“Westworld” (2020) seizoen 3 op Blu-ray

We hebben seizoen 1 en seizoen 2 van Westworld besproken, voor de volledigheid gaan we nu ook de release van de Blu-ray van “Westworld” (2016-2020) seizoen 3 bespreken. De fantastische reeks gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973 van Michael Crichton en geschreven door het genie Jonathan Nolan en de talentvolle Lisa Joy.

Korte inhoud: De serie speelt zich af in het fictieve Westworld, een technologisch geavanceerd western-themapark, dat volledig wordt bevolkt door androïden die “hosts” worden genoemd. Deze komen tegemoet aan de wensen van de goed betalende bezoekers die “guests” worden genoemd. De gasten kunnen doen wat ze willen in het park, zonder angst voor vergelding van de inwoners. Het park kent ongeveer tweeduizend verschillende inwoners, die elk hun eigen verhaallijnen spelen.

In het derde seizoen volgen we het verhaal verder van Dolores (Evan Rachel Wood), nadat ze uit het park ontsnapte en haar eigen lichaam recreëerde. Ze bezoekt het huis van Gerald (Thomas Kretschmann), een voormalige aandeelhouder van Delos. Door gebruik van een VR-bril foltert Dolores hem tot hij vertrouwelijke informatie van een bedrijf genaamd Incite aan haar overdraagt. Enkele maanden later in Los Angeles heeft de voormalige soldaat Caleb (Aaron Paul) het moeilijk met het verlies van zijn vriend Francis (Kid Cudi), die omkwam tijdens een gevecht. Er niet in slagend een betere job dan constructiewerker te verwerven, weet Caleb de eindjes aan elkaar te knopen door kleine misdaden die hem worden aangeboden via een app genaamd Rico. Charlotte (Tessa Thompson) in afwezigheid van William, neemt ondertussen controle over Delos. Ze duid Bernard (Jeffrey Wright) aan als verantwoordelijke voor het Westworld bloedbad. Die leeft ondergedoken op een veehouderij in zuidoost Azië. Wanneer twee medewerkers daar Bernard herkennen en denken hem in te leveren, verzet Bernard zich. Hij weet later ook vervoer naar het park te verzekeren.

Persoonlijk vind ik de vorige seizoenen beter. De show wordt steeds inconsistenter. De techniek heeft niet veel zin; ze hebben high-end AI, maar tegelijkertijd zeer low-tech beveiligingssystemen en verdedigingen. Ze hebben geweldige robots die alles kunnen, drones en wapens die doelen automatisch vergrendelen, maar mensen in het rijkste bedrijf gebruiken basiswapens die niet verschillen van die in de jaren 70. Ook de gastheren zijn te vreemd. Ze kunnen soms gemakkelijk worden gedood met een schot op het lichaam, maar soms worden ze wel 20 keer neergeschoten, maar ze blijven lopen alsof ze onsterfelijke Terminators zijn, zonder enig gevoel.© Warner Home Video

De plot is ook slecht. Wat wil Dolores echt? Ze wilde vrij zijn en wraak nemen in seizoen twee, nu in seizoen drie wil ze plotseling de mensheid redden? En door er veel van te doden? Het heeft absoluut geen zin. Het is erg onduidelijk wat elk personage wil, of wat hun specifiek doel is of verlangen. Niemand lijkt echt een mens te zijn. Alle vecht- / achtervolgings- / schietscènes zijn te dom en te saai om na te vertellen. Geen van de personages heeft een strategie, maar ze kunnen op de een of andere manier alle kogels ontwijken. En wanneer de ergernis groeit begin je je ook te ergeren aan vanalles en nog wat. Seizoen 3 voelt alsof het is geschreven door een heel ander creatief team. Het voelde meer als een verwaterde versie van Blade Runner dan van Westworld. Wat de eerste twee seizoenen geweldig maakte, zijn de kwetsbaarheden en mensachtige beperkingen van de gastheren. Dat is allemaal weg! De schrijvers vergeten zelfs hoeveel ‘krachten’ ze aan hun karakters hebben gegeven. Het verandert van een diep bevredigende spannende sci-fi in ‘s werelds slechtst geschreven superheldenreeks.

Westworld is vanaf 2 december 2020 beschikbaar op DVD, Blu-ray en 4K UHD, met heel wat bonus-materiaal en making of filmpjes.

*** Westworld season 3 trailer ***

2 Comments

  1. Fabian

    “Westworld” was een meesterwerk, maar wat dit derde seizoen ook was, het is middelmatig. Deze show is volledig getransformeerd in iets heel anders, en niet op een goede manier. Nu is het slechts een gerecyclede dystopische versie van Westworld, in de vorm van I-robot, Space Oddyssey en duizend andere originele en betere films.

    Reply
  2. Daan

    Sinds “The Haunting Of Bly Mannor, ik heb nog nooit zo’n onzin op tv gezien, het was crap.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *