The Rental (2020) ** Blu-Ray recensie

‘Een van de succesvolste horrorfilms van deze zomer’ staat in het promopraatje van de distributeur voor The Rental (2020). Dat klinkt toch goed? Maar in een zomer geplaagd door een wereldwijde pandemie waarin de filmindustrie op zijn gat zit, is het ook weer niet moeilijk om bij het kransje van meest succesvolle films te horen, er zijn namelijk amper films uitgekomen… Nee, het regiedebuut van acteur Dave Franco zal niet de filmgeschiedenis ingaan als een originele en spannende horrorfilm. Daarvoor is het eerste deel te saai en het tweede deel te voorspelbaar.

Korte inhoud: Dertigers Charlie (Dan Stevens) en zijn vrouw Michelle (Alison Brie) besluiten er samen met Charlies broer Josh (Jeremy Allen White) en diens vriendin Mina (Sheila Vand) een weekendje op uit te trekken. Collega’s Charlie en Mina hebben immers iets te vieren want hun start-upbedrijfje heeft een broodnodige financiële injectie gekregen. Ze vinden een prachtige luxueuze, maar ook afgelegen villa aan de kust. Wanneer Mina het huis echter wil reserveren, wordt ze afgewezen. Gelukkig weet Charlie het huis wel te boeken.

Het uitgelaten viertal komt aan bij het huis en ontmoet de zonderlinge Taylor (Toby Huss), de broer van de eigenaar van het huis die de sleutels komt afgeven. Mina kan het niet laten om te vragen waarom ze het huis niet mocht huren. Taylor ontkent dat er racistische motieven voor de weigering zijn, maar Mina heeft het moeilijk dit te geloven. Die avond gaat Michelle vroeg slapen want ze wil de volgende dag een wandeluitstap maken. De anderen denken er echter anders over en besluiten xtc te nemen.

Charlie en Mina belanden onder invloed samen in de jacuzzi en de douche terwijl Josh uitgeteld in de zetel ligt. Uiteraard zijn Charlie en Mina de volgende dag te brak om mee te gaan wandelen en wanneer Josh en Michelle weg zijn, ontdekt Mina een camera in de douche. Iemand is hen aan het begluren en het moet haast wel de vreemde Taylor zijn. Maar ze kunnen het niet aan de twee anderen zeggen want dan komt hun avontuurtje uit…

Dave Franco (broer van James) zou je als acteur gezien kunnen hebben in Now You See Me of Nerve, maar The Rental is zijn regiedebuut. Samen met Joe Swanberg schreef Franco ook het scenario, en het is vooral het scenario dat niet helemaal kan overtuigen. Het eerste uur van de film ontwikkelt zich als een drama tussen twee bevriende koppels die ontdekken dat er geheimen zijn tussen hen. Michelle krijgt tussen de soep en de patatten te horen dat haar vriend Charlie een geschiedenis van vreemdgaan heeft, Josh voelt zich de minderwaardige in zijn relatie met Mina… Je ziet waar Franco naartoe wil, namelijk om de personages meer diepgang mee te geven waardoor je beter met hen kan meeleven.

Jammer genoeg maakt deze lange intro de personages niet sympathieker en kan het je eigenlijk geen lor schelen wat er met hen zal gebeuren. Het zorgt alleen voor een groot soapgehalte en een spanningsboog die zo slap staat dat er zelfs geen pijl in blijft liggen. Franco lijkt dit ook te beseffen en het laatste stuk van The Rental transformeert de film zich tot een heuse slasherhorrorfilm. En waar het eerste deel zo traag ging, lijkt het alsof in het laatste half uur alles niet snel genoeg kan gaan. Personages worden snel en klinisch vermoord en on to the next!


© Remain in Light

Het is een plotse stijlbreuk die een beetje geforceerd aanvoelt, hoewel Franco in het eerste deel al niet spaarzaam was met veel schaduwen en de dreigende muziek van Danny Bensi en Saunder Jurriaans. Maar toen gebeurde er gewoon niks mee. Franco laat wel zien dat hij een regisseur is die een goede vertolking uit zijn acteurs kan puren. Met de vertolkingen is immers helemaal niks mis, en dat is wel eens anders in dergelijke lowbudget(horror)films. Alison Brie, die Michelle speelt, is trouwens Franco’s vrouw.

Kortom, The Rental is een film die hinkt op twee gedachten en waarvan niet meteen duidelijk is wat de bedoeling van de makers is. Als pure horrorfilm is het eerste gedeelte immers te saai, als meeslepend drama zijn de personages dan weer te stereotiep en niet sympathiek genoeg. Met iets meer aandacht voor het scenario bij zijn volgende project, kan Dave Franco wellicht volgende keer een betere film maken. We schrijven hem zeker nog niet af!

The Rental is sinds verkrijgbaar op Blu-ray.


Review The Rental (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

rating

*** The Rental trailer ***

1 Comment

  1. Bjorn

    Wordt dit een constante waar regisseurs hun eigen vrouw casten in hun films (John Krasinski, Paul W.S. Anderson, Tim Burton, …)

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *