21 Bridges (2019) *** Blu-ray recensie

Deze week is de Blu-ray verschenen van 21 Bridges (2019), een film geproduceerd door de Russo Broers, Joe en Anthony Russo (Avengers: Infinity War & Avengers: Endgame). De film is zelfs geproduceerd door de hoofdacteur Chadwick Boseman en heeft veel weg van The Negotiator (1998), over een politieonderhandelaar die beschuldigd van de moord en zelf ivertuigt is dat het een complot is van corrupte politie-agenten die een duister zaakje verborgen willen hallen. In deze film hebben we ipv een politieonderhandelaar twee boefjes die stoten op een gigantische drugszwendel.

Korte inhoud: In de jacht op twee politiemoordenaars (Stephan James & Taylor Kitsch) ontdekt een in diskrediet geraakte politieagent (Chadwick Boseman) een grootschalig complot, waar zijn collega’s bij zijn betrokken. Hierdoor moet de agent proberen te achterhalen op wie hij moet jagen en wie er juist op hem jagen. Tijdens de klopjacht wordt voor het eerst in de historie Manhattan volledig afgesloten, inclusief alle 21 bruggen.

De film werd geregisseerd door Brian Kirk (Game of Thrones) met een script van Matthew Michael Carnahan (Deepwater Horizon) en Adam Mervis (The Philly Kid). Zich afspelend in New York City, ontrolt 21 Bridges zich na een diefstal die misliep waardoor acht NYPD-agenten het leven lieten. Om de twee vluchtende verdachten te vangen, stelt de onteerd detective Boseman voor om alle uitgangen en ingangen naar Manhattan te sluiten en ‘de stad met blauw te laten overstromen’.

Boseman is bijzonder actief. Na zijn MCU Black Panther rol zal hij binnenkort ook te zien zijn in een Yasuke film genaamd Blood of Yasuke, alsook in het Spike Lee drama Da 5 Bloods.

Het is een boeiende film die van begin tot einde de voet op het gaspedaal heeft en dit omwille van een oud scenario-principe van de ‘klok’. Andre Davis moet de klus zien te klaren in een paar uur tijd tot net voor de ochtendspits. En dat zorgt dat er een spanningsboog ligt over het gehele verhaal. Mijn probleem lag in het feit dat er iets teveel scenario-gimmicks werden gebruikt zonder dat deze eigenlijk belangrijk zijn in het verhaal. ***spoilers*** Neem nu de titel van de film, de 21 bruggen, zijn van geen belang. De twee boeven staan nooit aan een grens of barrage maar bewegen zich voort in de stad waar ze willen. Mijn tweede probleem is dat we niet goed weten wie die boefjes zijn en het dus ook moeilijk is om voor hen te gaan meevoelen.


© Remain in Light

Daarnaast lijkt het erop dat ‘alle flikken corrupt zijn’ in deze prent. Er heerst een soort “schiet eerst en stel later vragen” mentaliteit. Er wordt een onrealistisch aantal kogels op een verdachte afgevuurd, zelfs als de hoofddetective blijft roepen: ‘Niet schieten’. Het einde ruikt ook iets teveel naar The Negotiator en het is ook niet logisch dat alle hoofdrolspelers plots allemaal samenkomen. In wezen, had het hoofdpersonage simpelweg met het bewijs naar Internal Affairs kunnen stappen in plaats van een shootout uit te lokken – en dan nog wel zonder wire. Had het einde beter uitgewerkt geweest had ik deze film nog wel 4 sterren gegeven, maar het is belachelijk. Ik ben een grote fan van The Departed (2006) en ik vind het geweldig hoe de wendingen in die film blijven komen. Deze film had aan het eind een laatste wending kunnen krijgen om ons echt aan het denken te zetten over dit onderwerp. In plaats daarvan bewandelt het een voorspelbare route en ik bleef een beetje op mijn honger zitten. ***end spoiler***

Ik heb veel lof voor de regisseur die geslaagde vertolkingen weet voor te schotelen van zowat de gehele cast, en ook de spanning in de film kan houden. De begin-scene waarin een vuurgevecht ontstaat tussen flikken en 2 boefjes is hard en knap in beeld gezet. Het tempo van de film werkte in het voordeel van het verhaal. Waarschijnlijk een beetje te lijnrecht voor mij, maar over het algemeen een leuke verstand-op-nul politiefilm. In de andere rollen zien we nog Sienna Miller als de politie-partner van het hoofdpersonage, J.K. Simmons en Keith David. Op is 21 Bridges uitgekomen op DVD en Blu-ray spijtig genoeg zonder extraatjes.


Review 21 Bridges (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** 21 Bridges trailer ***

2 Comments

  1. Bat-Man

    De laatste film die ik in de bioscoop heb gezien. Wel aardig, maar niet echt verrassend. J.K. Simmons speelt altijd wel een beetje dezelfde rol. Verder vliegen de kogels je van begin tot eind om de oren en ja het einde is een beetje voorspelbaar. Ik had The Negotiater nog niet gezien.

    Reply
  2. Kons

    Mijn pronostiek is dat Keith David, JK Simmons en Taylor Kitsch in het complot zitten. Daar ik heb het gezegd enkel en alleen na het zien van deze trailer.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *