Ontgoocheling voor Shrek Forever After

Aan het Shrek succesverhaal lijkt uiteindelijk een einde te komen. Ook al bracht Shrek Forever After (2010) van Mike Mitchell een slordige 71,3 miljoen dollar in het laatje tijdens het openingsweekend, is dit toch wel een bittere pil voor DreamWorks Animation. Het productiebudget bedroeg 165 miljoen dollar en de winst zal met deze cijfers toch wel beperkt blijven. De verrassing was groot gezien de film de wijdste release kreeg op zowat 4395 schermen! (zelfs een film als Avatar werd maar in 3452 vertoond en deed het nog beter). De marketing-campagne was gigantisch (ook bij ons), Shrek kreeg een ster op de Hollywood Walk of Fame en er werd aangekondigd dat dit de laatste film zou worden. De vorige Shrek the Third (2007) bracht in zijn openingsweekend bijna het dubbele op. Zelfs Shrek 2 (2004) deed een weekend-recette van 108 miljoen dollar. Het is duidelijk dat de verwachtingen voor Shrek Forever After bijzonder hoog lagen.


© DreamWorks Animation

En neen, dit heeft niets met de release van Iron Man 2 (2010) te maken, die ondertussen al aan zijn derde week was begonnen en in het weekend nog maar een kleine 30 miljoen binnenhaalde. De reden voor de ‘opening in mineur’ heeft misschien wel iets te maken met het feit dat het publiek stilletjes aan genoeg begon te krijgen van de Shrek-franchise . Daarnaast waren de recensenten niet laaiend enthousiast over de prent. Er werd de filmmakers verweten dat ze deze enkel en alleen voor het geld hadden gedaan en weinig ambitie vertoonden om er een goede film van te maken. Het strikt noodzakelijke en de aloude ingrediënten werden in deze 90 minuten durende film gestoken, meer niet. Het zou niet alleen koud onthaald worden door de kinderen, als flets bevonden door de volwassenen. En blijkbaar zouden de grappen ook ver te zoeken zijn. De keuze om een verhaal te vertellen over de midlife-crisis van Shrek was misschien ook niet het meest interessante uitgangspunt.

Persoonlijk denk ik dat velen zijn afgehaakt na het zien van Shrek the Third, wat toch wel een zwak vervolg was. De film was saai, Eddie Murphy, Mike Myers, en Antonio Banderas mochten wel uitstekende (stem-)vertolkingen geven, hun dialogen waren gewoon niet van niveau. De slimme humor en de cynische ondertoon uit de vorige twee films ontbrak. Je kunt je zelfs afvragen waarom ze überhaupt een 3de film hebben willen maken, laat staan een 4de. Geld. Ja, inderdaad; maar deze keer zouden ze wel eens hun winst van de derde film kunnen verliezen door de tekorten van de 4de. We zullen zien hoe Shrek 4 het de komende weken nog zal doen. Ondertussen zal het moeten opboksen tegen dat ander blockbuster kanon die op 28 mei in de US zal openen, Prince of Persia: The Sands of Time (2010).

***Related Posts***
17/03/2010: Shrek Forever After wordt de laatste Shrek-film
20/01/2009: Planet 51 heeft veel weg van Shrek
29/01/2007: Shrek the Third trailer
03/04/2006: Puss in Boots: The Story of an Ogre Killer
23/03/2006: Shrek the Third in de maak

5 Comments

 1. Maarten

  2 Problemen denk ik.
  Eerste het is al de 4 de film mensen gaan niet altijd naar de bigscreen om nog eens zo’n verhaal te zien.
  Tweede bioscoop is duur als je met heel het gezin moet gaan.
  Liever iets nieuws op de bigscreen en mischien huur ik de film wel eens. is nog steeds de goed kopere manier en vaak leuker.

  Reply
 2. Sammy

  Laten we eerlijk zijn, Dreamworks is Pixar niet. Ze hebben een geslaagde Shrek film gemaakt, maar alle sequels waren gewoon niet goed genoeg.
  Ook hun Monsters Vs Aliens was afschuwelijk, en breek mijn mond niet open over Madagascar. Niet alleen een zwak verhaal, maar tevens klungelige karakters.

  Reply
 3. Murray

  Was te verwachten. Het derde deel trok op de ballen en geheel niet grappig of spannend. Sta dus ook niet te springen om deze film te zien.

  Reply
 4. Claas

  Net zoals bij ‘Ice Age’ hebben de sequels heel wat van hun bonte pluimen verloren, maar dit 4de deel is zeker wel beter dan ‘Shrek the third’. In in 3D heeft het net dat tikkeltje meer. De eerste twee Shrek-films blijven wel de beste.

  Reply
 5. Joris

  Forever After is niet zo grappig als zijn trailer. De hadden beter gestopt na de eerste film wat mij betreft.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *