Marvel brengt gratis digitale comics uit

Met stripboekenwinkels in de States die hun deuren moeten sluiten vanwege het coronavirus, is de hele stripindustrie effectief tot stilstand gekomen en het is onduidelijk of en wanneer die winkels ooit echt kunnen terugkeren naar hun normale routine. Veel nieuwe strips worden ‘on hold’ gezet, grote conventies worden geannuleerd en het enige dat mensen nu echt kunnen doen, is thuis blijven (indien ze geen broodnodige functie beoefenen) en tijd maken voor zaken waarvoor ze voorheen eigenlijk geen tijd hadden.

Met dit alles in gedachten, heeft Marvel een kleine maatregel genomen om te proberen mensen in deze moeilijke tijden te helpen door hun Marvel Unlimited-service tijdelijk wat toegankelijker te maken voor het grote publiek met enkele gratis titels. Voor de volgende maand is een selectie genomen uit verschillende Marvel-strips zoals Ta-Nehisi Coates’ Black Panther en Kelly Sue DeConnick’s Captain Marvel. Maar ook titels van Avengers, Spider-Man en Black Widow zijn beschikbaar. Je kan ze gratis lezen zonder je aan te melden voor een proefabonnement. Het enige dat u hoeft te doen om toegang te krijgen, is naar het gedeelte “gratis strips” in de iOS- of Android-app te navigeren en op uw gemak te bladeren. Let wel, dit geldt dus niet voor laptops of desktop computers.

In vergelijking met de hele catalogus van Marvel Unlimited is de gratis selectie uiteraard relatief beperkt, maar er is nog genoeg te doorlopen, en nogmaals, de uitgever probeert niemand een rekening te presenteren – of je te laten meedoen aan een proef-abonnement die je misschien vergeet te annuleren, zoals die praktijken tegenwoordig schering en inslag zijn. Dergelijke initiatieven zijn een van de manieren waarop striphuizen hun klanten kunnen onderhouden en misschien nieuwe klanten aantrekken, op een moment dat mensen misschien niet echt prioriteit geven aan dergelijke zaken. Maar in de toekomst zullen Marvel en de andere uitgevers serieus moeten overwegen of ze meer moeite zullen moeten doen om mensen op hun digitale platforms te bereiken in plaats van fysieke winkels, gezien met deze globaliserende wereld alle bacteriële rotzooi – van andere landen die niet niet zo nauw nemen met voedselveiligheid – gemakkelijk met het vliegtuig aan huis geleverd kan worden. Zeker wanneer je weet dat mensen in stripwinkels de strips, al dan niet in plastiek, uitbundig bepotelen.

In bioscoopcomplexen moet je in principe weinig zaken vastpakken, maar de kans op besmetting is wel groter gezien het een grotere massa is die samenkomt, en er hoeft er maar ene te hoesten in een overvolle zaal en al wie rond hem/haar zit kan besmet worden. Een scène die trouwens rechtstreekt uit Outbreak (1995) komt. Bioscopen hadden het nu al moeilijk om het kopje boven water te houden, en met deze crisis zou het wel eens kunnen dat de streamingdiensten nu wel de bovenhand kunnen nemen.

1 Comment

  1. Vince

    De ene wil staken omdat hij meer compensaties wil, de andere biedt gratis zaken aan die hen uiteindelijk niet veel kosten maar zo meer bezoekers kan trekken. Het is maar hoe je het bekijkt maar in tijden van crisis zijn het de overlevers die met creatieve en/of ingenieuze ideeën voor de dag komen. Ik En kijk, ik heb de app van Marvel al geïnstalleerd 😀

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.