Sonic the Hedgehog (2020) ***½ 4k UHD Blu-ray recensie

De reviews waren niet zo goed voor Sonic the Hedgehog (2020) en dit geheel onterecht want deze film is niet alleen grappig maar ook nog eens goed verteld en visueel bijzonder knap. Uiteraard roept het herinneringen op aan die slappe Smurffilms, maar dit is op z’n minst een film waar niet alleen een jongeren als een ouderen publiek van kan houden. Sony Pictures Entertainment had de rechten van Sonic verkocht aan Paramount in 2017 en hun investering was de juiste zo blijkt.

Korte inhoud: Gebaseerd op de Japanse blockbuster videogamefranchise van Sega, vertelt SONIC THE HEDGEHOG het verhaal van ’s werelds snelste egel terwijl hij zijn nieuwe huis op aarde omarmt. In deze live-action komedie werken Sonic (stem: Ben Schwartz) en zijn nieuwe beste vriend Tom (James Marsden) samen om de planeet te verdedigen tegen het kwaadaardige genie Dr. Robotnik (Jim Carrey) en zijn plannen voor wereldheerschappij.

De film werd geregisseerd door Jeff Fowler die met deze prent zijn debuut maakt en binnenkort de sequel mag inblikken. De man is afkomstig uit de animatiewereld en kon het vertrouwen winnen van Paramount Pictures. Er werd 95 miljoen dollar op tafel gelegd en de film bracht een slordige 300 miljoen dollar op. De scenaristen Pat Casey en Josh Miller zijn uiteindelijk ook twee nobele onbekenden, maar het ziet er naar uit dat ze hier hun beste werd hebben geleverd.

Maar de productie liep niet van een leien dakje en heeft deze film tot 15 miljoen dollar meer gekost dan wat oorspronkelijk was voorzien. De reden was dat de fans niet onder de indruk waren van de eerste trailer en met name het uiterlijk van Sonic. Zelfs de karakter designer van Sonic, Yuji Naka, was niet opgezet met de 3D figuur. En dus besliste de regisseur in samenspraak met de studio om opnieuw in post-productie wat wijzigingen aan te brengen aan Sonic en er meer een cartoony figuurtje van te maken met grotere ogen en een meer gladde huid (zie Sonic before and after) in plaats van een uiterlijk wat meer op een egel trok. Ogen zijn vaak een essentieel onderdeel bij karakter-animaties, denk maar aan Alita: Battle Angel (2019) . Dit duwde meteen ook de release van 2019 naar 2020. Maar uiteindelijk waren de fans tevreden met het resultaat van de correctie.

Het beste van alles is Jim Carrey, als bedrieglijke wetenschapper, Dr. Robotnik. Carrey heeft ook veel ruimte gehad voor improvisatie en de regisseur zei hem gewoon, dit is de ruimte en dit is de bedoeling van de scène, doe uw ding. Waar de acteur in uitblinkt is zijn waanzinnig cartoonachtig lichaams- en gezichtsuitdrukkingen en dat is wat we krijgen in Sonic. Robotnik danst een krampachtige dans op een nummer uit zijn “Anarchists’ Playlist “, en verschiet zich een bult wanneer zijn handlanger hem betrapt. Niet alle grappen landen, maar Carrey weet ons toch te charmeren met zijn zoveelste villain rol.


© Universal Pictures Home Entertainment

De film brengt een mooie balans tussen zowel het verhaal als de videogame-wereld waarop het personage is gebaseerd. Ik vond het leuk hoe de film bekende aspecten van de videogame in het algehele verhaal kon glippen zonder dat het te aanmatigend leek. Er zijn al een aantal game-verfilmingen geweest, deze vind ik misschien wel na Tron de beste, misschien net omwille van het feit dat het nooit te gimmicky wordt. We krijgen bijvoorbeeld geen scores te zien zoals in de game wanneer je ringen gaat verzamelen, maar de ringen vormen hier wel een plotelement en zijn een stuk meer functioneel. En uiteraard, de snelheid van Sonic is het belangrijkste verkoopargument is en daarmee pakt de film ook uit en doet er tevens iets grappig mee, waarschijnlijk beïnvloed door Quicksilver in X-Men: Apocalypse (2016).

En Sonic zelf was best grappig. Zijn personage was zo geschreven dat hij niet alleen een slim en grappig wezentje was, maar ook bij momenten kon uitpakken met dramatische emoties. Dat er veel popcultuur-referenties in de film steken verhoogt enkel maar het kijkplezier. Ik lachte eigenlijk hardop toen hij zijn Fast and Furious-grap maakte met een quote van Vin Diesel. En wanneer het publiek gecharmeerd wordt door het hoofdpersonage, dan kan je moeilijk nog ontsporen. De rollen van James Marsden and Tika Sumpter mochten daarentegen wel iets meer om het lijf hebben. Haal ze beiden uit de film en je mist niets van het verhaal. Marsden vind ik ook geen komedie-acteur en misschien mochten ze hiervoor wel iemand casten die voor wat meer vuurwerk kon zorgen. Maar al bij al heb ik hier echt van genoten.

Vanaf is Sonic the Hedgehog beschikbaar op 4K UHD, Blu-ray & DVD met audio-commentaar van de regisseur, deleted scenes, bloopers en making of filmpjes.


Review Sonic the Hedgehog (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Sonic the Hedgehog trailer ***

2 Comments

 1. johan

  De nieuwe Sonic ziet er inderdaad veel beter uit. Deze cartoon versie werkt veel beter dan dat enge kind in een furry pak.

  Overigens is TRON geen game verfilming in de letterlijke zin. De TRON game werd vlak na de film uitgebracht. Alhoewel de producties elkaar misschien overlapten is de game gebaseerd op de film en niet andersom 🙂

  Reply
  1. Dave (Post author)

   Was het Tron game niet gebruikt als promo voor de film? Maar ja, het is kantje boordje.

   Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *