Nog meer cgi versies van (overleden) acteurs op komst

Alsof die hele onzin rond de James Dean Vietnam film – die fans (of gewone mensen) van streek maakte – nog niet genoeg was, hebben we nu berichten opgevangen dat deze acteur-kloning-techniek nog meer beroemdheden wil opgegraven. Volgens een artikel op Variety is CMG Online, een licentiespecialist voor intellectuele eigendom, gefuseerd met de content-creatie studio Observe Media om Worldwide XR te vormen. Dit nieuwe bedrijf is van plan om digitale mensen in traditionele films en augmented virtual reality te stoppen.

De omvang van de bibliotheek van het bedrijf is behoorlijk groot. Het bezit en vertegenwoordigt de rechten voor meer dan 400 filmsterren – acteurs, actrices, sportfiguren, enz. Onder de beroemdheden die mogelijk op de radar van Worldwide XR staan zien we ondermeer Burt Reynolds, André the Giant, Christopher Reeve, Bettie Page en zelfs de baseball-legende Lou Gehrig en de astronaut Neil Armstrong. De CEO Travis Cloyd gaf ons de leuze van zijn bedrijf met één slagzin: “Influencers zullen komen en gaan, maar legendes zullen nooit sterven.”


© Warner Home Video

Het feit is, filmlegendes sterven, en daarom is het belangrijk om hun werk te bewaren voor toekomstige generaties. Kijken hoe een digitale Superman rond paradeert in een poging om de wereld te overtuigen dat hij de echte Christopher Reeve is, is niet alleen compleet fout, maar tast ook het imago van de overleden acteur aan. Hoe weet dit bedrijf dat deze acteur zou hebben ingestemd met deze film of met deze manier van spelen? Dat doen ze niet. Ze dwingen in feite postuum de hand van de acteur in iets waar hij nooit mee heeft ingestemd.

Maar het zat er al een tijdje aan te komen. We hadden al in het verleden heel wat filmpjes gezien met een gemanipuleerde Barack Obama (video) en we weten dat de de-aging techniek nu overal opduikt. De ‘full human cgi characters’ waren nooit echt overtuigend geweest (cf. Beowulf, The Polar Express,…) maar met filmls als Alita: Battle Angel (2019) merk je dat we niet veraf zijn. De-aging techniek was in principe een ‘after effect’ op het gezicht van de acteur, maar Terminator: Dark Fate (2019) bracht de-aging van een acteur op het lichaam van een andere acteur en dat is dus de weg die Worldwide XR wil inslaan, en de techniek zou gebruikt kunnen worden indien foto of video-materiaal beschikbaar is. Voor de acteur hebben ze wel nog steeds een look-alike acteur nodig voor een beter copy te maken.

Cloyd erkent dat hij sommige mensen van streek zal maken met deze initiatieven, maar voegt eraan toe dat dit soort dingen onvermijdelijk zijn geworden. Het bedrijf beweert dat het ‘de nodige zorgvuldigheid zal in acht nemen en elke persoonlijkheid respectvol zal behandelen en deze overleden personen ook recht zullen aandoen.’ Yeah right … hun klanten zijn dood en hebben geen enkel verweer, veel respect voor de overledenen is zoiets toch niet. Leven we nu in ‘The Age of the Fake’, ik zou het beginnen te geloven.

1 Comment

  1. Steven

    Daar moeten ze nu toch een wet rond maken, want je kan zo de reputatie van een acteur compleet om zeep helpen. Ik vraag me trouwens af of Furlong betaald is geweest voor zijn cgi optreden in Dark Fate.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *