Last Christmas (2019) ** Blu-ray recensie

Er is een publiek voor kerstfilms en deze Last Christmas (2019) was één van de zovele december releases die nu in de hitte van de meimaand moet uitkomen op DVD en Blu-ray. Gelukkig heeft deze kerstfilm niet zo veel kerst-elementen ondanks de titel. De kerstboom, de kerstman en kerstversieringen werden allemaal naar de achtergrond verdrongen. Het is de nieuwe film van Paul Feig die eerder indruk maakte met zijn Bridesmaids (2011), maar alle krediet verloor met Spy (2015) en Ghostbusters (2016). En ook deze film is niet meteen een kerstcadeau.

Korte inhoud: Sinds Kate (Emilia Clarke) hersteld is van een ernstige ziekte heeft ze grote moeite de draad weer op te pakken: ze drinkt, eet ongezond, flirt met iedere knappe man en door haar gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel vervreemdt ze steeds meer van haar familie en haar oude vrienden. Een ontmoeting met de charmante Tom (Henry Golding) brengt voor het eerste in lange tijd weer wat kleur in haar leven.

De personages in de film zijn behoorlijk excentriek en geen van hen ontsnapt aan dit bijvoeglijk naamwoord. En de twee meest gekke exemplaren zijn toch wel de karakters vertolkt door Michelle Yeoh en Emma Thompson. Een kerstwinkelbediende met een eigenaardige smaak en die een romantische en secundaire plot heeft met het karakter van Peter Mygind, voor wat comic-relief. En een moeder uit een gebroken gezin die erg beschermend is tegen één van haar dochters en erg bang is om naar haar land van herkomst te worden gedeporteerd. Het karakter van Lydia Leonard had een kleine invulling maar met haar backstory werd niets aangevangen.

Emilia Clarke en Henry Golding, die de hoofdrolspelers zijn, vallen het meest op in de film. Ook zij zijn excentriek en vreemd. Emilia Clarke maakt hier in ieder geval haar tweede vertolking als lead in een romantische komedie, na Me Before You (2016), en slaagt erin grappig te zijn zonder gedwongen over te komen, en dit ondanks het wat rommelige script van Emma Thompson en Bryony Kimmings. Emilia zingt ook echt in deze film. Wat me echter in deze prent misschien nog het meest heeft verrast, was het einde. Ik was verrast en een beetje verdrietig door de situatie. De film zit vol met imperfecties, zoals het weinige belang dat de makers geven aan de dramatische achtergrond van sommige personages, maar het zit vol leuke scènes die je hart warm maken als je ze ziet. Maar echt een goede film kan je dit niet noemen, zeker wanneer je de chemie niet echt voelt tussen de twee hoofdpersonages. Dit in tegenstelling tot de vele personages in die andere film met Emma Thompson, met name Love Actually (2003).

Paul Feig had niet veel zin in een rom-com en dat voel je ook. Naar verluidt zou hij niet veel interesse hebben in het genre na zijn teleurstellende Unaccompanied Minors (2006). Het was Emma die hem over de streep heeft kunnen trekken. Nu denk ik dat hij niet meer in de buurt zal komen van romantische komedies. In de States haalde Last Christmas slechts 35 miljoen dollar op en daarmee wordt Universal niet echt vrolijk van. Is er iets voor de fans van George Michael op wie de titel van de film afkomstig is? Wel zijn muziek is aanwezig alsook een nummer die nooit werd uitgebracht en waarop hij aan het werken was in 2016 net voor zijn dood. Het nummer “Last Christmas” is nog steeds een populaire kerstmis-klassieker. Op 24 december 2018 genereerde het zeven miljoen streams op Spotify en claimde het de meeste streams op één dag voor een nummer dat in de jaren tachtig was uitgebracht. In datzelfde jaar genereerde de officiële video in december vijfenzestig miljoen views op YouTube. Spijtig genoeg kon het deze film niet naar een hoger niveau tillen.


Foto’s door Jonathan Prime © Universal Pictures Home Entertainment

De Blu-ray van Last Christmas kwam uit op met een alternatieve opening en einde, deleted scenes en blooper reel. Het beste van deze schijf is dat er een audio-track is met commentaar van de regisseur en scenariste Emma Thompson over de gehele film.


Review Last Christmas (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

rating

*** Last Christmas trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *