Braveheart sequel Robert the Bruce

Eigenlijk was er nog maar recent een film rond Robert the Bruce, het was de Netflix-film Outlaw King (2018) met Chris Pine. Het was geen goede film. Enkel de vechtsequenties waren indrukwekkend, maar voor de rest was het een snorefest van begin tot eind. De nieuwe film van Richard Gray hoopt beter te doen en heeft voor de hoofdrol gewoon de acteur genomen die Robert The Bruce speelde in Braveheart (1995) van Mel Gibson. En gezien dit verhaal zich ook afspeelt na de foltering en executie van William Wallace, kan je deze Robert the Bruce (2019) eigenlijk wel beschouwen als een halve sequel.

Korte inhoud: Het middeleeuwse Schotland wordt bezet en onderdrukt door de Engelse koning Edward I en diens gewelddadige zoon, de prins van Wales. Robert The Bruce (Angus Macfadyen) verandert van een verslagen adelheer in een legende. Hij verzamelt een leger om terug te vechten en zo de kroon en troon op te eisen.

De film van Mel Gibson was in ieder geval niet 100% historisch correct. Het karakter van William Wallace bestond wel degelijk en hij heeft het opgenomen tegen zwaar bewapende Engelse legers van koning William I en hij werd terechtgesteld in 1305. Toch moet je de film meer zien als een fictie wat heel wat scènes zijn geromantiseerd en gedramatiseerd. Veel mensen beschouwen Braveheart als de minst accurate historische film ooit gemaakt. Het is zelfs zo dat er nergens bewijzen zijn dat William Wallace ooit Robert the Bruce heeft ontmoet. Wel is het zo dat Robert the Bruce ook de bijnaam kreeg van Braveheart en dus niet William Wallace zoals de film van Mel Gibson liet blijken. In de film wordt Robert zelfs een beetje afgeschilderd als een Judas die Wallace had verraden en uitgeleverd aan de Engelsen. In realiteit was hij wel uitgeleverd aan de Engelse koning door een trouwe Schotse ridder. Wallace werd in Londen opgehangen tot net voordat hij stierf, nadien gecastreerd, ontdarmd, onthoofd en gevierendeeld. Een straf die werd uitgevoerd voor diegene die zich hadden schuldig gemaakt aan hoogverraad en toegepast tot in 1806.

In de film is ook een rol weggelegd voor de Schotse actrice Mhairi Calvey als Elizabeth de Burgh, die de vrouw was van Robert the Bruce. Leuk detail, de actrice speelde de jongere versie van Murron, de vrouw van William Wallace, in Braveheart. Er is geen directe link met het verhaal maar de Schotse acteurs vinden elkaar wel voor een film over de Schotse zaak, nu zeker wel brandend actueel met de Brexit en de kans dat Schotland zich zal afscheiden van Engeland. Daarnaast zien we ook de “Black Sails” acteur Zach McGowan. Ook Jared Harris is van de partij, de hoofdacteur uit de topserie “Chernobyl”.

Angus Macfadyen zou het script voor deze film 12 jaar geleden hebben geschreven en is nu eigenlijk wel iets te oud voor de rol van Robert the Bruce die in de film 32 moet zijn. Macfadyen is er ondertussen 54. De film komt deze zomer uit in de States maar was al te zien in het Verenigd Koningkrijk in de zomer van 2019. De film was echter wel heel koeltjes onthaald. Op Imdb staat de score op 5/10 en ook op Rotten Tomatoes haalt de film maar 50% op 16 reviews. Maar misschien waren dat allemaal misnoegde Britten die niets van de Schotse onafhankelijkheid willen horen. Ik kijk in ieder geval wel uit naar deze prent.

*** Robert the Bruce trailer ***


1 Comment

  1. Maarten

    Beetje raar om te stellen dat Outlaw King geen goede film was. Het was een prachtige film, maar niet voor iedereen weggelegd, en als je alleen de actie goed vond is het zeker geen film voor je.

    Angus Macfadyen is inmiddels ook weer 25 jaar ouder. We hebben gezien wat dat doet in films als The Irishman.
    I kan niet genoeg van dit soort films zien en kijk er dan ook erg na uit. Ik wist niet dat dit gemaakt werd.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *