The Mask of Zorro (1998) **** 4k UHD recensie

Ook The Mask of Zorro (1998) moest zijn 4k UHD versie krijgen. TriStar Pictures had samen met Amblin Entertainment een slordige 95 miljoen bijeen gekregen om deze ambiteuze Zorro film te maken, en het mocht lonen want de film bracht al 250 miljoen op tijdens zijn bioscooprelease en werd een ware hit op de DVD markt. De film wordt ook om de haverklap uitgezonden op televisie (inclusief vanavond op VIER). Er kon tevens geen betere acteur gevonden worden als Antonio Banderas om de titelrol te spelen, en de sequel The Legend of Zorro (2005) liet niet op zich wachten. Is 4 sterren op 5 niet wat veel voor een simpele Hollywoodfilm? Wel, niet als hij perfect in mekaar zit.

Korte inhoud: Het is twintig jaar geleden sinds Don Diego De La Vega (Anthony Hopkins) zijn laatste heldendaad als Zorro heeft verricht. Maar de onderdrukking duurt voort en hij zal een opvolger moeten vinden die wil vechten voor het Mexicaanse volk. Hij neemt Alejandro Murietta (Antonio Banderas) onder zijn hoede, een struikrover met een ‘vaag’ verleden, en zal hem de leer van zorro overdragen. Samen met Murietta wordt Zorro de grootste held die De La Vega eens was. Samen strijden ze voor de vrijheid van het volk en de waarheid omtrent de afkomst van de mooie Elena (Catherine Zeta-Jones)…

De regie van de film lag in handen van Martin Campbell, een mainstream-regisseur die vaak een karakter in een nieuw tijdperk kan loodsen, dat deed hij tweemaal met James bond (GoldenEye en Casino Royale) en hier met de figuur van Zorro. Maar uiteraard mag ook veel lof gaan naar scenaristen John Eskow, Ted Elliott en Terry Rossio die de beslissing hebben genomen om niet één maar twee zorro’s op te voeren. Een gewaagde zet maar het duo Banderas-Hopkins werkt perfect en qua verhaal hebben we een een knappe wisselwerking tussen de oude en nieuwe generatie, alsook heel wat komisch vertier.

De film is al zo vermakelijk als opwindend. Het is een overheerlijke actiefilm met een geweldige muziekscore van James Horner die wel iets weg had van zijn score die hij schreef voor Willow (1988). The Mask Of Zorro geniet tevens van uitstekende cameravoering en belichting van Phil Meheux, de getrouwe DoP van Campbell. Een goede film valt of staat met zijn casting, en naast de twee hoofdrollen brengt Catherine Zeta-Jones schoonheid en Stuart Wilson en Matt Letscher zijn twee kleurrijke slechteriken die een megalomaan plan hebben voor de verovering van een groot gebied. Zelfs de ondersteunende personages brengen voldoende gewicht aan het verhaal en door ze te casten met sterke acteurs, is The Mask of Zorro een schot in de roos.© TriStar Pictures / Amblin Entertainment

Om de film nu opnieuw te zien in 4k in een compleet nieuwe kijkervaring en de film heeft 22 jaar na datum nog niet veel van zijn kracht verloren. De film is nu net zo goed als toen hij voor het eerst werd uitgebracht. De film begint langzaam, maar ontpopt zich tot een heuse actie, met veel zwaardgevechten en acrobatische stunts, en gevechten met tientallen figuranten. Het herinnert aan de tijd dat stunts en speciale effecten in verhalen werden geïntegreerd, in plaats van andersom.

Op de 4k UHD schijf staan heel wat extraatjes, waaronder ook de audio-commentaar van de regisseur, deleted scenes en een exclusieve documentaire. Vanavond op is de film te zien om 20:25 op Vier.


Review The Mask of Zorro (1998)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** The Mask of Zorro trailer ***

2 Comments

  1. Jon

    Wat mij betreft de beste Zorro film ooit gemaakt. De muziek speelt inderdaad ook wel een belangrijke factor. Ook wel de enige film met Catherine Zeta-Jones die de moeite is.

    Reply
  2. Vince

    Deze film is een bloedverwant van ‘Raiders of the Lost Ark’. Een terugblik op de oude dagen van actieavonturenreeksen uit de jaren 30 en 40. Non-stop actie met goede stunts en effecten die op de set zijn verwezenlijkt in plaats van in de computer. Een heldhaftige hoofdrolspeler die een onstuimige romantische swashbuckler is. Een beetje geweld en duisternis, maar vooral de juiste hoeveelheid komedie. Het is perfect als je het mij vraagt. Een film als deze kijken op een zaterdagmiddag is pure filmmagie. The Mask of Zorro is een echte onderschatte filmklassieker, dus zeer blij met de 4 sterren.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *