The Evil Dead (1981) *** 4k Ultra HD recensie

In essentie en objectief bekeken is The Evil Dead (1981) een vrij domme en goedkoop gemaakte film, maar op een manier dat het alle verwachtingen overstijgt en bijzonder boeiend is. Het feit dat ik het gevoel heb dat ik het zelf zou kunnen maken, is eigenlijk wel grappig – maar deze film is 40 jaar oud en er zitten wel een aantal technisch vernuftige shots in. The Evil Dead heeft slechte dialogen, slecht acteerwerk en laten we eerlijk zijn, een slecht verhaal met veel plotgaten. Maar datalles wordt echter bekroond met een kleurrijk hoofdpersonage. Ik denk dat naast de camera-pirouetten van regisseur Sam Raimi, deze film wel ook veel te danken heeft aan Bruce Campbell.

Korte inhoud: Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z’n eigen vrienden vechten voor z’n leven.

De film is het soort horror waar je je zich niet moet afvragen waarom de blondine in een donkere kelder afdaalt omdat ze een bizar geluid heeft gehoord, goed wetende dat er een seriemoordenaar rondloopt. Je moet hier gewoon aannemen dat de 5 jongeren een beetje naïef zijn. En wanneer ze bizarre dingen zien aan de hut en toch beslissen om er te blijven, dan moet je er als kijker niet zwaar aan tillen. Het was voor mij niet geheel duidelijk of Sam Raimi deze film heeft gemaakt om er eens goede mee te lachen, of dat hij serieus was. Misschien is deze film met opzet slecht gemaakt. Er is ook een scène waarin Ash (Bruce Campbell) aan Scott (Richard DeManincor) vertelt dat ze allemaal moeten weggaan, hem, Scott, Linda (Betsy Baker) en Shelly (Theresa Tilly), om zich dan te corrigeren omtrent Shelly omdat zij werd vermoord omdat ze bezeten was door een demon. Waarom laat Raimi toe om Ash feitelijke fouten te maken over de plot van de film? Heeft hij wijzigingen aangebracht en vergeten het script opnieuw te controleren op inconsistenties?

The Evil Dead heeft enkele intrigerende elementen in zich, zoals een boek van vlees en bloed en een maan die lijkt op een bloedmaan die zich vult met zwarte rook. Er is een ander moment in de film die overkomt als slapstick in plaats van geweld, waarbij Ash zijn vriendin Linda ironisch genoeg blijft slaan als ze bezeten lijkt te zijn. Deze horrorfilm verdient een andere kijkervaring. Het blijft verbazingwekkend, bijna veertig jaar later, hoeveel van dat soort spektakel Raimi wist te bereiken te midden van zo’n simpele productie. Veel daarvan is te danken aan Raimi’s regie en het werk van cameraman Tim Philo. Ondanks dat de hele film zich afspeelt in één hut en de kleine bosrijke omgeving eromheen, heeft The Evil Dead een enorm gevoel van plaats. En dat blijkt uit de schitterende shots die de film heeft kunnen opnemen, en dit kunnen we nu met deze 4k editie nog beter gaan waarderen. Er zijn tal van Raimi’s beroemde Dutch Angles (waarbij de camera onder een hoek gehouden wordt) en de vele sequence-shots die niet alleen zorgen voor een soepele narratie maar ons als kijker ook meer gaan betrekken bij het gebeuren. Maar Raimi weet ook wanneer hij op de ogen moet focussen van zijn acteurs om de bittere angst van een bepaald moment over te brengen, wanneer de karakters zich moet concentreren op het grijpen van een stuk gereedschap of een stuk vlees om het publiek te dwingen een stukje horror in miniatuur onder ogen te zien.


© Sony Pictures Home Entertainment

Er zit een vreemde komische energie in het hectische fysieke spel – de acteurs rennen kamers in en uit, zombies die opduiken uit de vloerplanken en uit wandkasten als in een kermis-attractie en dat met een bijna choreografische kwaliteit. Maar er is een reden waarom er een Evil Dead II (1987) is, de film heeft een gebrek aan middelen en daarom os de sequel ook gewoon een remake met meer middelen. Als het op Evil Dead aankomt, houden de mensen van de eerste, misschien ietwat gekke film. Maar ondanks de 4k beelden vind ik wel dat de film wat gedateerd aanvoelt, daar waar de sequel iets ironischer lijkt. De derde Army Of Darkness (1992) gaat dan weer volledig overboord met over-the-top geflipte Bruce Campbell toestanden. En later kwam de Evil Dead serie en zo werd het een echte franchise.

De 4k Ultra HD versie van The Evil Dead had al reeds op moeten uitkomen, maar we hebben de film pas in januari ontvangen. Het is en blijft een film voor de liefhebbers van het genre.


Review The Evil Dead (1981)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** The Evil Dead trailer ***

5 Comments

 1. Fabian

  De eerste Evil Dead was een beetje zoals Blair Witch, goed concept gemaakt met weinig middelen, en je werd erdoor verrast omdat je er in het begin niet veel van had verwacht.

  Reply
 2. Rayben

  Dit is een zalige film, tezamen met Texas Chainsaw Massacre.

  Reply
 3. Roel

  Ik heb alleen de remake gezien, en Army of Darkness wat ik een bizarre horror-komedie vond.

  Reply
 4. Odyssey

  Ik denk dat het ondanks zijn leeftijd nog steeds standhoudt. Er zijn veel gruwelen uit die tijd die, hoewel vermakelijk, niet zo eng zijn in vergelijking met moderne horrorfilms, maar Evil Dead heeft alles en werkt. Zelfs de remake (niet de sequel maar de effectieve 2013 remake) verpest het niet, het is in ieder geval een passend eerbetoon en metgezel. Ik ben ervan overtuigd dat Evil Dead nog tientallen jaren zal voortleven.

  Reply
 5. Werner

  Wie deze film geen 5 sterren geeft,kent niets van echte horrorfilmen.
  Dit is met voorspring de engste film ooit gemaakt,en zelfs nu nog stukken beter dan de huidige horrorfilmen.5 sterren dus

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *