Beau Séjour Seizoen 2 (2016-) ***½ DVD recensie

De voorbije jaren werden we in Vlaanderen getrakteerd op sterke series die zeker niet moeten onderdoen voor wat er in het buitenland verschijnt. Denken we maar aan “De Dag”, “De Twaalf”, “Tabula Rasa” of “Albatros”, om er maar enkele te noemen. Een van de reeksen die zeker niet in dit lijstje mag ontbreken is “Beau Séjour” (2016-), dat ook een buitenbeentje is in dit lijstje omdat het niet eindigt bij één seizoen. Na het sterke eerste seizoen waarin de jonge Kato Hoeven op zoek ging naar haar moordenaar, is het verrassende van het concept van “Beau Séjour” er uiteraard af, maar dat neemt dit weg dat dit nog steeds een uitstekend seizoen is van een serie met een ijzersterk concept.

Korte inhoud: Na een zware storm wordt de boot Beau Séjour op zee teruggevonden. Aan de mast bungelt het lijk van Maurice Teirlinck (Gene Bervoets), een man die zeven jaar geleden spoorloos verdween en van wie zijn familie daarna nooit nog iets heeft vernomen. Uiteraard roept de zelfmoord van Maurice vragen op bij zijn achtergebleven familie, want waarom verdwijnt Maurice zeven jaar om dan onder hun neus zelfmoord te plegen?

Al gauw blijkt dat Maurice niet helemaal verdwenen is. Enkele van zijn familieleden kunnen hem immers nog zien. Dat is het geval voor zijn vrouw Bea (Katelijne Verbeke) en hun drie dochters Esther (Emilie De Roo), Britt (Greet Verstraete) en Alice Teirlinck (Lize Fereyn). Ook politieagent Vinnie Scheepers (Titus De Voogdt) kan Maurice nog zien. Waarom kunnen net deze mensen Maurice nog zien? Maurice besluit zijn eigen dood te onderzoeken en daarbij moeten enkele niet zo fraaie familiegeheimen uit de doofpot worden gehaald.

Voor het tweede seizoen besloten bedenkers Kaat Beels en Nathalie Basteyns de actie te verplaatsen van Limburg naar de andere kant van Vlaanderen: de Noordzee en meer bepaald Zeebrugge. Het is een uitstekende zet want zo’n zee heeft toch altijd iets mysterieus en dreigends over zich. Dat blijkt al snel wanneer in de eerste aflevering niet alleen Maurice dood blijkt te zijn maar ook zijn kleinzoon Jasper (Lennard Corne). Jasper zou met Maurice aan boord geweest zijn van de Beau Séjour en overboord gegaan zijn na een slag van de giek.

Het zet de familiespanningen meteen op scherp want eerder verloor Jaspers moeder Britt ook al haar man Erik (Kasper Vandenberghe). De omstandigheden van zijn dood zeven jaar geleden werden nooit uitgeklaard. Erik was in dienst bij de marine waar ook zijn schoonzus Esther en schoonvader Maurice werkten. Na deze nieuwe klap stort Britt helemaal in tot grote ongerustheid van haar familie. Beetje bij beetje krijg je meer informatie over wat er zeven jaar eerder precies gebeurd is. De kijker krijgt telkens maar één puzzelstukje aangereikt waardoor het tot de allerlaatste scènes mee raden is wat er nu eigenlijk aan de hand is en wie verantwoordelijk is voor de dood van Maurice en Jasper.

Voor het tweede seizoen vinden we in de cast weer enkele ontdekkingen in acterend Vlaanderen. Zo is er vooral Greet Verstraete (ook al te zien in o.a. “De Twaalf”) die zich volledig smijt in haar rol van de wanhopige rouwende Britt Teirlinck en een heel sterke vertolking neerzet. Ook leuk is om Emilie De Roo eens niet in een spannend lycrapakje op een podium te zien rondhossen samen met Sarah Vandeursen bij een optreden van elektrotrashgroep Kenji Minogue. De Roo levert eveneens een sterke prestatie af al de ietwat bittere Esther Teirlinck die wanhopig probeert haar dysfunctionele gezien bijeen te houden.


© Just Entertainment

Het motief waarom Maurice nog zichtbaar is voor sommige personages is niet in alle gevallen altijd even sterk (bv. bij Vinnie Scheepers), maar past wel bij het personage. Ook sommige nevenplots waren niet echt nodig voor het verhaal en dienen enkel om meer personages verdacht te kunnen maken en spannende cliffhangers te kunnen gebruiken. Denken we maar aan Tille (Jack Wouterse), de nieuwe vriend van Bea of Yasmine (Charlie Chan Dagelet), de Nederlandse vriendin van Alice.

De titelsong is – het kan het haast niet anders – in het West-Vlaams en dan kom je al snel bij Het Zesde Metaal uit. Het melancholische ‘Geef Mie Nen Dag’ past perfect bij de mysterieuze sfeer die bij “Beau Séjour” hoort. Zet daar nog de puike beelden bij – de openingsscène op een stormachtige Noordzee voelen buitengewoon echt aan – en dit tweede seizoen van “Beau Séjour” wordt een kwaliteitsvolle spannende serie waar we trots mee mogen uitpakken in het buitenland.

Het tweede seizoen van “Beau Séjour” is momenteel te volgen op Een waar ze nog enkele aflevering te gaan hebben. Voor wie niet kan wachten op het einde, is sinds de dvd-box met daarop de tien afleveringen van het tweede seizoen verkrijgbaar.


Review Beau Séjour Seizoen 2 (2016-)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Beau Séjour Seizoen 2 trailer ***

1 Comment

  1. Kobe

    Het eerste seizoen was al goed, van het tweede heb ik ook genoten. Vlamingen zijn goed in dat soort mysterie thrillers.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *