Angel Heart (1987) ***½ Blu-ray review

Een uitstekende Blu-ray waar ik al een tijdje op zit te wachten is deze van Angel Heart (1987) van Alan Parker. De regisseur stond bekend voor zijn uitstekende gevangenis-thriller Midnight Express (1978), maar had ook een paar flops op zijn naam staan, met name Shoot the Moon (1982) en Birdy (1984). Parker moest kost wat kost met een blockbuster voor de dag komen, en dus moest hij uitpakken met een mainstream film die zowel grote namen (De Niro, Rourke) omvatte, alsook een redelijk comfortabel productiebudget (17 miljoen dollar). Het werd uiteindelijk geen gigantisch bioscoopsucces. Daarentegen vond het zijn publiek met de video-release.

angel heart,midnight express,trevor jones,shoot the moon,filmbespreking,birdy,alan parker,mickey rourke,robert de niro,michael seresin,nine  weeks,barfly,lisa bonet,dvd,review,universal

Korte inhoud: Harry Angel (Mickey Rourke) is een serieuze privédetective. Hij wordt ingehuurd door een man, die zichzelf Louis Cyphre (Robert De Niro) noemt, om de zanger Johnny Favorite op te sporen. Iedere persoon die hij ondervraagt, vertelt hem dat Johnny op mysterieuze wijze vermoord is. Hij ontdekt onbekende dingen over zichzelf en Cyphre, die hem in levensgevaar brengen.

Angel Heart is bovenal een oefening in stijl en sfeer-schepping. We bevinden ons in een bloedheet New Orleans en snuiven er de occulte sfeer op in een zwart-wit achtige kleurenfotografie van Michael Seresin. Je wordt er niet vrolijk van. Alle felle kleuren zijn uit het beeld gehaald of ondergingen een sterke kleurcorrectie. Jazz-muziek, zwarte magie, zweet, bloed en moord zijn de ingrediënten van deze thriller. Parker komt uit de wereld van de publiciteit en je ziet duidelijk aan bepaalde afgelikte shots dat hij niet vies is om “mooie beeldjes” te maken. Maar in tegenstelling tot een Michael Bay, blijven zijn personages en zijn verhaal bijzonder goed uitgewerkt, en dat maakt van hem een groot filmmaker. Het feit ook dat deze prent nog niet gedateerd is, wijst erop dat we hier te maken hebben met een talentvolle regisseur.

Rourke is de perfecte cast voor deze film. En ook kwam hij maar net uit de populaire Nine ½ Weeks (1986) waar hij zowat een mannelijk seks-icoon werd, laat hij voor deze film de gezichtcrèmes en de strakke pakjes achterwege. Hier krijgen we een ongeschoren sloddervos te zien die rookt als een Turk en regelmatig last heeft van overtollig zweet. In bepaalde scènes zien we hem ook rondlopen met een belachelijk neus-beschermertje. Rourke had geen beetje schrik om zijn imago van pretty boy oneer aan te doen. Meer nog, ditzelfde jaar zagen we hem ook als dronkenlap in Barfly (1987).

Daartegenover zien we Robert De Niro in een veredelde cameo-rol, want meer kan je het niet noemen. De acteur staat wel op alle affiches, maar komt met moeite 5 minuten in beeld. En toch werpt hij een donkere en angstaanjagende schaduw over dit verhaal die zijn impact niet mist. Maar laat me duidelijk zijn, ik had hem liever wat meer in actie gezien.

Kortom, Angel Heart is een geslaagde thriller met knipoogjes naar de film noir genres uit de jaren ’50, het fantastische genre, de horrorfilms en zelfs de soft porno films met een naakte, exotische Lisa Bonet (die eveneens breekt met haar imago van brave dochter uit de Cosby show). Een controversiële film met een sfeer die blijft plakken als zweet tijdens een hete zomernacht, versterkt met buitengewoon knappe vertolkingen van zowat alle personages en een geslaagde muziekscore van Trevor Jones. Het verhaal lijkt enorm ingewikkeld met een structuur van een nachtmerrie, maar op het einde, wanneer het bloed is vergoten en het stof is gaan liggen, kunnen we snel de eindjes aan elkaar knopen. Het is het soort film waar je op het einde de gehele film opnieuw door je geest wil halen met de kennis die je pas op het einde hebt gekregen, en ja, alles klopt.


 angel heart review animated picture angel heart review animated picture angel heart review animated picture
© Universal Pictures Benelux

Op de Blu-ray, uitgegeven door Universal, vinden jullie niet alleen de audio-commentaar van Alan Parker over de gehele film, maar tevens heel wat documentaires over voodoo. Het grappig is dat ze bijna allemaal vertellen dat de film allesbehalve een realistisch portret maakt van de occulte, maar voornamelijk beruste op sensatiezucht. Toch mooi van de producers om dit ook ongecensureerd duidelijk te maken. We hadden een trailer online gezet, maar deze werd verwijderd door één van de vele distributeurs. Idioten heb je spijtig genoeg overal, en zelfs bij marketing departementen.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 26 mei 2010

5 Comments

 1. Stefaan

  De film doet me een beetje denken aan The Ninth Gate van Roman Polanski, hoewel deze iets minder burleske is. Zowel de uitwerking, personages en het verhaal zitten goed. Spijtig ook dat deze zo weinig succes had in de bios. Verdient als je ‘t mij vraagt, veel meer aandacht dan die Polanski film.

  Reply
 2. Murray

  Is één van mijn favoriete films, geweldig duister sfeertje. Ik heb het einde nooit zien aankomen, en nochtans waren er voldoende aanwijzingen, te beginnen met de naam van De Niro. Wil deze zeker wel in high def.

  Reply
 3. Pak-Man

  Ik kan me nog ee paar zaken herinneren uit die film, uiteraard Louis Cypher (yeah dude, I got it) en de kleine borstjes van Lisa Bonnet. Als tiener had dit wel een indruk achter gelaten…

  Reply
 4. Thimothy

  Niet enkel de film noir fotografie maar de dreigende muziek van Trevor Jones was bijzonder knap. Ook die opzwepende jazzmuziek en oude blues nummers mist zijn uitwerking op ons gemoed niet. Heel knap.

  Reply
 5. Maciabel

  De film heeft een sterk scenario met een nog sterkere ambiance. Beste keuze is ongetwijfeld de verhuizing naar Louisiana, waar Parker een broeierig portret kon maken met locaties en muziek. Louis Cyphre is natuurlijk een dead giveaway, maar desondanks verliest het detective gegeven nergens z’n mystiek. De casting zit bijzonder goed, met een zalige vertolking van Rourke. Een film die nog niet veel van zijn kracht heeft verloren.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *