Op 5 maart opent bioscoopuitbater AMC de deuren

Bijna één jaar geleden sloot Amerika bijna alle bioscoopcomplexen in een poging de Covid-besmettingen onder controle te houden en zo de ziekenhuizen te vrijwaren van een ware stortvloed. De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft nu aangekondigd dat bioscopen in NYC op 5 maart 2021 heropend zullen worden onder strenge veiligheidscondities. En dat is enerzijds hoopvol voor de filmindustrie, maar anderzijds wel vroeg gezien ze in de States nog steeds geen grip krijgen op de situatie. Gisteren waren er opnieuw 71’000 nieuwe Covid gevallen en stierven er 2400 mensen aan het virus. Maar eind januari stond de teller nog op 300’000 nieuwe gevallen en loopt de vaccinatie er als een sneltrein, in vergelijking met het boemeltreintje in Europa.


Foto door Andreas Praefcke © licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license

De regels zijn alsvolgt: de zalen mogen gevuld worden op 25% van de capaciteit met niet meer dan 50 mensen per scherm. Er zijn toegewezen zitplaatsen, de sociale afstand moet gerespecteerd worden naast de gebruikelijke gezondheidsmaatregelen zoals het dragen van mondmaskers. En in overeenstemming met de bezorgdheid van gezondheidsfunctionarissen dat het virus zich sterker verspreidt in binnenomgevingen, zullen bioscopen die opengaan verbeterde luchtfiltersystemen moeten hebben.

De Nationale Vereniging van Theatereigenaren, wiens industrie duidelijk een financiële klap te verwerken kreeg, zijn verheugd met het nieuws. New York City is een belangrijke markt voor bioscoopbezoek in de VS; de heropening daar geeft filmdistributeurs vertrouwen bij het bepalen en vasthouden van hun theatrale releasedatums, en is een belangrijke stap in het herstel van de hele industrie. Maar er zal uiteraard uitgekeken worden naar de volgende stap naar een capaciteit van 50% om effectief winst te kunnen maken. Het enige waar nog niet over wordt gesproken is dat bioscoopbezoekers een vaccinatie certificaat moeten voorleggen alvorens ze toegang krijgen tot de zaal, laat staan dat er getest wordt op lichaamstemperatuur.

Er zijn echter heel wat complexen – inclusief AMC bioscopen – die zijn open gebleven, maar uiteraard zijn de bioscoopbezoeken gekelderd van 1,3 miljard tickets naar 220 miljoen in 2020. Tenet (2020) haalde 363 miljoen dollar op tijdens zijn boscooprelease en dat had 4 keer hoger kunnen zijn in normale tijden. Persoonlijk denk ik niet dat grote studio’s hun films zullen uitbrengen en nog zullen wachten tot het najaar. Het zullen voornamelijk de meer independent filmproducties zijn die hier van zullen genieten. Zelf betwijfel ik of ik zelf in een bioscoopzaal wil zitten zonder een vaccin in mijn arm. En laten we hopen dat ik niet de enige ben.

2 Comments

  1. Fabian

    Dat is inderdaad heel vroeg. Die groene kaart in Israel lijkt mij de enige weg vooruit als we dit virus in de kiem willen smoren.

    Reply
  2. Mitch

    Kinepolis blijft vooralsnog dicht. Wanneer niet op z’n minst 70% van de bevolking gevaccineerd is zie ik niet in dat je zomaar alles kan opensmijten. Misschien tijd om ook dat Russische vaccin toe te laten, zij doen het blijkbaar beter da Europa. Veel dikbetaalde mandatarissen die een verkeerde strategie hebben gekozen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *