The Marksman met Liam Neeson verovert de box-office

De nieuwste actiethriller van Liam Neeson, The Marksman (2021), domineerde aan de box-office het voorbije weekend in de States. Er zijn een beperkt aantal complexen open en tegenwoodig haal je al een nummer één positie met 3,7 miljoen dollar. De film werd geregisseerd door Robert Lorenz, Clint Eastwood’s langdurige regie-assistent.

Korte inhoud: Langs de grens tussen de VS en Mexico in Arizona heeft Jim Hanson (>Liam Neeson), een veeboer en Vietnamveteraan, het moeilijk. Zijn geliefde vrouw is net overleden aan kanker en de bank staat op het punt zijn enorme eigendom af te nemen. Zijn rustige leven wordt plotseling verstoord door de onverwachte komst van twee illegale immigranten die de grens naar zijn land oversteken.

Het gebeurt niet vaak dat regie-assistenten zich omvormen tot regisseurs, hoe vreemd dit ook moge klinken. Wanneer een regisseur wegens omstandigheden niet op de set kan zijn zou een regie-assistent de taken moeten overnemen. Maar de functie is toch compleet anders dan deze van een regisseur. Het is iemand die de klok in de gaten houdt en zowat de drilsergeant is op de set. En dat is nodig want een filmproductie kost véél geld en dus moet gedraaid worden in de zo kortst mogelijke tijd. De AD houdt de teugels sterk in handen, maar in wezen heeft het weinig te maken met het narratieve aspect. Je ziet dan ook meer camera-mensen of scenario-schrijvers de overstap maken naar de regisseursstoel net omwille van hun grotere betrokkenheid bij het verhaal.

Het script werd geschreven door Chris Charles, Danny Kravitz en de regisseur zelf, maar voor de rest is er geen betrokkenheid van Clint Eastwood. De 91 jarige man is momenteel bezig met de post productie van Cry Macho (2021), die zich ook al afspeelt aan de Mexikaanse grens. Eastwood is een Trump aanhanger en ik vermoed dat hij ook een grotere verdediger is van de muur – die eigenlijk vooral een groot hek is geworden. Toch heb ik het gevoel dat het script bedoeld was voor Eastwood, maar dat hij het uiteindelijk doorschoof naar zijn trouwe assistent.

Volgens de statistieken waren de bezoekers van deze film 45-plussers (1/3 van de kaarthouders) en afkomstig uit het Zuiden van Amerika. Na het zien van de trailer denk ik wel dat het een degelijk gemaakte actie-thriller is, en Liam Neeson regisseert zichzelf voor een groot stuk. Toch denk ik niet dat we met deze film veel zullen lachen, hoe krankzinnig het geheel ook is. Op 11 februari 2021 zou de film in Nederland moeten uitkomen, en wie weet misschien ook bij ons mocht er een versoepeling komen. Maar gezien we in een land leven waar enkelingen het niet zo nauw nemen met de quarantaine regeltjes, zou het kunnen dat het na een derde Covid-golf in maart is…

*** The Marksman trailer ***

2 Comments

 1. Hendrik

  Kan een kogelschot een auto doen flippen, ja?

  Reply
  1. Joos

   Het is een Tenet kogel.

   Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *