Mississippi Burning regisseur Alan Parker overleden (1944-2020)

Regisseur Alan Parker, die werd genomineerd voor de Oscar van Beste Regisseur Oscar voor de film Midnight Express (1978) en 10 jaar later opnieuw voor Mississippi Burning (1988), stierf vrijdag in Zuid-Londen. Hij was 76. Zijn dood volgde op een lange, niet nader gespecificeerde ziekte, zei een woordvoerster van het Britse Filminstituut.

Alan Parker was een veelzijdig regisseur die altijd wel garant stond voor kwaliteit, wat het genre ook mocht zijn. Zo regisseerde hij ondermeer Fame (1980) over een middelbare school voor podiumkunsten in New York. Daarnaast was er ook nog Birdy (1984), gebaseerd op een roman van William Wharton over een jongen die een erotische fascinatie had voor het vogelleven. Eén van mijn favoriete films was Angel Heart (1987), een neo-noir film met Robert De Niro en Mickey Rourke die flirte met de X-rating maar uiteindelijk toch een R-rating kreeg. En er was ook nog Angela’s Ashes (1999) gebaseerd op de populaire autobiografie van Frank McCourt over een sociaal drama van een gezin die van de States terugkeer naar het geboorteland.

Alan had een grote liefde voor muziek, en was vooral gefascineerd door waar gebeurde verhalen. Zijn films hadden vooral een donkere ondertoon en vrolijk werd je er niet van, maar des te meer werd je meegezogen door het drama en blijven zijn films branden op het netvlies. Zijn laatste film was The Life of David Gale (2003) met een geweldige Kevin Spacey in de hoofdrol. Hopelijk zullen er heel wat 4k UHD versies van zijn films verschijnen. Zijn films hebben een stempel gezet op de filmgeschiedenis. RIP Mr. Alan Parker.Picture Alan Parker – courtesy of Lisa Moran Parker

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *