Yasuke over de enige Afrikaanse samurai uit de geschiedenis

Het zou MGM zijn die de film aan het ontwikkelen is. Yasuke was misschien zelfs de eerste zwarte man die voet zette in Japan, en zijn komst veroorzaakte opschudding en wekte de interesse van een krijgsheer genaamd Oda Nobunaga. Er is nog geen regisseur of acteur verbonden aan de Yasuka-film, maar dit is het soort origineel filmprojecten dat zeker veel aandacht zal krijgen in komende maanden.

Stuart C. Paul zou ondertussen bezig zijn met het opmaken van het script. En naar verluidt zou er zelfs niet één maar meerdere films met het verhaal willen verfilmen. Eén film draagt de naam The Legend of Yasuke, de andere gewoon Yasuke. Er is zelfs ook nog een derde low budget film Yasuke: Descendents, die het idee genegen is van een samurai film met een zwarte acteur. We hadden eerder al een samurai film met een blanke westerling, The Last Samurai (2003), en dat bleek toch wel een succes.

Ook Lionsgate heeft een Yasuke film klaar. Blood of Yasuke zou Chadwick Boseman de rol vertolken van Yasuke, naar een script van Doug Miro en Gregory Widen.

Korte inhoud: Yasuke, geboren in het Portugese Mozambique, werd gevangen genomen en naar het 16e-eeuwse Japan gebracht als een slaaf van jezuïtische missionarissen. De eerste zwarte man die voet zette op Japanse bodem. Yasuke’s komst wekt de interesse van Oda Nobunaga, een meedogenloze krijgsheer die probeert het gebroken land onder zijn vlag te verenigen. Het script richt zich op de complexe relatie tussen de twee mannen, terwijl Yasuke de vriendschap van Nobunaga wint, alsook zijn respect en uiteindelijk de titel van samurai zal verdienen.

Er is ook een nieuw boek over dit verhaal ‘African Samurai: The True Story of Yasuke, a Legendary Black Warrior in Feudal Japan’, dat op 30 april 2019 zou uitkomen, geschreven door Thomas Lockley en Geoffrey Girard. Dit is de synopsis van het boek: “Toen Yasuke aan het eind van de 16e eeuw in Japan aankwam, had hij al veel van de bekende wereld gereisd. Toen hij als kind was ontvoerd, was hij een dienaar en lijfwacht geworden van het hoofd van de jezuïeten in Azië, met wie hij India en China doorkruiste terwijl hij verschillende talen leerde. Zijn aankomst in Kyoto veroorzaakte echter letterlijk een rel. De meeste Japanners hadden nog nooit een Afrikaanse man gezien en velen van hen zagen hem als de belichaming van de Boeddha met de zwarte huid (in de lokale traditie). Onder degenen die aangetrokken werden tot zijn aanwezigheid was Lord Nobunaga, het hoofd van de machtigste clan in Japan, die van Yasuke een samurai maakte in zijn hof. Al snel leerde hij de tradities van vechtsporten in Japan en het beklimmen van de hogere regionen van de Japanse samenleving.”

Met de juiste regisseur en hoofdrolspeler zou dit echt wel een knappe prent kunnen worden, terwijl het publiek ook kennis zou kunnen maken met een verhaal waarvan velen zich waarschijnlijk nooit bewust waren. Ik weet echt wel dat ik geen weet had van dit waargebeurde verhaal tot ik vandaag het nieuws las. Ik ben echter wel benieuwd of het een soort Tarantino/Djangi Unchained film zal worden of eerder een meer episch portret zoals The Last Samurai. De toekomst zal het uitwijzen.

1 Comment

  1. Diederick

    Het is nu niet voor niets maar ik hoop dat hun eerste focus op een goed verhaal ligt en niet gewoon de kaart van de diversiteit willen spelen om zo bijval te krijgen bij een deel van het publiek.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *