal geen uitstraling hebben.

    Reply
  3. Dominique

    Ik had er meer van verwacht maar daarom geen slechte film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *