Extra Ordinary (2019) *** DVD recensie

Soms zijn er films die volstrekt origineel zijn en niet in één hokje te vangen zijn. Een van dergelijke films is het Ierse Extra Ordinary (2019), een heuse horrorkomedie waarin een weduwnaar de hulp inroept van een paranormaal begaafde rij-instructrice. Het levert een bijzondere film op waarvan de humor wellicht niet voor iedereen weggelegd is, maar net als films als What We Do in the Shadows of meer recent Jojo Rabbit bestaat hier wellicht een geïnteresseerde markt voor.

Korte inhoud: Martin Martin (Barry Ward) is een eenzame veertiger die met zijn tienerdochter Sarah (Emma Coleman) samenwoont. Martins vrouw Bonnie is enkele jaren geleden overleden en haar geest hangt nog rond in het huis. Letterlijk. Want Martin en Sarah krijgen regelmatig het gezelschap van rammelende borden en knipperende lichten ten teken dat Martins vrouw het wel of niet eens is met hun gedrag. Bonnie kiest zelfs Martins overhemden en in welke stand hij zijn brood roostert.

Martin besluit de hulp in te roepen van Rose Dooley (Maeve Higgins), de dochter van Vincent Dooley (Ristaerd Cooper) die een televisieprogramma had waarin hij paranormale verschijnselen besprak (“Do you ever have nightmares after eating cheese? You might have eaten a ghost,” aldus Vincent Dooley in een van zijn reportages). Door een tragisch ongeval kwam Vincent echter om het leven en sindsdien weigert Rose haar paranormale gave nog te gebruiken en heeft ze zich omgeschoold tot rij-instructeur.

Omdat ze stiekem een oogje heeft op Martin en omdat Sarah behekst raakt door het one-hit-wonder en hobby-satanist Christian Winter (Will Forte), besluit Rose Martin toch te helpen. Om de vloek op Sarah op te heffen moeten Rose en Martin op zoek naar het ectoplasma van zeven geesten terwijl ze op de hielen worden gezeten door Winter en zijn vrouw Claudia (Claudia O’Doherty) die over lijken zullen gaan om Winters carrière (en hun bankrekening) terug naar de top te brengen.

Een rij-instructrice met paranormale gaves, het is op zich al een hilarische vondst en het blijft gelukkig niet alleen bij een gimmick want regisseurs Mike Ahern en Enda Loughman weten genoeg originele vondsten in Extra Ordinary te stoppen zodat de film tot op het einde fris en origineel blijft. Liefhebbers van het horrorgenre kunnen genieten van referenties naar klassiekers als The Exorcist of Ghostbusters. De makers vinden een goede balans tussen droge humor en de emoties van de eenzame Rose Dooley.

De film lijkt zich af te spelen in een Ierland waar de tijd is blijven stilstaan waardoor er een 80s-vibe over de film hangt. Dat wordt nog gereflecteerd in de oude auto’s waarmee de personages rijden. En het geldt uiteraard als excuus om de personages enkele buitensporige kostuums aan te trekken. Dat geldt vooral voor voormalig popidool Christian Winter die vers maagdenbloed nodig heeft om zijn slabakkende carrière nieuw leven in te blazen en er bijloopt als een soort Dracula van de Aldi.


© Remain in Light

Hoewel de cast geen bekende namen telt, valt er niks af te dingen aan de acteerprestaties. Maeve Higgins weet de juiste snaar te raken als de naïeve Rose Dooley, die zich met een Bridget Jonesachtige humor door haar vrijgezellenleven worstelt. Barry Ward zet Martin op een charmante en onschuldige manier weer, terwijl Will Forte alle over the top-registers mag opentrekken als de duivelse Christian Winter die als Amerikaan vanwege fiscale voordelen in een Iers boerengat is beland.

De humor van Extra Ordinary zal helaas geen groot publiek kunnen bereiken, maar door het festivalcircuit zal de film hopelijk de nodige aandacht krijgen. Op het Brusselse BIFF won de film in 2019 alvast de juryprijs. Extra Ordinary is een frisse, originele film met een van de meest hilarische achtervolgingsscènes ooit.

De DVD van Extra Ordinary is verkrijgbaar sinds . Met enkele extra’s als een blik achter de schermen, een featurette met de regisseurs en korte filmpjes met Maeve Higgins en Will Forte.


Review Extra Ordinary (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Extra Ordinary trailer ***


1 Comment

  1. Bat-Man

    Eerlijk, het enige grappige aan de film was Stephen Fry verkleed als vrouw.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *