Enola Holmes (2020) **** recensie

Een nieuwe geslaagde film voor Netflix is deze Enola Holmes (2020) wel, want er is al sprake van een sequel. Sherlock Holmes hebben we al in veel gedaantes gezien, van een piepjonge man in Young Sherlock Holmes (1985), een vechtlustige en misantropische actieheld in Sherlock Holmes (2009), tot een stokoude man in Mr. Holmes (2015). We hebben zelfs een muisversie gehad met Basil the Great Mouse Detective (1987) en een dokter met House MD, maar nog nooit een serie over zijn kleine zus. Het is gewoon een genoegen om te zien hoe iemand die erg slim is en zich niet al te druk maakt over sociale vaardigheden, mysteries oplost die niemand anders lijkt te kraken.

Enola Holmes (Millie Bobby Brown) is de jongste zus in de beroemde familie Holmes. Ze is een vrijlopende, wilskrachtige en grensverleggende jonge vrouw. Ze is buitengewoon intelligent, opmerkzaam en inzichtelijk, en ze trotseert de sociale normen voor vrouwen van die tijd. Haar moeder, Eudoria (Helena Bonham Carter), heeft haar alles geleerd, van schaken tot jujitsu, en moedigde haar aan om elk boek in hun huis, Ferndell Hall, te lezen, en ze is een grote fan van woordspelletjes.

Korte inhoud: Op de dag van haar zestiende verjaardag wordt Enola wakker en ontdekt dat haar moeder is verdwenen, met alleen nog wat verjaardagscadeautjes. Enola ontmoet haar broers Mycroft (Sam Claflin) en Sherlock (Henry Cavill), maar ze herkennen haar aanvankelijk niet, omdat ze haar al jaren niet meer hebben gezien. Sherlock vindt haar een intelligent meisje, terwijl Mycroft haar lastig vindt; Als haar wettelijke voogd is Mycroft van plan haar weg te sturen naar een school die wordt gerund door de strenge Miss Harrison (Fiona Shaw). Enola vindt aanwijzingen en geld achtergelaten door haar moeder en ontsnapt, vermomd als een jongen. In de trein vindt ze de jonge burggraaf Tewkesbury (Louis Partridge) verborgen in een reistas. Ze denkt dat hij een dwaas is, maar waarschuwt hem dat een man, Linthorn (Burn Gorman), met een bruine bolhoed in de trein naar hem op zoek is. Om te ontsnappen, springen Enola en Tewkesbury samen uit de trein en vluchten naar Londen.

Vermomd als een echte Victoriaanse dame, blijft ze haar moeder traceren en laat ze cryptische berichten achter in de persoonlijke advertenties van de krant die Eudoria kan vinden. Terwijl Enola doorgaat met het zoeken naar haar moeder, probeert Linthorn haar te vermoorden, maar ze slaagt erin om explosieven af te zetten en te ontsnappen. Ze besluit dat in plaats van verder te zoeken naar haar moeder, ze eerst Tewkesbury opnieuw moet vinden om hem te redden, omdat hij zichzelf niet kan verdedigen. Mycroft heeft ondertussen inspecteur Lestrade (Adeel Akhtar) van Scotland Yard in dienst genomen om Enola op te sporen.© Netflix

De film is aan adaptatie van de Nancy Springer jongvolwassenen boekenreeks The Enola Holmes Mysteries in regie van “Fleabag” regisseur Harry Bradbeer. Ja het is een film die volledig aansluit bij het progressieve gedachtegoed van onze tijd waarin deze jonge vrouw kan bewijzen dat ze net zo capabel is als haar volwassen broers. Millie Bobby Brown had al indruk gemaakt in “Stranger Things” en hier bewijst ze dat ze echt wel een veelzijdige actrice is. Henry Cavill is dan weer een vaste waarde en is wederom uitstekend als Sherlock.

Hoewel de allerjongsten – voor wie deze film eigenlijk wel een beetje is bedoeld – misschien zullen worstelen met de meer dan 2 uur lange duurtijd, biedt Enola Holmes veel plezier en een universele boodschap van empowerment waar kijkers van vele leeftijden van kunnen genieten, en vooral de meisjes en jonge vrouwen. Het is ook een uitstekend voertuig voor de hoofdactrice, die eindelijk een uitgebreid assortiment kan laten zien dat verder gaat dan “Stranger Things”. Maar meestal is het gewoon leuk om eindelijk een film te hebben die niet zwaar aanvoelt. Op een moment dat er een tekort aan nieuw entertainment is, hebben we hier het perfecte escapisme waar we wanhopig op zaten te wachten. Enola Holmes is een leuke afwisseling op de Sherlock saga en ik hoop dat er nog veel vervolgfilms mogen komen. De film is op Netflix vanaf .


Review Enola Holmes (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Enola Holmes trailer ***


1 Comment

  1. Mike

    Begin is goed, maar nadien valt de film toch wat als een pudding in mekaar. Er zitten ook wat scènes in die enorm lijken op de Downey Jr Sherlock Holmes

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *