The Addams Family (2019) **½ Blu-ray recensie

We hebben het nog niet gehad over MGM’s animatiefilm The Addams Family (2019) die deze week op DVD en Blu-ray uitkomt. Het is opnieuw een verhaal over een niet-traditionele familie die volkomen gelukkig is met de manier waarop de dingen zijn, maar stuiten op vooroordelen wanneer ze in contact komen met de ‘normale’ wereld. Het is een geweldig uitgangspunt voor een kinderfilm waar volwassenen ook van kunnen genieten, zeker met de vele film-referenties van Frankenstein tot en met It van Stephen King. De animatie werd verzorgd door Cinesite Animation voor een relatief laag budget van 24 miljoen dollar en dat was een goede zaak want de animatie bracht niet meet dan 200 miljoen dollar op in de bioscoop wereldwijd.

Korte inhoud: Het leven van de familie Addams – Pugsley (Finn Wolfhard), Morticia (Charlize Theron), Wednesday (Chloë Grace Moretz), Gomez (Oscar Isaac), Uncle Fester (Nick Kroll), Lurch (Conrad Vernon) – wordt helemaal op zijn kop gezet, wanneer ze ontdekken dat de nabije buurtbewoners zich plotseling zenuwachtig gedragen. Ze worden aangespoord door een televisiepresentatrice die maar al te graag van een gekke familie als de Addams vanaf wil geraken. Alsof dat niet genoeg is, moet Wednesday voor de allereerste keer naar een openbare school en bereidt Pugsley zich voor op een belangrijk optreden.

De eerste Addams Family comics verschenen oorspronkelijk als single-panel cartoons gepubliceerd in The New Yorker in 1938, nadien was er een tv-serie in 1966 en een geslaagde filmversie van Barry Sonnenfeld in 1991. We moeten teruggaan naar 2010, na het verwerven van de rechten op de strips van Addams Family, was er een project bij Universal Pictures en Illumination Entertainment als een soort stop-motion animatiefilm geregisseerd door Tim Burton en geproduceerd door Chris Meledandri, maar dit kwam uiteindelijk niet van de grond. In 2013 werd aangekondigd dat Metro-Goldwyn-Mayer een animatiefilm zou produceren op basis van de comics van Addams Family, waarbij Pamela Pettler het scenario zou schrijven. Later zou Matt Lieberman het script ietwat aanpassen en kwamen regisseurs Greg Tiernan en Conrad Vernon aan boord. De film zou worden geanimeerd door Cinesite Studios.

Het grootste probleem die ik had met de film is dat hij niet van hetzelfde kaliber is als zijn voorgangers, en een pak minder spooky & weird ook al was dit een reboot van de eerste film. Het is de wax-museum version als je het mij vraagt want het voelt allemaal wel iets te clean aan. Het miste echt de geest van de originele film, en waarschijnlijk voor een groot stuk te wijten aan een flauw script en zwakke regie. Kinderen zullen zeker meer van deze film genieten dan volwassenen. De humor en grappen zijn oud en voelen net iets te gerecycleerd.

De animatie is niet zo scherp als datgene wat je tegenwoordig te zien krijgt van andere animatiestudio’s. Het leek bij momenten op iets wat je op een cartoon-zender te zien zou krijgen. De regisseurs Conrad Vernon en Greg Tiernan slaagden er niet in hun film te laten uitblinken. Over het algemeen is The Addams Family een leuk concept maar je moet er wel iets leuk mee aanvangen in plaats van gewoon te recycleren wat we al hadden gezien in de film. Het probeert wel cultureel relevant te blijven door modernisering te omarmen en ondertonen uit het sociale media-tijdperk aan het verhaal toe te voegen. Maar dit alles is slechts verdoezeld ten gunste van een simpele afwikkeling, gezien de makers een brave en gezinsvriendelijke film willen.

Ja, het is een film voor kinderen, maar niet openlijk. De makers hebben duidelijk twee leeftijdsgroepen willen aanspreken. De voice-cast is wel geslaagd, ook al zou je denken dat de marketing hun aanwezigheid iets meer zou uitspelen. Ze hadden Charlize Theron, Oscar Isaac en Chloë Grace Moretz. Ik vind het fantastisch dat ze deze acteurs hebben kunnen aantrekken, ook al was dit een beetje beneden hun niveau.

Op de Blu-ray van The Addams Family die beschikbaar is vanaf vinden jullie heel wat deleted scenes en verwijderde scènes en heel wat korte filmpjes over de karakters en het verhaaL.


Review The Addams Family (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** The Addams Family trailer ***

2 Comments

  1. Sofie

    Ik heb het gevoel dat The Addams Family beter verdient dan dit.

    Reply
  2. Diederick

    Stop motion had veel beter geweest, ik ben die animatiestijl beu.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *