Logan-regisseur James Mangold vervangt Steven Spielberg op Indiana Jones 5

Het lijkt erop dat James Mangold de aankomende vijfde Indiana Jones-film zal regisseren. En dat is toch wel een beetje van een verrassing omdat Steven Spielberg al lang was gezien als de regisseur van de film, gezien hij ook de 4 andere films had gemaakt. Maar deze regisseurs-switch zou misschien wel een antwoord zijn aan de miljoenen teleurgestelde fans na Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) en zo meteen ook de bittere smaak van die laatste film uit de mond van het publiek wassen.

Uiteraard blijft Spielberg aan boord als uitvoerend producent en zal hij wel in nauwe samenwerking werken met James, maar ik heb 100% vertrouwen in de nieuwe regisseur. Mangold is wat mij betreft één van de meest talentvolle verhalenvertellers in Hollywood, en een goed verhaal is datgene wat deze nieuwe film nodig heeft. En misschien ook iets van een verandering in stijl, want Harrison Ford wordt er niet jonger op, en krak dezelfde film maken als Raiders of the Lost Ark (1981) is onmogelijk met een 77 jarige acteur. En kom alstublieft niet af met de “de-aging” effecten want we hebben gezien wat dat oplevert met The Irishman (2019). Evenals opnieuw de toer opgaan van de “jonge Indiana Jones” hebben ze al eens geprobeerd met Shia LaBeouf, en ook dit was ook geen hit. En de periode van de nazi’s gaan ze ook niet meer opnieuw oprakelen. Crystal Skull draaide ook rond buitenaardse artefacten, maar ook dit werd niet goed ontvangen door fans die vonden dat het verhaal en de toon ver van de oorspronkelijke films waren. De film werd vooral bekritiseerd omdat het op verkeerde manieren campy. Indy 5 schrijven wordt dus geen gemakkelijke klus.


© Lucasfilm / Paramount Pictures

Wat ze volgens mij moeten doen is Duitsland, Rusland en aliens achterwege laten. Indien dit een sequel wordt en geen reboot moeten ze met iets nieuws voor de dag komen. Kies bijvoorbeeld voor China (tevens uw tweede grootste afzetmarkt). Begin de film met Indiana die een college geeft in Shanghai (laten we hopen dat tegen eind 2020 het Corona virus al is gaan liggen) en leg de eerste steen van het mysterie rond een artefact die een grote impact kan hebben op de samenleving. Je hoeft niet de megalomane toer op te gaan als James Bond met een doomsday scenario, maar maak een reis van China, naar eilanden in de Stille Oceaan en eindig misschien op heilige grond in Afrika of in het Midden Oosten. Een klassieke Indian Jones premisse, maar leg het accent op de archeologie en zorgt voor een meedogenloze corporate vijand die het artefact wil uitbuiten. Wat het artefact kan zijn zal de sleutel worden van een goed verhaal. We hebben al een Ark gehad, 3 heilige stenen, een heilige graal en uiteindelijk een kristallen schedel. Ik zou terug naar de religie gaan en waarom niet een zoektocht naar de Doornskroon van Jezus Christus. Het zou trouwens geen verkeerde titel zijn, Indiana Jones and the Crown of Thorns. Ik heb de titel nadien even gegoogled en er zou al een fanfilm zijn van geen belang die deze titel, maar tegenwoordig maakt elk kieken met een camera een film dus moeten we het kaf wel van de koren gaan onderscheiden. Ik begrijp in ieder geval niet dat Lucasfilm zomaar toestemming heeft gegeven voor deze amateurfilm, maar dat is dan een andere discussie.

Hoe dan ook, het nieuwe project is in goede handen en er zijn mogelijkheden voor een geslaagde afsluiter van een geniale franchise (los van Indy 4), en zonder de ‘iets oudere Steven Spielberg’ heb ik het gevoel dat we misschien opnieuw terug iets meer gewelddadig en bloederig kunnen gaan – zoals bij de eerste 3 films – in plaats van de ‘family-friendly’ versie van Chrystal Skull. De toekomst zal het uitwijzen.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *