Spike Lee’s Da 5 Bloods uit op Netflix

Spike Lee kon geen beter moment vinden dan nu, te midden van de controversie na de moord van een politieagent op een zwarte man, om zijn film Da 5 Bloods (2020) uit te brengen op Netflix en VOD. Op zijn sociam media kanalen had de regisseur en scenarist aan 94 seconden video gedeeld van 3 incidenten waarbij een politieagent een zwarte man hadden vermoord tijdens een arrestatie. De titel op de video luidde: “Zal de geschiedenis ooit stoppen zichzelf te herhalen?”, een quote die misschien ook wel toepasbaar is op zijn laatste film.

Korte inhoud: ‘Da 5 Bloods’ volgt vier Afrikaans-Amerikaanse veteranen – Paul (Delroy Lindo), Otis (Clarke Peters), Eddie (Norm Lewis), Melvin (Isiah Whitlock Jr.) – die terugkeren naar de jungle van Vietnam. De mannen gaan op zoek naar het stoffelijk overschot van hun vroegere teamleider Stormin’ Norman (Chadwick Boseman) en hopen een verborgen schat te vinden. Tijdens hun zoektocht worstelen ze met hun verleden.

Tijdens de oorlog in Vietnam, had deze groep van 5 (die zichzelf de “Bloods” noemden) een gecrasht CIA vliegtuig geborgen, met een koffer met goudstaven bedoeld als betaling voor de inheemse bevolking voor hun hulp bij de strijd tegen de Vietcong. Geïnspireerd door de woorden van Norman over de slechte behandeling van Afro-Amerikanen door de Amerikaanse regering door de geschiedenis heen, besluit de Bloods het goud voor zichzelf te houden en het te begraven, zodat ze het later kunnen terughalen. Bij de daaropvolgende Vietnamese tegenaanval wordt Norman echter gedood en het goud verdween nadat een napalm bombardement het gebied van zijn identificerende monumenten had vernietigd en er nu geen herkenningspunten meer zijn waar de koffer is verborgen.

Volgens Spike heeft deze oorlog er voor gezorgd dat America verdeeld werd en deze tweespalt is tot op vandaag nog steeds voelbaar. Een andere zaak wat is gebleven is ‘de leugen’. LBJ, Tricky Dick, the Pentagon, Kissinger hebben allemaal gelogen over de oorlog en vandaag zijn de leugens gebleven, weliswaar met een “Agent Orange” in het Witte Huis. Aan THR zei hij: “Het is geweldig om CNN te zien, waar je hem met je eigen ogen iets kan zien zeggen, en een dag later beweert hij deze onzin nooit te hebben gezegd.” Op CNN verklaarde Spike Lee tegen de host Don Lemon over de protesten en onrust na de moord op Floyd het volgende: “Hoe kunnen mensen niet begrijpen waarom mensen reageren zoals ze doen? Dit is geschiedenis, keer op keer. Dit is niet nieuw. We zagen het bij de rellen in de jaren ’60, met de moord op Dr. King. … Mensen reageren zoals ze denken dat ze moeten, om gehoord te worden. … Mensen zijn het zat, en mensen zijn de vernedering, het doden van zwarte lichamen beu. En nu hebben we camera’s. Maar de aanval op zwarte lichamen is hier vanaf het begin geweest.”

Eigenlijk had de film in 2017 gemaakt moeten worden, onder de titel ‘The Last Tour’ naar een script van Danny Bilson en Paul DeMeo, met blanke/witte acteurs in een regie van Oliver Stone, maar het project kwam maar niet van de grond. Producer Lloyd Levin las in een interview dat Spike Lee’s favoriete film The Treasure of the Sierra Madre (1948) was van John Huston, dacht hij meteen dat hij misschien wel de meest ideale regisseur zou zijn voor dit project. Lee hield van het uitgangspunt en hij en zijn co-schrijver Kevin Willmott herschreven het script voor zwarte soldaten. “We hebben het omgedraaid”, zei Lee. “We hebben er onze eigen smaak aan toegevoegd, wat barbecuesaus, wat funk, wat Marvin Gaye. En hier heb je het.”

*** Da 5 Bloods trailer ***

1 Comment

  1. johan

    Ik ben vooral fan van de oude Spike Lee films. Deze film vond ik gewoon niet leuk. Geen moment pakkend of spannend. Een vervelend muziekje verslapte ook vaker de impact van de film (bijvoorbeeld bij een vuurgevecht).

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *