Veronica Mars Seizoen 4 (2019) **** DVD Recensie

Voordat Kristen Bell als Eleanor Shellstrop naar de hemel ging in de Netflixhit “The Good Place” was Bell drie jaar lang het gezicht van de humoristische detectiveserie “Veronica Mars” (2004-2019). De serie rond het detectivebureau van Keith Mars en zijn dochter Veronica liep drie seizoenen lang vanaf 2004 en wist een schare trouwe fans aan zich te binden. Het waren ook die fans die in 2013 via crowdfunding een film financierden. En nu is er een vierde seizoen waarin Veronica doet wat ze als geen ander kan: misdaden oplossen in haar thuisstad Neptune terwijl ze ondertussen sarcastische oneliners rondstrooit.

Korte inhoud: Op het eerste gezicht lijkt alles peis en vree in Neptune. Veronica (Kristen Bell) en haar vader Keith (Enrico Colantoni) onderzoeken met hun detectivebureau Mars Investigations een rattenplaag bij een plaatselijke handelaar en betrappen een rijke echtgenoot op ontrouw. Maar spring break komt eraan en dat wil zeggen dat duizenden Amerikaanse scholieren Neptune overspoelen in een groot feest van drank, drugs en seks.

Velen van de jongeren verblijven in het lokale hotel Sea Sprite, maar hun vakantie wordt hardhandig onderbroken wanneer er een bom ontploft in het hotel en er vier doden vallen. De bom lijkt een alleenstaand geval tot er in de stad nog ontploffingen plaatsvinden. Iemand lijkt het gemunt te hebben op de lokale handelaars in Neptune en dan valt de verdenking al gauw op Richard ‘Big Dick’ Casablancas (David Starzyk) die de gronden wil opkopen om er dure appartementen op te zetten.

Vader en dochter Mars worden ingehuurd door congreslid Daniel Maloof (Mido Hamada) wiens jongere broer slachtoffer is van de eerste bomaanslag. Onder de vredige oppervlakte van Neptune blijken allerlei duistere zaakjes te borrelen. Ondertussen hebben de Marsen ook op privévlak hun bekommernissen. Keith sukkelt met zijn gezondheid en Veronica wordt tot haar eigen schok ten huwelijk gevraagd door haar vriend Logan Echolls (Jason Dohring).

Als er een Olympische discipline ‘sarcastische oneliners rondstrooien’ bestond, dan zouden vader en dochter Mars samen bikkelen voor het hoogste trapje. De humor en lichtvoetigheid is altijd een van de sterke kanten van “Veronica Mars” geweest en ook in dit vierde seizoen komen weer enkele leuke quotes voorbij, zoals ‘My day is complete. Veronica Mars has accused me of evil,’ of ’The world stopped making sense the day that Prince died’). Samen met de felle vrolijke kleuren en de luchtige popmuziek (de titelsong ‘We Used to be Friends’ van The Dandy Warhols is onder handen genomen door Chrissie Hynde van The Pretenders) maakt dit van “Veronica Mars” schijnbaar een luchtige detectivereeks.

Maar vergis je niet, want ondanks de luchtige verpakking schuilt er heel wat donker in Neptune en zijn inwoners. In de eerste aflevering vallen er meteen vier doden, geweld wordt niet geschuwd en Veronica sleurt uit de vorige reeksen een hele rugzak mee (haar moeder is dood, haar beste vriendin is vermoord, ze werd misbruikt…). Ook haar relatie met bad boy Logan, die nu militair is en in therapie is, verloopt niet via een leien dakje. En omdat de serie nu bij Hulu zit, mag er meer gevloekt en gerollebold worden.

Het kan als een puntje van kritiek gezien worden dat bedenker Rob Thomas de hoofdpersonages niet heeft laten mee-evolueren met hun leeftijd. Veronica lijkt nog steeds door het leven te fietsen als een onbezonnen tiener, terwijl ze als thirtysomething ondertussen toch iets meer verantwoordelijkheid mag hebben. Andere personages hebben wel de stap naar volwassenheid gezet, zo is Wallace Fennel (Percy Daggs III) vader en werkt Leo D’Amato (Max Greenfield) nu bij de FBI.

Daarnaast duiken er nog heel wat bekende koppen uit de serie op, zoals Weevil Navarro (Francis Capra), Cliff McCormack (Daran Norris), Dick Casablancas (Ryan Hansen), Vinnie Van Lowe (Ken Marino), Liam Fitzpatrick (Rodney Rowland) of Max (Adam Rose). Nieuw in de cast zijn o.a. JK Simmons, Patton Oswalt, Izabela Vidovic en Kirby Howell- Baptiste. Niet alle personages zijn even goed uitgewerkt en sommigen oude bekenden hebben slechts een veredelde cameo en dat is jammer.


© Warner Home Video

Maar vader en dochter Mars zijn duidelijk de sterren van deze show en dus gaan zij lopen met de beste dialogen en de meeste screentime. Terecht overigens, want Bell en Colantoni spelen deze personages heel natuurlijk en geloofwaardig. Het vierde seizoen van “Veronica Mars” eindigt met een serieuze cliffhanger (met boze fans en petities tot gevolg). Momenteel is nog niet bekend of er ook een vijfde seizoen volgt, maar moest dat er komen, zal Veronica weer de handen vol hebben.

Al bij al is het vierde seizoen van “Veronica Mars” een aangename kijkervaring die vooral fans van het eerste uur zal plezieren. De chemie tussen Bell en Colantoni en tussen Bell en Dohring is er nog steeds, de kenmerkende humor is opnieuw aanwezig en het mysterie van de bommaker is goed schreven met enkele boeiende wendingen. Veronica Mars is een personage waar zeker nog toekomst in zit, of die in Neptune ligt, is nog niet zeker. Maar wat mij betreft mag het vijfde seizoen volgen!

De DVD met de acht afleveringen van seizoen 4 verspreid op twee schijfjes is inmiddels verkrijgbaar. Hierop staat ook een paneldiscussie van Comic-Con 2019, leuk om de cast bezig te zien, maar verder niets toevoegends aan het verhaal, behalve misschien dat Bell en Thomas van “Veronica Mars” de nieuwe “Murder, She Wrote” willen maken. Jullie kunnen deze DVD reeds aanschaffen of wachten tot voor de boxset met de 4 seizoenen.


Review Veronica Mars – seizoen 4 (2019)
Recensie door op

Beoordeling: / 5

rating

*** Veronica Mars seizoen 4 trailer ***

1 Comment

  1. Elize

    Ik ben wel fan van de serie. Ook al heb ik mijn reservaties over de autobom. [SPOILER] Alle andere bommen van Penn waren grondig gepland. Ik begrijp dat hij hier op het laatste moment moeite deed, maar het idee dat zijn plan de hele tijd was om een bom in Veronica’s auto te plaatsen en te hopen dat er om 17.00 uur iemand in de auto zit, is gewoon niet logisch. Het voelde als een handige afsluiting voor mij. Veronica trouwt met Logan, Veronica ervaart tijdelijk geluk en vrede, Veronica’s wereld valt uit elkaar op het moment dat ze dacht dat ze veilig was, Logan gaat gemakkelijk weg omdat hun relatie nergens anders heen kan.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *