Alles wat je moet weten over The Falcon and the Winter Soldier

“The Falcon and the Winter Soldier” (2021) is een Amerikaanse miniserie op Disney+ rond de Marvel superhelden Sam Wilson aka Falcon (Anthony Mackie) en Bucky Barnes aka The Winter Soldier (Sebastian Stan) en speelt zich af 6 maanden na de gebeurtenissen in Avengers: Endgame (2019) en dus nadat Captain America zijn schild heeft overgedragen aan Sam Wilson.

En net die jump (the ‘Blip’) waarin de helft van de bevolking plots terugkwam en hoe ze hierop reageren, wordt in deze serie net iets meer belicht dan in “WandaVision”. Maar in essentie zijn het twee series die eigenlijk spin-offs zijn ui de MCU. Sam begint de serie met een retrospectie over die laatste momenten in Endgame waarin Steve Rogers hem het schild en de feitelijke titel van ‘Captain America’ gaf. Het is duidelijk dat hij nog steeds onzeker is over deze gehele situatie. Het duurt echter niet lang alvorens de maker Malcolm Spellman de serie in een hogere versnelling schakelen.

In de serie zien we ondermeer een terugkeer van Batroc (de MMA kampioen Georges St. Pierre), die we eerder zagen in Captain America: The Winter Soldier (2014), en werkt voor een terroristische organisatie genaamd de LAF. Hij en zijn team hebben een kapitein ontvoerd en de luchtmacht heeft Falcon nodig om hem te redden om een internationaal incident te voorkomen. Dat is natuurlijk niet hoe het uitpakt, en als kijker worden we meegesleurd in een actie-rollercoaster verhaal.

We vernemen gaandeweg dat Sam nu 6 maanden bij de luchtmacht werkt en dat de groep van Batroc, LAF, lang niet zo slecht is als een andere, de Flag Smashers. Ze zijn een radicale groep die gelooft dat het leven beter was tijdens de Blip, toen er maar de helft van de mensen in de buurt was. De openbaring dat mensen zo voelen is een bittere pil in deze post-Endgame-wereld. Torres vertelt Sam ook dat er complottheorieën zijn over Steve Rogers, waarbij sommige mensen online zeggen dat Captain America naar de maan is gestuurd. Wat misschien een betere optie geweest dan het feit dat hij met de infinity stones terug in de tijd is gegaan om dan uiteindelijk een normaal leven te leiden tot hij oud was. Wat mij betreft toch één van de meer teleurstellende scènes in het anders zo goed als perfecte Endgame.

De vraag die iedereen zich stelt is of Sam effectief klaar is om de mantel van Captain America over te nemen. Maar blijkbaar is dat niet het geval. Hij doneert het schild van Steve aan de Smithsonian expositie. Hij vond dat met de terugtrekking van Captain America, ook zijn schild een plaats moet krijgen voor het nageslacht. Maar waarschijnlijk voelt hij dat hij niet klaar is om in diens schoenen te stappen, ondanks zijn heroïsche interventies.

En dan komt Bucky Barnes in the picture gezien de serie ook naar hem is genoemd, en we krijgen een blik op zijn Winter Soldier, die ergens in het verleden een moord heeft gepleegd. Hij doodt zelfs een onschuldige omstander voordat hij wakker wordt en onthult dat het een nachtmerrie was. Bucky en zijn therapeut praten later over zijn lange reeks nachtmerries. Voor diegene die het zich nog herinneren, in Endgame heeft Bucky gratie gekregen; hij beschouwt zichzelf niet langer als ‘de winterse soldaat’, en hij probeert alle fouten die hij heeft gemaakt goed te maken door namen van een lijst af te vinken. Zijn therapeut heeft hem ook verteld dat hij dit goed moet maken zonder iets illegaals te doen of geweld te plegen. Iets wat hij probeert te volgen. Bucky is eenzaam. Hij is geïsoleerd. En ook al is hij onschuldig verklaard, weet hij niet wie hij is en wat zijn levensdoel moet zijn. Hoewel hij de therapie maar half serieus neemt, zit er veel waarheid in deze scènes en ik hoop dat we hier veel meer van krijgen. Het lijkt een beetje alsof de MCU zowat The Sopranos toer wil opgaan.

Tot nu toe vind ik de serie geweldig – ook al hebben we hier te maken met misschien wel de 2 saaiste personages uit de gehele MCU. En misschien daarom vond ik het goed, omdat mijn verwachtingen zo laag waren. Ik hield vooral van de introductie van Sarah (Adepero Oduye) en het was een goed idee om het te hebben over hoe moeilijk de dingen waren tijdens de ‘Blip’ en het is ook goed om een organisatie op de achtergrond te hebben die de dingen terug wil zoals ze waren tijdens de ‘Blip’. Ik denk dat te veel mensen aannemen dat iedereen die vijf jaar in een permanente rouw zou zijn, maar gedurende die 5 jaar hebben ook heel wat mensen gewoon hun leven herbegonnen, voor het goede of het kwade. Toch heb ik het gevoel dat het publiek die hield van WandaVision, niet noodzakelijk verkocht zal zijn voor deze serie, en vice versa. Deze serie is in ieder geval bestemd voor de fans van actie.

*** The Falcon and the Winter Soldier trailer ***

3 Comments

 1. Conan the Librarian

  Ik moet zeggen dat de eerste 2 afleveringen van WandaVision mij niet echt konden overtuigen. Ik snap wel dat ze iets anders hebben willen proberen, maar het was voor mij geen goede start. Nadien pikt de serie wel op maar ik denk dat deze The Falcon and the Winter Soldier misschien wel meer mijn ding zal zijn.

  Reply
 2. FalseProphet

  Ik begrijp wel niet of Steve Rogers nu dood is in deze serie, of gewoon ergens in een rusthuis zit…

  Reply
  1. Skylar

   Gezien het 6 maanden na Endgame is, vermoed ik dat hij in een rusthuis zit. Maar zijn tijdreis blijft heel bizar want ik dacht dat hij niet kon ouder worden, of misschien juist wel en bleef hij jong omwille van het feit dat hij ingevroren was (net zoals Bucky). Maar dan zou hij in 2023 echt wel stokoud moeten zijn indien hij terug is gegaan naar de jaren 40 om met Peggy te zijn. Toen was hij er 33 + +/- 80 jaar en dat maakt van hem +/- 113 jaar om in 2023 het schild te geven aan Sam. Ik denk dat die gehele scène op nergens slaat.

   Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *